Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023

Μήνυμα της Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας για τη Γιορτή των Τριών Ιεραρχών…

 
Οι Τρείς Ιεράρχες, Οικουμενικοί δάσκαλοι και Επίσκοποι της Εκκλησίας μας, που τιμούμε στις 30 Ιανουαρίου, ο Βασίλειος ο Μέγας, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, κατόρθωσαν με το πνευματικό τους έργο και τη ζωή τους να συγκεράσουν αρμονικά την παιδεία με τη χριστιανική πίστη. Αφουγκράστηκαν τον πόνο των ανθρώπων και θέλησαν να τον απαλύνουν με κάθε τρόπο. Έτσι τα ταλέντα και οι γνώσεις τους έγιναν εργαλεία αγάπης.
  Εστίασαν στη διάπλαση των ανθρώπων, όχι μόνον με γνώσεις, αλλά με ήθος, με αρχές και αξίες, όπως η αγάπη, η αλληλεγγύη και η δικαιοσύνη. Δίδαξαν με τον λόγο, την πένα, και, κυρίως, με τη ζωή τους, πως ο καλύτερος κόσμος θα προέλθει από ανθρώπους με υψηλή μόρφωση, εσωτερική γαλήνη και έργα αγάπης προς όλους τους ανθρώπους αδιακρίτως.
  Οραματίζονταν μια Παιδεία που καλλιεργεί όλα τα κέντρα της ανθρώπινης ύπαρξης, τη λογική, το συναίσθημα, τις δεξιότητες και το σώμα, που μεριμνά για τα μεγάλα προβλήματα της οικουμένης και που αντιμετωπίζει τον άνθρωπο σαν πρόσωπο του Θεού.
  Έτσι καθιερώθηκαν ως φορείς και θεμελιωτές ενός πολιτισμού με Χριστοκεντρικό προσανατολισμό και με μια Παιδεία που δίνει προτεραιότητα στην πνευματικότητα και στο ήθος και συνακόλουθα στη γνώση.
  Μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση της Παιδείας, την οποία απαιτεί όσο ποτέ άλλοτε η σύγχρονη εποχή και οι αδήριτες ανάγκες της κοινωνίας. Για αυτό και το μήνυμα των Τριών Ιεραρχών είναι πιο επίκαιρο και πιο ουσιαστικό σήμερα στο πλαίσιο της σύγχρονης πραγματικότητας.
  Χρόνια πολλά και φωτισμένα σε όλη την Εκπαιδευτική Κοινότητα και σε όλους τους ανθρώπους των Γραμμάτων!
Όλγα Μούσιου Μυλωνά
Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας
 

2 σχόλια:

  1. ..Καταλαβαινω,να τιμωνται και να γιορταζονται,οι ιεραρχες χριστιανοι αυτοι,στις εκκλησιες και τα κατηχητικα..Εκεινο που δεν καταλαβαινω,ειναι να θεωρουμε, αυτους τους φανατικα πολεμιους,της αρχαιας Ελληνικης σοφιας,και τιμωμενα προσωπα, της επισημης, Ελληνικης σημερινης παιδειας!!!Ειναι αλλο ,σαν αξια ο χριστιανισμος,κι αλλο ο..ταλιμπανο/χριστιανισμος!!!Α.Θ.Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ..Μερικα σοφα, κι ανθελληνικα (οχι απ τον.. Ερντογαν)....Η μητερα μου προσεχε,να μη φιλησουν τα χειλη μου,ελληνικα χειλη.Να μην αγγιξουν τα χερια μου,ελληνικα χερια.Κι ουτε ελληνικα τραγουδια,να μολυνουν, τα αφτια μου,και τη γλωσσα μου!!!!(Γρηγοριος Νανζιανζιανος).... Κανενας δεν πρεπει να δινει στα παιδια του,ονοματα ελληνων προγονων του,του πατερα της μητερας,του παππου..(Ιωαν.Χρυσοστομος)......Ειναι εχθροι οι ελληνες, διοτι....(Μεγας Βασιλειος)...Καημενοι,αρχαιοι μας!!!!.Χιλιαδες τετοια.. φιλελληνικα, εχουν πει, οι αγιοι αυτοι, ..προστατες της παιδειας μας...Γι αυτο πηγαινουμε,τοσο καλα!!!Α.Θ.Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.