Τετάρτη 5 Απριλίου 2023

Με δανεικούς και μεταφερόμενους καρδιολόγους λειτουργεί οριακά η Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου μας…

  Και πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις, ο διοικητής του νοσοκομείου μας διαψεύστηκε με τον τραγικότερο τρόπο στα όσα αισιόδοξα μας είπε στη συνέντευξη του για την λειτουργία του νοσοκομείου και ειδικότερα για την καρδιολογική μας κλινική αφού έμεινε με ένα μόνιμο γιατρό να προσφέρει υπηρεσίες και έναν ειδικευόμενο.
  Έτσι με την διαδικασία των δανεικών και μεταφερόμενων καρδιολόγων από την Κοζάνη και την κεντρική Μακεδονία άλλους παρακαλετά και άλλους με «εντέλεστε» μπορεί και διατηρεί την κλινική σε οριακή λειτουργία.
  Η τραγική έλλειψη γιατρών υπηρετεί μόλις ένας από τους  4 που έπρεπε να έχει,  δημιουργεί προβλήματα και στη λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων.
  Τι να πρωτοκάνουν οι δανεικοί  καρδιολόγοι, εφημερίες στα νοσοκομεία που υπηρετούν, ή να καλύψουν τα κενά στη Φλώρινα, που δημιουργήθηκαν από λαθεμένες εκτιμήσεις και κινήσεις της διοίκησης;
  Η διοίκηση του νοσοκομείου Φλώρινας γνώριζε από την αρχή της θητείας της ότι ο τέως  Διευθυντής καρδιολογικής ο κ. Κλιγκάτσης επρόκειτο να συνταξιοδοτηθεί με το τέλος του 2022. Μπορούσε και έπρεπε από τον Ιούνιο του 2022 να προκηρύξει την θέση και όμως μέχρι σήμερα δεν την προκήρυξε!!!
  Τι κάνανε; Πρόσφατα προκηρύξανε μόνο την θέση του επιμελητή Α’. Μα ποιος γιατρός θα έρθει στο νοσοκομείο μας όταν ξέρει εκ των προτέρων ότι 15 μέρες το μήνα θα είναι εσώκλειστος;
  Η τακτική της αποσπασματικής προκήρυξης των κενών θέσεων είναι αποθαρρυντική για έναν γιατρό και καθόλου συμφέρουσα, για τον απλούστατο λόγο ότι αποδεχόμενος την θέση αυτή δεν πρόκειται να έχει προσωπική ζωή. Θα έπρεπε να προκηρυχτούν και οι δύο κενές θέσεις, για να ξέρει ο υποψήφιος ότι θα έχει ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και όχι γαλέρας όπως είναι σήμερα. Γι’ αυτό υπάρχει απροθυμία από την πλευρά των καρδιολόγων, γι’ αυτό δεν πρόκειται να βρουν εύκολα γιατρούς. Κι αν δεν έχεις καρδιολογική κλινική με γιατρούς δεν είναι εύκολο να λειτουργήσει το νοσοκομείο χωρίς σοβαρά προβλήματα…
  Αυτό βέβαια  δεν συμβαίνει μόνο με την καρδιολογική αλλά και με την παθολογική στην οποία υπηρετεί ένας επιμελητής  Β’, προκηρύχτηκε μία θέση και οι άλλες τρεις όχι.
  Είναι ικανοποιημένος όμως ο διοικητής γιατί υπηρετούν 3 επικουρικοί (!!!) που επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου και φυσικά δεν αισθάνονται ασφαλείς, ούτε και το νοσοκομείο μπορεί να επενδύσει σ αυτούς.
  Από την άλλη η πολύχρονη υποχρηματοδότηση της υγείας ανάγκασε πολλούς γιατρούς να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό και οδήγησε τα νοσοκομεία και κυρίως της επαρχίας στη συρρίκνωση και  στην κατάρρευση.
  Είναι προφανής η υποβάθμιση της παρεχόμενης υγείας που μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες καταστάσεις. Για να γυρίσουν οι γιατροί στη χώρα μας και να εργαστούν στα νοσοκομεία πρέπει να τους δημιουργήσουν τουλάχιστον ίδιες συνθήκες εργασίας και αμοιβές μεγαλύτερες απ ότι στο εξωτερικό και όχι με τους σημερινούς μισθούς πείνας. 
  Το νοσοκομείο μας έχει καλό ιατρικό δυναμικό, όμως δεν μπορεί να αποδώσει στην κοινωνία αυτά που έχει δυνατότητες  λόγω των αγκυλώσεων της διοίκησης και της πολιτικής ιδιωτικοποίησης της υγείας. Γιατί η συνειδητή πολιτική επιλογή της υποβάθμισης των νοσοκομείων εκεί οδηγεί. Και τότε αντίο δωρεάν υγεία στα πλατειά λαϊκά στρώματα.
  Το αν σήμερα κρατιέται σε λειτουργία το νοσοκομείο μας οφείλεται στο υψηλό αίσθημα ευθύνης των γιατρών προς τους συμπολίτες τους και την αγάπη για την δύσκολη δουλειά που επέλεξαν να κάνουν και όχι στην πολιτική της διοίκησης.
  Δείτε την καρδιολογική κλινική. Ένας διευθυντής, ο Βαλασιάδης Δημήτρης - ο δεύτερος έχει πάρει γονική άδεια-  και ένας  ειδικευόμενος  ο  Ιωακειμίδης Νίκος, προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτή την κλινική τους και να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς με αυτοθυσία, ξεχνώντας σπίτι, οικογένεια, κοινωνική ζωή. Όμως μέχρι πότε; Πόσο θα αντέξουν βιολογικά;
  Είναι φανερό πως κάθε λίγο και λιγάκι στο νοσοκομείο μας ξεσπάει μια κρίση έλλειψης προσωπικού με πολλαπλό κίνδυνο για το ιατρικό προσωπικό και τους ασθενείς.  Κι αυτό δείχνει ότι η παρούσα διοίκηση είναι κατώτερη των περιστάσεων. Δεν θέλει ή δεν μπορεί να προγραμματίζει έγκαιρα και αποτελεσματικά, για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου. Αυτό δείχνει η αδυναμία κάλυψης  των μηνιαίων εφημεριών και κυρίως η εφαρμογή του εφταημέρου ανά γιατρό και βγαίνει στη «γύρα» για δανεικούς από άλλα νοσοκομεία της χώρας.
  Η πολυθρυλούμενη βοήθεια από ιδιώτες γιατρούς για την κάλυψη τουλάχιστον των εφημεριών στα νοσοκομεία αποδείχτηκε φρούδες ελπίδες.
  Έντεκα μέρες του Μαρτίου καλύφθηκαν με δανεικούς καρδιολόγους. Ενώ ο Απρίλιος έχει 7 μέρες χωρίς εφημερίες, χωρίς καρδιολόγο το νοσοκομείο μας!!! που σημαίνει ότι αν δεν μπορέσουν να τις καλύψουν όπως μέχρι τώρα, θα κινδυνέψει η υγεία μας θα ανασταλούν προγραμματισμένα  χειρουργεία του νοσοκομείου και θα είναι επισφαλής η λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων. Για τις υπόλοιπες μέρες του Απριλίου μόνο οι 19 καλύπτονται από τους γιατρούς του νοσοκομείου -επιστρατεύοντας και αυτόν με την γονική άδεια- και για τις υπόλοιπες μέρες μας έρχονται από την Βέροια, τα Γρεβενά και έναν ιδιώτη από την Φλώρινα.
  Η διοίκηση όσο είναι καιρός πρέπει να επιλέξει με ποιους είναι με τους πολίτες, την τοπική κοινωνία και τους ασθενείς ή με αυτούς που τους επέλεξαν, δηλαδή με την κυβέρνηση. Γιατί αυτό που διαπιστώνουμε μέχρι σήμερα, παρά τα παχιά λόγια του διοικητή κ. Μάντσου, είναι ότι οι πολίτες δεν εισπράττουν την ποιότητα υγείας που θα μπορούσε να τους δώσει το νοσοκομείο Φλώρινας, γιατί αυτή παρέχεται μετ’ εμποδίων.
  Τα προβλήματα δεν λύνονται με την ακολουθούμενη παθητική πολιτική της διοίκησης. Αντίθετα επαναλαμβάνονται οξύτερα.
  Χρειάζεται αλλαγή ρότας. Ας  απογαλακτιστεί από τον κομματικό και κυβερνητικό πατριωτισμό, ας κάνουν το νοσοκομείο πρόβλημα της ίδιας της κοινωνίας και να αγωνιστούν από κοινού με αυτήν για να ορθοποδήσει.
  Όσο θα κρύβουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί όλο και περισσότερο θα διολισθαίνουμε προς την απαξία και ο λογαριασμός θα πληρωθεί από  όλους μας. Και δεν μας πρέπει…
Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης
 

1 σχόλιο:

  1. ...Φιλε Μπαμπη..τους Φλωρινιωτες,δεν τους νοιαζει,το χαλι του νοσοκομειου μας..Ουτε, οτι θα ψησουμε σουβλα, το Πασχα..κοτοπουλο,αντι γι αρνι!!!.Να γινει γρηγορα, ο φρακτης στον Εβρο,με απευθειας αναθεση,στο πεθερο Γεραπετριτη,τους ενδιαφερει!!!Ετσι,περικλειστοι,ασφαλεις,(ιδιως,αν γινει κι ενας φρακτης,απο Γραμμο μεχρι..Ροδοπη..)μπορουμε καλιστα να πεθαινουμε,..ηρωικα (χωρις καρδιολογο), σαν..γνησιοι Ελληνες ,ησυχοι και ευτυχεις!!!Α.Θ.Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.