Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023

Ερώτηση της Π. Πέρκα για την άμεση ενίσχυση των μηλοπαραγωγών της ΠΕ Φλώρινας…

   Η Βουλευτής Φλώρινας και Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Π. Πέρκα, κατέθεσε ερώτηση προς το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, με θέμα την άμεση ενίσχυση των μηλοπαραγωγών της ΠΕ Φλώρινας.
  Η κ. Πέρκα τονίζει την πληθώρα προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της περιοχής λόγω καταστροφών, αδυναμίας διάθεσης των προϊόντων τους στο εξωτερικό, αλλά και ακραία ακρίβεια στην αγορά πρώτων υλών και αισχροκέρδεια σε όλους τους τομείς.
  Θεωρώντας τον πρωτογενή τομέα παραγωγής ως το σοβαρότερο όχημα της Μετάβασης, η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φλώρινας στηλιτεύει την επιλογή του ΥπΑΑΤ για την επιλεκτική πολιτική ενίσχυσης των μηλοπαραγωγών της Αγιάς Λάρισας και ρωτά την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου αν προτίθεται να ενισχύσει τους μηλοπαραγωγούς της Φλώρινας που αποκλείστηκαν από την πρόσφατη απόφαση ενίσχυσης με τη διαδικασία de minimis.
ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: «Να ενισχυθούν άμεσα οι μηλοπαραγωγοί της ΠΕ Φλώρινας»
  Κατά το έτος 2022 οι παραγωγοί μήλων στην περιοχή της Φλώρινας αντιμετώπισαν πληθώρα προβλημάτων με καταστροφές στην παραγωγή τους και, επιπρόσθετα, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τρομερές δυσκολίες στη διάθεση των προϊόντων τους, στην αγορά λιπασμάτων, φαρμάκων και εφοδίων, παράλληλα με την ακραία ακρίβεια στην ενέργεια και την αισχροκέρδεια σε όλους τους τομείς.
  Είναι επίσης γνωστή η αδυναμία για εξαγωγές σε χώρες που προτιμούσαν τα ελληνικά μήλα (Αίγυπτος), πράγμα που έχει ως συνέπεια να υπάρχουν τεράστιες αδιάθετες ποσότητες στην αγορά και οδήγησε τους παραγωγούς να διαθέτουν με ευτελή τιμή υψηλής ποιότητας προϊόν χωρίς πολλές φορές να βγάζουν τα έξοδα παραγωγής τους.
  Σε αυτό το δυσχερές πλαίσιο, μετά από πάμπολλες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, διακρίνεται μια επιλεκτική πολιτική αποζημιώσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος και συγκεκριμένα όπως στην περίπτωση της Αγιάς Λάρισας όπου το ΥΠΑΑΤ αποφάσισε την καταβολή de minimis ύψους 300 ευρώ ανά στρέμμα.
  Όπως είναι λογικό, σύσσωμη η αγροτική κοινότητα αντέδρασε και προέκυψαν προφορικές δεσμεύσεις για τη συμπερίληψη κι άλλων περιοχών για de minimis ενίσχυση των μηλοπαραγωγών των υπόλοιπων περιοχών της χώρας, οι οποίοι αντιμετώπισαν ακριβώς τα ίδια προβλήματα με την περίπτωση της Αγιάς.
  Επειδή είναι φανερό πως η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ λειτουργεί με εξυπηρετήσεις και σκοπιμότητες για επικοινωνία και δίχως ουσία, αρνούμενη να ελέγξει την αισχροκέρδεια στην αγορά,
  Επειδή οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης έχουν δημιουργήσει τεράστια αύξηση στο κόστος παραγωγής,
  Επειδή τα ζητήματα και προβλήματα των εξαγωγών προς την Αίγυπτο το προηγούμενο διάστημα δημιούργησαν επιπλέον προβλήματα στη διάθεση του προϊόντος,
  Επειδή η οικονομική κατάσταση των μηλοπαραγωγών της ΠΕ Φλώρινας, τους οδηγεί να μη συνεχίσουν την παραγωγή τους την επόμενη περίοδο,
  Επειδή είναι άδικο να υπάρχει  επιλεκτική απόδοση de minimis σε μέρος των παραγωγών και όχι στο σύνολο τους σε όλη τη χώρα,
  Επειδή η αγροτική παραγωγή αποτελεί το σοβαρότερο όχημα της Μετάβασης και κρίσιμο τομέα της ΠΕ Φλώρινας, η οποία υφίσταται μία βίαιη και άδικη απολιγνιτοποίηση,
Για όλους τους παραπάνω λόγους,
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1.Για ποιο λόγο επιλέχθηκε η τακτική της επιχορήγησης de minimis μόνο για την περιοχή της Αγιάς Λάρισας;
2.Υπάρχει πρόθεση αποζημίωσης των μηλοπαραγωγών της ΠΕ Φλώρινας και άλλων περιοχών που αποκλείστηκαν από την τελευταία απόφαση de minimis και αν ναι, πότε;
Η ερωτώσα βουλευτής
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.