Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Δημόσιο χρέος Βαθιά ανάσα λίγο πριν το έμφραγμα...


 

  Στις 21 Ιουλίου συνήλθαν οι αρχηγοί των κρατών-μελών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες όπου έλαβαν αποφάσεις θεμελιώδους σημασίας τόσο για την διαχείριση του ελληνικού δημόσιου χρέους όσο και για μέλλουσες βοήθειες σε τυχόν προβληματικά μέλη της. Αυτή τη φορά η Ευρωζώνη κινήθηκε γρήγορα και αποφασιστικά όχι τόσο επειδή απειλείτο η Ελλάδα να πάθει έμφραγμα από την καταπίεση των δανεικών της, όσο από φόβο ότι η ελληνική κρίση θα μπορούσε να γίνει αιτία για τη διάλυση της Ευρωζώνης.
  Χωρίς σαρκασμό θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι μέσα από το δυστύχημα της ελληνικής χρηματοπιστωτικής κρίσης ξεπήδησε ένα ευτύχημα, κι αυτό είναι η διευθέτηση του δημόσιου χρέους μας σε υγειά και μακροχρόνια βάση. Έπρεπε να παρέλθουν δεκαοχτώ μήνες για να δούνε οι εταίροι μας ότι δεν είναι μόνο η Ελλάδα το πρόβλημα στην Ευρωζώνη, αλλά κι άλλα μέλη της. Από τη στιγμή που οι κερδοσκόποι επιτέθηκαν και στην Ιταλία, πριν λίγες εβδομάδες, χωρίς να μειώσουν τις πιέσεις τους κατά της Ελλάδας, Πορτογαλίας, Ιρλανδίας και Ισπανίας, αφύπνισαν από τον λήθαργο όσους θεωρούσαν την Ελλάδα σαν το μοναδικό μαύρο πρόβατο στην Ευρωζώνη, κι αυτοί ήταν πολλοί.
  Πριν λίγους μήνες οι οίκοι αξιολόγησης χαρακτήρισαν τα ελληνικά ομόλογα για «σκουπίδια», πράγμα που οδήγησε στο γεγονός να διαπραγματεύονται αυτά στις διεθνείς αγορές μισοτιμής και να αποδίδουν πραγματικό ετήσιο επιτόκιο κοντά στο 20%. Με όλα αυτά, κανένας (τράπεζες, ασφάλειες, ιδιώτες) δεν προθυμοποιείτο να δανείσει λεφτά στην Ελλάδα, γιατί ο φόβος ήταν μεγάλος ότι δεν πρόκειται να τα πάρει ποτέ πίσω. Τι αποφάσισαν, λοιπόν, οι αρχηγοί των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και πόσο δικαιολογημένη είναι μια αισιοδοξία για το μέλλον μας;
  Οι εταίροι της Ελλάδας στην Ευρωζώνη μαζί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) συμφώνησαν να διαθέσουν 109 δις € με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο (3,5%), να επιμηκύνουν την περίοδο αποπληρωμής σε 15 χρόνια συν μια περίοδο χάριτος 10 ετών. Άλλα 51 € θα διαθέσουν τριάντα τράπεζες (μεταξύ τους πέντε ελληνικές), επίσης με χαμηλά επιτόκια (4-5%) και με διάρκεια μέχρι 40 σαράντα ετών. Επιπροσθέτως, οι τράπεζες δέχθηκαν να διαγράψουν περίπου το 20% της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν, πράγμα που υπολογίζεται να μειώσει το δημόσιο χρέος μας κατά 26 δις € ως το 2014.
  Ενεργοποιείται ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (EFSF) που θα χορηγεί στην Ελλάδα και σε άλλες προβληματικές χώρες της Ευρωζώνη δάνεια διάρκειας 30 ετών με επιτόκιο (επί του παρόντος) από μόλις 3,5%. Ο Μηχανισμός Σταθερότητας εξουσιοδοτείται να αγοράζει ελληνικά ομόλογα από την ελεύθερη αγορά και να αποτρέπει έτσι κερδοσκοπικές επιθέσεις. Άνοιξε ο δρόμος για ευρωομόλογα, κάτι που μέχρι τώρα ήταν ταμπού για πολλές χώρες του Βορρά, επειδή αυτά θα διευκολύνουν προβληματικές χώρες του Νότου της Ευρωζώνης να χρηματοδοτούνται πολύ πιο ευνοϊκά από ότι σήμερα.
  Υπογραμμίζεται ότι μόλις πριν λίγες μέρες η ΕΚΤ είχε προειδοποιήσει ότι δεν πρόκειται να αποδέχεται ελληνικά ομόλογα σε περίπτωση μιας περαιτέρω υποβάθμισής τους. Τώρα, αν οι οίκοι αξιολόγησης υποβαθμίσουν ακόμη περισσότερο την πιστωτική ικανότητα της Ελλάδας και την χαρακτηρίσουν σαν «επιλεγμένη χρεοκοπία», δηλ. ένα βήμα πριν από μια τελική χρεοκοπία, αυτό δεν θα διαρκέσει πολύ, παρά μερικές μέρες μόνο, γιατί οι εταίροι εξουσιοδότησαν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να συνεχίζει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, προφυλάγοντας έτσι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από τυχόν κατάρρευση.
  Εξασφαλίζεται η ρευστότητα για τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία από τον κρατικό προϋπολογισμό, έτσι που δεν τίθεται θέμα η πληρωμή των συντάξεων. Ιδιώτες Έλληνες αλλά και ξένοι που κατέχουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου δεν συμμετάσχουν, άρα δεν έχουν να φοβηθούν απώλειες, τα ομόλογά τους θα πληρωθούν στο ακέραιο 100% στη λήξη τους. Όσον αφορά άλλες καταθέσεις τους σε ελληνικές τράπεζες, αυτές είναι ούτως ή άλλως εγγυημένες έως το τέλος 2015 και μέχρι 100.000 € ανά καταθέτη και τράπεζα.
  Επισπεύδεται η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος του τύπου «Σχέδιο Μάρσαλ», στόχος του οποίου είναι η υποστήριξη και η ταχύτερη επάνοδος της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ήδη τον Σεπτέμβριο αναλαμβάνει τη διαχείριση των ΕΣΠΑ απεσταλμένος της Ε.Ε. Σκοπός είναι να απελευθερωθούν 20 δις €, τα οποία έχουν μεν εγκριθεί για έργα στην Ελλάδα, αλλά κωλυσιεργούν από αδυναμία και αδράνεια των ελληνικών αρχών να τα πραγματοποιήσουν.
  Εν κατακλείδι: Το τεράστιο δημόσιο χρέος μάς κάνει ασθματικούς. Μπουκώνουμε, μόλις πάμε να ξεκινήσουμε μια ενέργεια εκκίνησης να εξέλθουμε από την οικονομική κρίση. Η Σύνοδος Κορυφής στις 21 Ιουλίου διευθετεί το πρόβλημα του δημόσιου χρέους, μας διευκολύνει και μας κάνει λιγότερο ευάλωτους. Αλλά τίποτα δεν είναι προκαταβολικά εξασφαλισμένο. Θα βοηθηθούμε βήμα προς βήμα εφόσον αποδείχνουμε από στάδιο σε στάδιο την εξυγίανση της οικονομίας μας ιδιαίτερα του δημόσιου τομέα. Συνεπώς, όλα τα άλλα εξαρτώνται από εμάς. Η Ευρωζώνη μας βοηθάει, αλλά αυτό δεν φτάνει χωρίς τη συμμετοχή μας, είτε αυτό εκφράζεται στον περιορισμό της σπατάλης είτε στην αύξηση της παραγωγής μας. Το αρχαίο ρητό «Συν Αθηνά και χείρα κίνει» είναι επίκαιρο όσο λίγες άλλες φορές. Μας υπενθυμίζει ότι δεν φτάνει η βοήθεια της Αθηνάς (εδώ Ευρωζώνης), θα πρέπει να κουνήσουμε και τα χέρια μας.
  Ο τακτικός αρθρογράφος της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» Αντώνης Καρακούσης συνόψισε στις 23.7.2011 σε κύριο άρθρο του «Μια ανέλπιστη συμφωνία» τα επιτευχθέντα υπέρ της Ελλάδας:
  «Η συμφωνία των Βρυξελλών αποδεικνύεται ιδιαιτέρως επωφελής για την Ελλάδα. Και δικαίως αφού τα χρέη μας επιμηκύνονται στον μέγιστο βαθμό, οι Τράπεζες δεσμεύθηκαν να ανταλλάξουν τίτλους που λήγουν με νέους μακράς διάρκειας μέχρι τριάντα χρόνια, τα επιτόκια των νέων ομολόγων υποχωρούν σημαντικά, οι προβλέψεις για επαναγορά ομολόγων είναι επίσης σημαντικές, οι συνέπειες της επιλεκτικής χρεοκοπίας είναι ελεγχόμενες και απολύτως καλυμμένες από την ΕΚΤ, οι ζημιές για τις Τράπεζές μας επίσης ελεγχόμενες, δεν θα οδηγήσουν σε υπεραπαιτήσεις νέων κεφαλαίων και γενικώς όλα φανερώνουν μια πολύ καλή συμφωνία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.