Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024

Σταύρος Παπασωτηρίου: «Δημόσια χρηματοδότηση της αποκατάστασης του ορυχείου Βεγόρας από το Πρόγραμμα «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση»…

  To υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (ΥΠΕΘΟΟ) ενέκρινε στις 20 Σεπτεμβρίου την χρηματοδότηση του Δήμου Αμυνταίου με 30,4 εκατ. € για την αποκατάσταση του ορυχείου Βεγόρας με πόρους του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» (ΔΑΜ).
  Πρόκειται για αίτημα που προώθησε ο Δήμαρχος Αμυνταίου Γ. Λιάσης στο ΥΠΕΘΟΟ μετά την ολοκλήρωση και έγκριση των αναγκαίων μελετών για την ωρίμανση του έργου.
   Συγκεκριμένα ο Δήμος Αμυνταίου ορίζεται μοναδικός Δικαιούχος της δράσης «Επενδύσεις αναπροσαρμογής εδαφών και εγκαταστάσεων στο λιγνιτικό πεδίο Βεγόρας» με στόχο την αναπτυξιακή αξιοποίηση αποκατεστημένων εδαφών που βρίσκονται στην κυριότητα του Δημοσίου.
   Ο βουλευτής Π.Ε Φλώρινας της ΝΔ Σταύρος Παπασωτηρίου σε επικοινωνία που είχε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αρμόδια για θέματα ΕΣΠΑ, ευχαρίστησε την κυβέρνηση για την ενεργοποίηση του Προγράμματος ΔΑΜ και σε σχέση με τους ΟΤΑ, θέμα που ο ίδιος είχε θέσει σε σειρά συναντήσεων του με αρμόδιους παράγοντες.
   Η αναγέννηση (αποκατάσταση και επανάχρηση) των παλιών λιγνιτωρυχείων είναι για τη ΝΔ βασική προτεραιότητα που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων οι οποίες έχουν ανακύψει από την ανάγκη απολιγνιτοποίησης και της Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο της γενικότερης ενεργειακής μετάβασης της χώρας.
   Σχολιάζοντας την έγκριση του ΥΠΕΘΟΟ ο βουλευτής Π.Ε Φλώρινας της ΝΔ Σταύρος Παπασωτηρίου δήλωσε τα εξής: «Το εγκαταλελειμμένο ορυχείο της Βεγόρας μπαίνει σε τροχιά αναγέννησης και αξιοποίησης. Στόχος είναι η μετατροπή του σε αμπελώνα έκτασης που θα αγγίξει συνολικά τα 1420 στρέμματα με δημόσιες επενδύσεις ύψους 30,4 + 3 εκατ. €.
   Σήμερα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που εξασφάλισε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δίνουν τη δυνατότητα μιας ριζικής αλλαγής στο αναπτυξιακό μας μοντέλο. Με τη δημιουργία συνεταιριστικών μερίδων οι οποίες θα δοθούν προς καλλιέργεια, ο Δήμος Αμυνταίου θα δώσει νέα ζωντάνια σε οικογένειες που έχουν πληγεί από την απολιγνιτοποίηση».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.