Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

Δήμος Φλώρινας: Δράση αξιοποίησης των παλιών και φθαρμένων ελαστικών…

   Με βασικό στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και ενεργώντας στη βάση των αρχών της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης, η Διεύθυνση Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Περιβάλλοντος του Δήμου Φλώρινας υλοποιεί δράση αξιοποίησης των παλιών και φθαρμένων ελαστικών των οχημάτων σε συνεργασία με την μη κερδοσκοπική εταιρεία Ecoelastika Α.Ε., υπεύθυνη για την οικολογική διαχείριση των ελαστικών.
  Σε αυτό το πλαίσιο, ο Δήμος Φλώρινας παροτρύνει τους πολίτες, κατά την αντικατάσταση των παλιών ελαστικών με καινούργια, να τα αφήνουν στους εμπόρους ελαστικών, έτσι ώστε να γίνεται από εκεί η συλλογή τους.
   Κατά τη διαδικασία αποκομιδής των αστικών απορριμμάτων, ο Δήμος Φλώρινας ξεχωρίζει και απομακρύνει τα παλιά και άχρηστα ελαστικά ώστε αντί να οδηγούνται σε ΧΥΤΑ, να διαχειριστούν κατάλληλα και να οδηγηθούν ως πρώτη ύλη σε αδειοδοτημένες μονάδες, με σκοπό την ενεργειακή αξιοποίηση ή την μεταποίηση τους για τη δημιουργία νέων προϊόντων ανακύκλωσης.
   Τα παλιά και φθαρμένα ελαστικά είναι απόβλητα με αρνητική αξία, γεγονός που επιβάλλει την οργανωμένη διαχείρισή τους, καθώς σε αντίθετη περίπτωση αποτελούν εστία ρύπανσης του περιβάλλοντος.
   Η παράνομη ταφή τους, μετά το τέλος του κύκλου ζωής τους, σε χωματερές ή η ανεξέλεγκτή τους διάθεση έχει πολλαπλάσιες αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον λόγω του κινδύνου των πυρκαγιών και εξαιτίας της πολύ ανθεκτικής τους δομής που τα καθιστά ουσιαστικά μη βιοδιασπώμενα.
   Εφαρμόζοντας το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας, αυτό που προηγουμένως θεωρείτο ως «απόβλητο» μπορεί να μετατραπεί σε πρώτη ύλη, με αποτέλεσμα τη μείωση της σπατάλης των πόρων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγική διαδικασία.
   Όλοι μαζί με απλές καθημερινές πράξεις και ακολουθώντας τις γενικές οδηγίες καθαριότητας προστατεύουμε το περιβάλλον και διατηρούμε τον Δήμο μας καθαρό.
 Είναι τρόπος ζωής, είναι πολιτισμός!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.