Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

Προσκύνημα στην Όπτινα της Ρωσίας από τη χορωδία του ΑΜΥΝΤΑ…



  Στα ίχνη της Ορθοδοξίας βαδίσαμε από τις 14 ως  19 Οκτώβρη, είκοσι δύο μέλη της χορωδίας του Αμύντα με εφόδιο την ορθόδοξη πίστη και την αγάπη μας για τη μουσική.
  
  Η πρόσκληση από τον Μητροπολίτη της Καλούγκα (πόλη της Ρωσίας 250 χλμ. από τη Μόσχα) για να λάβουμε μέρος σε χορωδιακό φεστιβάλ της πόλης, αντιμετωπίστηκε με ενθουσιασμό απ’ όλους μας.
  Ο ενθουσιασμός μας συμπληρώθηκε από άλλα ποικίλα θετικά συναισθήματα, όλες τις μέρες της φιλοξενίας μας εκεί.
  Συγκινηθήκαμε από την ανιδιοτελή αγάπη με την οποία μας αγκάλιασαν δάσκαλοι, μαθητές, ιερείς του σχολείου που συνεργασθήκαμε.
  Κλάψαμε όταν ακούσαμε μικρά παιδιά να μας τραγουδούν ελληνικά τραγούδια και ύμνους.
  Χορτάσαμε από τα γεύματα που μας πρόσφεραν καθημερινά και μου θύμισαν τις «αγάπες» των πρώτων Χριστιανών που ξεκινούσαν και τέλειωναν με προσευχή!
  Γευτήκαμε εκλεκτό μπορς.
  Επικοινωνήσαμε με τη γλώσσα του σώματος και την καθαρότητα του βλέμματος αν και δεν μιλούσαμε την ίδια γλώσσα.
  Γέμισαν τα μάτια μας με εικόνες και η ψυχή μας κατάνυξη κατά την διάρκεια του οδοιπορικού μας στο ανδρικό μοναστηριακό συγκρότημα «Όπτινα Πούστιν» που είναι το πνευματικό καύχημα της Ρωσικής Εκκλησίας, όπου προσκυνήσαμε τα λείψανα των Στάρετς – Γερόντων της Όπτινα.  
  Πήραμε μια γεύση από τη Ρωσία της κουλτούρας, της λογοτεχνίας και της τέχνης όταν ξεναγηθήκαμε στο θέατρο της Καλούγκα και παρακολουθήσαμε δωρεάν τη θεατρική παράσταση Ρωμαίος και Ιουλιέτα.
  Για την τελευταία μέρα κρατήσαμε τη Μόσχα. Τα πάντα σε αυτήν την πόλη –κτίρια, δρόμοι, σταθμοί- ήταν τεραστίων διαστάσεων. Υπήρχε παντού η αίσθηση της πληθωρικότητας. Για παράδειγμα κεντρικές λεωφόροι με επτά λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση.
  Η ξενάγηση άρχισε από το Κρεμλίνο, έδρα των εκάστοτε κυβερνήσεων που αποτελεί ένα μεγαλοπρεπές σύνολο με πολλές εκκλησιές, ανάκτορα ιστορικά κτίρια και μνημεία, πύργους και κωδωνοστάσια.






  Όσα θαυμαστά και αν είδαν τα μάτια μας στην απίθανη αυτή πόλη, μία θα έχει το προνόμιο της πιο ισχυρής εντύπωσης: η επίσκεψη μας στην Κόκκινη Πλατεία το βράδυ. Τεράστια πλακόστρωτη έκταση που περιβάλλεται από κτιριακά αριστουργήματα: Μαυσωλείο Λένιν, Τείχη Κρεμλίνου, εμπορικό κέντρο Γκουμ και στο βάθος η εκκλησία του Αγίου Βασιλείου, ένα εξαίσιο καλειδοσκόπιο με πολυχρωμία και αρχιτεκτονική μαγεία.
  Το ταξίδι μας τελείωσε με τις καλύτερες εντυπώσεις και με την αίσθηση ότι είμαστε μια δεμένη ομάδα, εμείς της χορωδίας του Αμύντα.
Και εις άλλα με υγεία…
  Ευχαριστούμε θερμά τη δασκάλα μας Ξένια Τσαβκοπούλου, το Δήμαρχο κ. Κ. Θεοδωρίδη και τον πρόεδρο της ΔΕΤΕΠΑ κ. Ε. Χαριτίδη για την αμέριστη συμπαράσταση τους.
Εκ μέρους της χορωδίας
Ζαρίδου Θάλεια

1 σχόλιο:

  1. Συγχαρητήρια αξίζουν και σε σένα Θάλεια που μας ταξίδεψες νοερά στα μέρη που επισκεφτήκαμε.
    Και σε άλλα, πάντα με υγεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.