Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Κοινή δήλωση Σ. Φάμελλου - Π.Πέρκα για τη δημιουργία Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων και Αποβλήτων: «Αποκαλύπτεται το σχέδιο ιδιωτικοποίησης νερού και απορριμμάτων του κ. Μητσοτάκη»…

   Η παρουσίαση νομοσχεδίου για τη δημιουργία Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων και Αποβλήτων, στο Υπουργικό Συμβούλιο της 25ης Νοεμβρίου, με επέκταση αρμοδιοτήτων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, επιβεβαιώνει το σχέδιο ξεπουλήματος των υπηρεσιών ύδρευσης και παράδοσης της διαχείρισης αποβλήτων σε ιδιώτες εκ μέρους της κυβέρνησης.
  Ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί, πριν τις επικείμενες εκλογές, να ξεπουλήσει κοινωνικά αγαθά και να παραχωρήσει τα ασημικά της χώρας στους κολλητούς του. Προωθεί μάλιστα «μεταρρυθμίσεις» που δεν εφαρμόστηκαν τελικά ούτε την περίοδο των μνημονίων.
  Η «αντιμεταρρύθμιση» δημιουργίας Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων και Αποβλήτων εισήχθη από την κυβέρνηση, εν κρυπτώ, στα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, χωρίς καμία διαβούλευση ή συζήτηση με την κοινωνία ή την αυτοδιοίκηση.
  Ο στόχος είναι εμφανής: να υπάρχει εποπτεία σε νευραλγικούς και σε μονοπωλιακού χαρακτήρα τομείς του δημόσιου τομέα και της Αυτοδιοίκησης, όπου η κυβέρνηση επιδιώκει συστηματικά, εδώ και τριάμισι χρόνια, την εμπλοκή των ιδιωτών. Από το ΣΔΙΤ παραχώρησης του εξωτερικού υδραγωγείου της ΕΥΔΑΠ, που τελικά ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, στο σχέδιο για ΣΔΙΤ στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) που εκπονεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), έως τις ιδιωτικές μονάδες καύσης απορριμμάτων και επεξεργασίας απορριμμάτων που προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την τροποποίηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων.
  Η συνταγή του συστήματος εξουσίας Μητσοτάκη είναι μία: παραχώρηση καίριων μονοπωλιακών υποδομών σε ιδιώτες με καταστρατήγηση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Και για να οδηγήσει στην ιδιωτικοποίηση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ήδη θέσει σε εξέλιξη σχέδιο χρεωκοπίας των ΔΕΥΑ, μέσω του κόστους ενέργειας, συγχωνεύσεων αλλά και δυσφήμισής τους με δημόσιες παρεμβάσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ.
  Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει επισημάνει έγκαιρα το κυβερνητικό σχέδιο ξεπουλήματος της ύδρευσης και των απορριμμάτων. Το σχέδιο αυτό επιτείνει την ανάγκη να φύγει το συντομότερο για η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να περιοριστούν οι καταστροφικές συνέπειες της πολιτικής της. Όλες οι προοδευτικές δυνάμεις και η αυτοδιοίκηση οφείλουν όμως να συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός μετώπου για την προάσπιση των βασικών κοινωνικών αγαθών και αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε τα σχέδια Μητσοτάκη να μείνουν στα χαρτιά.
Σωκράτης Φάμελλος,
Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Πέτη Πέρκα,
Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.