Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023

Τα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης «Κάτω από τον ίδιο ουρανό, γύρω από την ίδια θάλασσα… (ΒΙΝΤΕΟ)

   Πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου, σε χώρο της Ευξείνου Λέσχης Φλώρινας, τα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης με τον τίτλο «Κάτω από τον ίδιο ουρανό, γύρω από την ίδια θάλασσα», που διοργανώνουν ο Σύλλογος Γυναικών Φλώρινας και ο Δήμος Φλώρινας.

  Πρόκειται για μια έκθεση που είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας της καλλιτεχνικής ομάδας FireArt, η οποία έχει ως βάση της τη Θεσσαλονίκη, και του Πολιτιστικού Κέντρου Nâzım Hikmet της Κωνσταντινούπολης.
  Η έκθεση περιλαμβάνει 27 έργα (ζωγραφική, σχέδια, γλυπτά, φωτογραφία, video art, performance) καλλιτεχνών από την Ελλάδα και την Τουρκία και θα είναι επισκέψιμη μέχρι τις 6 Μαρτίου 2023, τις ώρες 6:00 με 9:00 μ.μ.
  Θέμα της έκθεσης είναι ο πόλεμος και η ειρηνική συνύπαρξη των λαών, θεματική που αποκτά ιδιαίτερη σημασία σήμερα μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και μπροστά στην όξυνση των ανταγωνισμών των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας.
  Η κοινή δράση Ελλήνων και Τούρκων καλλιτεχνών για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης έκθεσης θέλει να τονίσει μέσω της τέχνης την ανάγκη αλληλεγγύης των δύο λαών, που όχι μόνο δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, αλλά αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες δυσκολίες, όπως αποδείχτηκε και από το πρόσφατο γεγονός του μεγάλου σεισμού.
  Η έκθεση ξεκίνησε το ταξίδι της από την Κωνσταντινούπολη (Πολιτιστικό Κέντρο Ναζίμ Χικμέτ), συνέχισε στη Θεσσαλονίκη (Κέντρο Πολιτισμού Ισλαχανέ), στην Κομοτηνή (Δημοτική
Πινακοθήκη), στο Ευρωκοινοβούλιο των Βρυξελλών (Αίθουσα Spinelli) και φιλοδοξεί να ταξιδέψει και σε άλλες πόλεις και χώρες, στοχεύοντας να ευαισθητοποιήσει το κοινό πάνω στο ζήτημα των αιτιών που γεννούν τους πολέμους και να καλέσει τους καλλιτέχνες να δουλέψουν πάνω σε κοινωνικά ζητήματα.
  Στη διάρκεια των εγκαινίων παρουσιάστηκε από τους καλλιτέχνες της FireArt η διαδραστική performance «Το κουτί». Θέμα της ο σύγχρονος άνθρωπος και η δύσκολη πραγματικότητα στην οποία ζει. Μη μπορώντας να εντοπίσει τις αιτίες των προβλημάτων του, ο πρωταγωνιστής φτάνει σε αδιέξοδα από τα οποία δεν υπάρχει ατομική λύση.
  Το κοινό καλείται να προβληματιστεί πάνω σ’ αυτή την κατάσταση και να δράσει. Ταυτόχρονα, η performance τόνισε αυτά που ενώνουν Έλληνες και Τούρκους.
  Ως απάντηση στον τίτλο της έκθεσης που είναι εμπνευσμένος από ποίημα του ποιητή Ναζίμ Χικμέτ, έρχονται οι στίχοι του Γιώργου Σεφέρη που αναφέρονται στο βάρος της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ένας σημαντικός Τούρκος ποιητής γεννημένος στη Θεσσαλονίκη κι ένας σημαντικός Έλληνας ποιητής γεννημένος στη Σμύρνη μας καλούν να επαναξιολογήσουμε το χρέος μας απέναντι στην ιστορία.
  Κατά τη διάρκεια της performance ακούστηκαν στίχοι από το «Μυθιστόρημα» του Γιώργου Σεφέρη και εκτενές απόσπασμα από τον μονόλογο του Τσάρλι Τσάπλιν στην ταινία «Ο μεγάλος Δικτάτορας» σε επανεκτέλεση.
Οι συντελεστές
«Το κουτί»
Performer: Γιάννης Πρώιος
Ιδέα και καλλιτεχνική επιμέλεια : FireArt
Απαγγελία: Θωμάς Κοροβίνης
Εκφώνηση: Αριστοτέλης Μαυρόπουλος
Μουσική: Κωνσταντίνος Κοφίνας
Τύμπανα: Γιώργος Μπαλτάς
Βιολί: Alex Kiou
Παραγωγή ήχου και εικόνας: Blueberry Productions Co.
Η κινηματογράφηση έγινε στον πολυχώρο Sureal
Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Χαρά Αμοιρίδου
Safiye Başar
Seda Boy
Νίκος Γαλαζούδης
Ευγένιος Γκάλκιν
Εμπρού Γιουσούφ
Fotokolekt (ομάδα)
Διονύσης Καλαμαράς
Αναστασία Καλτσή
Αγγελική Καραγιάννη
Levent Karaoğlu
Γιώργος Κιτσούκης
Ömer Koçağ
Ανδριάννα Κουμεντάκου
Χρύσα Κοφίνα
Νεφέλη Κυριάκου
Αναστασία Μέγα
Ευπραξία Μπαντάζου
Αρχοντία Παπαγεωργίου
Γιάννης Πρώιος
Χαράλαμπος Τουμπέκης
Μάρκος Τραϊτοράκης
Νάσος Χαλκίδης
 
ΠΗΓΗ:neaflorina.gr
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.