Δευτέρα 8 Μαΐου 2023

Ε.Κ.Φ.: Ειδική άδεια για την άσκηση εκλογικού δικαιώματος…

  Ενόψει των επικείμενων εθνικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν στις 21 Μαΐου 2023 το Εργατικό Κέντρο Φλώρινας ενημερώνει τους εργαζόμενους  ότι ισχύουν τα εξής:
  Από την εκλογική νομοθεσία προβλέπεται, σε περίπτωση διεξαγωγής εκλογών, η δυνατότητα χορήγησης ειδικής άδειας απουσίας με αποδοχές, για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των εργαζομένων τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημοσίου τομέα.
  Ο αριθμός των ημερών αδείας, που χορηγείται για το σκοπό  αυτό και που καλύπτει τον απολύτως αναγκαίο χρόνο για τη μετάβαση των εργαζομένων στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος και την επιστροφή τους απ’ αυτόν, καθορίζεται ως εξής:
Α) Για εργαζόμενους που εργάζονται πενθήμερο:
- από 200 – 400 χλμ., χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας
- από 401 και πάνω, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσής τους.
- για τα νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, χορηγείται άδεια μέχρι τριών (3) εργασίμων ημερών.
Β) Για εργαζόμενους που εργάζονται εξαήμερο:
- από 100 – 200 χλμ., χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.
- από 201 – 400 χλμ., χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσής τους.
- από 401 και πάνω, τρεις εργάσιμες ημέρες
- για τα νησιά για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, χορηγείται άδεια μέχρι τριών (3) εργασίμων ημερών.
Επισημαίνεται ότι:
1) Η εκλογική άδεια δεν συμψηφίζεται με την ετήσια κανονική ή άλλης μορφής άδεια. Σε περίπτωση που συμπέσουν οι εκλογές στο διάστημα της αδείας, διακόπτεται η άδεια, χορηγούνται οι ημέρες ειδικής αδείας εκλογών και η κανονική άδεια συνεχίζεται μετά από την ειδική άδεια εκλογών.
2) Για όσους εργαζόμενους που πρέπει να μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, σύμφωνα με τα παραπάνω, η ημέρα διεξαγωγής των εκλογών είναι εργάσιμη ημέρα, τότε αυτή θεωρείται ως ημέρα ειδικής άδειας απουσίας με αποδοχές, πέραν αυτών που ορίζονται παραπάνω.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΚΦ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.