Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022

Σκληρό και ταπεινωτικό για τους φοιτητές να αποκαλούνται ψεύτες από τους Αντιπρυτάνεις…

   Τα είχε όλα η ενημέρωση - συζήτηση που είχαμε την Δευτέρα 31/10/2022 με τους δύο Αντιπρυτάνεις, Άννα Σπύρτου και Γιώργο Ιορδανίδη. Συμφωνήσαμε, διαφωνήσαμε αλλά είχαμε και σημαντικές ειδήσεις για την πορεία των έργων και την επίλυση χρονιζόντων λειτουργικών προβλημάτων του πανεπιστημίου στην πόλη μας.
  Αφορμή για την συνάντηση αυτή στάθηκε το δημοσίευμα μας για την φοιτητική εστία της σχολής Γεωπονίας με τίτλο «Κωφεύει η πρυτανεία στα σοβαρά προβλήματα  της φοιτητικής εστίας – πλήρης εγκατάλειψη -πρωτόγονες καταστάσεις βιώνουν οι εστιακοί φοιτητές».
  Συμφωνήσαμε με τους δύο Αντιπρυτάνεις ότι στη διάρκεια της θητείας τους έγινε σημαντική δουλειά  σ’ ότι αφορά τις φοιτητικές εστίες, πάντα σε σχέση με την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν όταν ανέλαβε η παρούσα πρυτανική αρχή.
  Διαφωνήσαμε στο  ότι η σημερινή κατάσταση της εστίας της Γεωπονίας είναι τέτοια που μπορεί να φιλοξενήσει φοιτητές. Ρωτήσαμε να μας απαντήσουν αν την θεωρούν κατάλληλη γι αυτό. 
 
Η κα Σπύρτου απέφυγε την ευθεία απάντηση και μας είπε ότι είναι καλύτερη από πολλές φοιτητικές εστίες της χώρας μας. Τώρα, πόσο καλή είναι μια εστία όταν κατά την ομολογία του κου Ιορδανίδη«χρειάζεται ριζική ανακαίνιση όλου του κτιριολογικού αποθέματος» της φοιτητικής εστίας, όταν οι φοιτητές δεν έχουν ρεύμα, θέρμανση και νερό, όταν αναγκάζονται να ζεστάνουν νερό σε βραστήρα για να κάνουν μπάνιο, ειλικρινά αυτά μας ξεπερνούν.
  Αμφισβήτησε ο κος Ιορδανίδης ότι η κατάσταση η οποία αποτυπώνεται στις δικές μας φωτογραφίες και όχι των φοιτητών είναι η πραγματική. Μας είπε ότι αυτές παρουσιάζουν μία «αληθοφάνεια». 
  Τους προτείναμε μετά την ενημέρωση να πάμε επί τόπου να δούμε την αλήθεια η μη των λεγομένων μας και φυσικά των φωτογραφιών. Πρόταση την οποία όπως ήταν επόμενο δεν αποδέχτηκαν.
  Ο κος Ιορδανίδης μας ανέφερε πως η φοιτητική εστία έχει κατασκευαστικές κακοτεχνίες και για να γίνει το κτίριο λειτουργικό χρειάζεται «γενική ανακατασκευή» και ο προϋπολογισμός είναι τόσο φτωχός που μόνο μερεμέτια μπορούν να κάνουν ενώ η εστία «χρειάζεται σοβαρά έργα».
 
Προτείναμε στον κ. Ιορδανίδη να εξετάσουν εάν το κτίριο της φοιτητικής εστίας κατασκευάστηκε σύμφωνα ή όχι με την μελέτη και αν όχι να ζητηθούν ευθύνες.
  Συμφωνήσαμε ότι οι φοιτητές δεν πρέπει  να προκαλούν φθορές στην φοιτητική εστία γιατί «γουστάρουν» και να τους καταλογίζονται οι ζημιές που κάνουν. 
  Εμείς ποτέ  δεν αμφισβητήσαμε ότι επιτέλεσαν σημαντικό έργο στη διάρκεια της θητείας τους μέχρι σήμερα. Αυτό που επισημάναμε είναι ότι το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται η φοιτητική εστία δεν είναι για να φιλοξενήσει φοιτητές.
  Μας επεσήμαναν ότι είχαν να αντιμετωπίσουν «σοβαρά ζητήματα που έχουν να κάνουν με εγκαταστάσεις, οι οποίες εγκαταστάσεις φέρουν προβλήματα και παθογένειες δεκαετιών» και πως για να αντιμετωπιστούν καθώς και οι «κατασκευαστικές κακοτεχνίες» χρειάζονταν σοβαρή χρηματοδότηση και το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας υστερεί σ αυτό. «Ο τακτικός προϋπολογισμός του ιδρύματος φτάνει ίσα - ίσα για να αντιμετωπίσει κάποιες μικροβλάβες σε κάποιες μικρό φθορές της καθημερινότητας οι οποίες όμως θα επαναλαμβάνονται και θα επαναλαμβάνονται».
  Αυτό που προκύπτει είναι ότι ο προϋπολογισμός του πανεπιστημίου είναι τόσο μικρός που μπορεί να αντιμετωπίσει μικροεπεμβάσεις σε προβλήματα  της καθημερινότητας. Τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα που χαρακτηρίζουν την εστία παραμένουν. Γι αυτό και χρειάζεται ένας ανασχεδιασμός.
  Βέβαια μια κίνηση θα ήταν να κάνουν συμμέτοχο την τοπική κοινωνία στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και η αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού να συνδράμει στην επίλυση τους. Κι αυτό είναι ένα έλλειμμα στον μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό ανάπτυξης του πανεπιστημίου.
  Οι βραδύτατοι ρυθμοί με τους οποίους αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το ζήτημα αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι υποβλήθηκε πρόταση πριν δύο χρόνια στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και μόλις τώρα εγκρίθηκε ποσό 1.5 εκατομμύριο ευρώ.
  Η πρόταση  του πανεπιστημίου που εντάχθηκε στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων αφορά ύδρευση της συγκεκριμένης φοιτητικής εστίας, θερμοϋδραυλικές εγκαταστάσεις, ηλεκτρομηχανικές εγκαταστάσεις, επιχρίσματα, χρωματισμούς. Ελπίζουμε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση της πρότασης. 
  Μας ανέφερε ο κ. Ιορδανίδης πως το νερό στην περιοχή όπου μένει είναι χρώματος μπεζ. Το ψάξαμε στη ΔΕΥΑΦ και αυτό που μας είπανε είναι ότι ουδέποτε είχαν παράπονα πολιτών για το χρώμα και την ποιότητα του νερού.
  Η κα Σπύρτου αποκάλεσε για άλλη μια φορά ψεύτες τους φοιτητές, για όσα μας είπαν για την έλλειψη θέρμανσης και  δήλωσε ορθά κοφτά πως «το κομμάτι της θέρμανσης στην Γεωπονική το έχουμε λύσει  και όσοι λένε το αντίθετο λένε ψέματα».
  Προφασίστηκαν οι δύο Αντιπρυτάνεις ότι μπορεί κάποιες μέρες λόγω βλάβης να μην υπήρχε θέρμανση ούτε και ζεστό νερό. Όμως με το σύστημα της αυτόματης δήλωσης βλαβών οι δύο Αντιπρυτάνεις θα έπρεπε να γνωρίζουν όχι μόνο τις μέρες που δεν είχαν θέρμανση και νερό αλλά και τις ώρες.
  Δυστυχώς δεν μας απαντήσανε πόσες φορές και για πόσο χρονικό διάστημα υπήρχαν βλάβες. Αυτό που ισχυρίζονται οι φοιτητές είναι ότι κατά την περσινή χρονιά ελάχιστες μέρες είχαν θέρμανση. Σίγουρα κάτι δεν πάει καλά με την αντιμετώπιση των λειτουργικών προβλημάτων της φοιτητικής εστίας της σχολής Γεωπονίας. Με κίνδυνο να χαρακτηριστούμε κι εμείς ψεύτες να πούμε πως σ’ ότι αφορά την εν λόγω φοιτητική εστία το πανεπιστήμιο  «έχασε τη μπάλα».
  Να επισημάνουμε ότι είναι πολύ σκληρό αλλά και πολύ ταπεινωτικό για τους φοιτητές, για τη νεολαία μας  να τους αποκαλούμε  ψεύτες ακόμα και όταν δεν έχουν δίκιο. Πολύ περισσότερο όταν δεν μπορείς να ανατρέψεις με στοιχεία τα όσα ισχυρίζονται.  
  Και να μην ξεχνάμε ότι στους φοιτητές οφείλουμε την ανάδειξη των προβλημάτων της φοιτητικής εστίας της Γεωπονίας όταν οι πανεπιστημιακοί μας ενδοσκοπούσανε. Ακόμα και σήμερα (13/11/2022), πληροφορηθήκαμε ότι η φοιτητική εστία δεν έχει θέρμανση!!! Δηλαδή φωνή βοώντος εν τη ερήμω!
  Ο Αντιπρύτανης Γιώργος Ιορδανίδης μας ενημέρωση και για τα άλλα ζητήματα του πανεπιστημίου όπως:
ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ
  Για το κτίριο της  Αγίας Όλγας  έγινε αποδεκτή η νέα πρόταση που υποβλήθηκε από το πανεπιστήμιο  και από τις 4 Οκτωβρίου και μετά   είναι προς τελική υπογραφή.
  Στην συνέχεια θα προκύψει η νέα πρόκληση να βρεθεί χρηματοδότηση. Είναι ένα έργο ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ  και αυτό πρέπει από κάποιον να χρηματοδοτηθεί. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν να συνεργαστούν στενά το πανεπιστήμιο με τον Δήμο και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για την χρηματοδότηση.
  Η Αγία Όλγα ήταν το δυσκολότερο εγχείρημα , τόνισε ο κ. Ιορδανίδης,   το οποίο έπρεπε να υλοποιήσουμε , είναι προτιμότερο να ξεκινήσεις να χτίζεις ένα κτίριο από την αρχή παρά  να έχεις να διαχειριστείς υπηρεσίες όπως είναι η υπηρεσία νεωτέρων μνημείων.     
Η ΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ 192 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ
  «Για την έκταση των 192 στρεμμάτων η επιλογή του πανεπιστημίου μας ήταν να την διεκδικήσουμε δικαστικά γιατί ούτε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο την παραχωρούσε , ούτε εμείς.  Ο καθένας θεωρούσε ότι η έκταση ανήκει στον ίδιο. Η επιλογή που κάναμε ήταν να κινηθούμε δικαστικά.
  Σ΄ότι αφορά το κτηριολογικό απόθεμα προσπαθούμε να κινηθούμε  σε ήδη υπάρχουσες υποδομές, τις οποίες πρέπει να τις παραλάβουμε από εκεί που τις πήραμε και να τις προχωρήσουμε όσο γίνεται πιο μπροστά. Είτε να τις ωριμάσουμε είτε να τις υλοποιήσουμε.  Καταλαβαίνετε ότι είναι έργα τα οποία δεν υλοποιούνται μέσα σε μία μέρα».  
ΚΤΙΡΙΟ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
  «Είμαστε σε επαφές ουσιαστικά  με την τράπεζα της Ελλάδος, έτσι ώστε το κτίριο που έχει αφήσει στο κέντρο της πόλης να εκμισθωθεί  από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Είναι  σε αρκετά καλή κατάσταση τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά και  θέλει κάποιες παρεμβάσεις. 
  Βέβαια εάν τελικά ευδοκιμήσει  η πρόταση εκείνο το κτίριο θα αποτελέσει ουσιαστικά μαζί με την Αγία Όλγα όταν ολοκληρωθεί, θα είναι τα δύο σημεία αναφοράς του πανεπιστημίου  μέσα στο κέντρο της πόλης.
  Ο στόχος είναι το κτίριο να αξιοποιηθεί  προκειμένου να στεγαστούν υπηρεσίες που θα έχουν να κάνουν με την επαφή του πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία, γονείς φοιτητών που έρχονται, με την διάθεση πληροφορίας από το πανεπιστήμιο προς την πόλη  με υπηρεσίες, όπως είναι το κέντρο Επιμόρφωσης, το γραφείο διασύνδεσης, δηλαδή υπηρεσίες που δεν είναι απαραίτητο να είναι εγκατεστημένες στο χώρο του πανεπιστημίου όπου βρίσκονται οι φοιτητικοί πληθυσμοί και οι καθηγητές. Υπάρχουν υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με την κεντρική δομή του πανεπιστημίου.  Ένα κτίριο λοιπόν μέσα στο κέντρο της πόλης εμβληματικό.
  Είμαστε σε καλό δρόμο,  ευτυχώς  και η τράπεζα της Ελλάδος έχει δείξει  ευελιξία  και   αυτό το κτήριο να περάσει στην  χρήση από το πανεπιστήμιο δυτικής Μακεδονίας , καταρχάς εκμισθώνοντας το και μετά βλέπουμε».
Εβελίνα Αριστείδου
Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.