Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022

Κοινή Δήλωση Σ. Φάμελλου - Π. Πέρκα για τον προσδιορισμό των υπερκερδών στην αγορά ενέργειας…

 Να φορολογηθούν άμεσα και να επιστραφούν στους καταναλωτές όλα τα υπερκέρδη σε ρεύμα και φυσικό αέριο
  Η χθεσινή Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομικών και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών για τον προσδιορισμό των υπερκερδών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί ακόμα μια προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να αποφύγει τη φορολόγησή τους και να εξυπηρετήσει το καρτέλ ενέργειας εις βάρος των καταναλωτών.
  Αποδεικνύει πάντως ότι τα υπερκέρδη ούτε έχουν υπολογισθεί ούτε έχουν φορολογηθεί, όπως παραπλανητικά δηλώνουν κυβερνητικά στελέχη, αλλά είναι ακόμη στα ταμεία των ηλεκτροπαραγωγών.
  Η κυβέρνηση οφείλει να φορολογήσει και να επιστρέψει εδώ και τώρα στους καταναλωτές το 90% των 2,2 δισ. ευρώ για το 12-μηνο Ιουλίου 2021-Ιουνίου 2022, των πραγματικών δηλαδή υπερκερδών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όπως έχει παρουσιάσει σε σχετική έκθεση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χρησιμοποιώντας δεδομένα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και του ΑΔΜΗΕ. Και να προχωρήσει στη φορολόγηση των υπερκερδών και στην εμπορία Φυσικού Αερίου, κάτι για το οποίο δεσμεύτηκε ο κ. Σκρέκας μετά την ανάδειξη της αισχροκέρδειας της ΔΕΠΑ Εμπορίας από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά ουδέποτε έπραξε.
  Καλούμε ακόμη τη ΡΑΕ να σταθεί το ύψος των περιστάσεων και στο πλευρό των καταναλωτών, τους οποίους οφείλει να προστατεύει, ειδικά εν μέσω της ακραίας κρίσης ακρίβειας. Την καλούμε να μην υιοθετήσει τα «εργαλεία» της κυβέρνησης Μητσοτάκη που έχουν στόχο να μειώσουν το ποσό που θα επιστραφεί στους καταναλωτές, μέσω της αφαίρεσης εξόδων στην εμπορία (πχ. εκπτώσεις, σταθερά τιμολόγια). Η Αρχή γνωρίζει άλλωστε ότι παραγωγή και εμπορία αποτελούν διακριτές δραστηριότητες και άρα δεν μπορούν να συμψηφίζονται μεταξύ τους και ότι αυτό είναι σε αντίθεση με το δίκαιο του ανταγωνισμού της Ε.Ε..
  Σε σχέση με τον τρόπο υπολογισμού των υπερκερδών την ύπαρξη των οποίων, μετά από έντονη πίεση που ασκήσαμε, αναγκάστηκε να παραδεχτεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη επαναλαμβάνουμε ότι:
- Και στη νέα ΚΥΑ μένει εκτός το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2021, όταν είχαν ήδη αυξηθεί οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και υπήρχαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ υπερκέρδη τα οποία η κυβέρνηση σχεδιάζει να αφήσει αφορολόγητα.
- Η μεθοδολογία υπολογισμού των υπερκερδών βάσει σύγκρισης του περιθωρίου κέρδους των μονάδων παραγωγής με την αντίστοιχη περίοδο προ 12μηνών είναι λανθασμένη και στοχεύει να μειώσει τα πραγματικά υπερκέρδη. Τα πραγματικά υπερκέρδη είναι δίκαιο και πρέπει να υπολογιστούν βάσει του πλήρους, πραγματικού κόστους των μονάδων με ένα λογικό ανώτερο ποσοστό κέρδους π.χ. 5% και όχι με σύγκριση περιθωρίου κέρδους.
- Είναι απαράδεκτο να αφαιρούνται από τα κέρδη όλες οι εκπτώσεις και τα έξοδα των εμπορικών πακέτων των καθετοποιημένων προμηθευτών γιατί αυτό αποτελεί χαριστική ρύθμιση και αθέμιτο ανταγωνισμό προς τους υπόλοιπους παρόχους-προμηθευτές, αλλά και γιατί αντίκειται στη θεμελιώδη διάκριση των αγορών ώστε να αποφεύγονται στρεβλώσεις μέσω της υιοθέτησης στρατηγικών συμπεριφορών από τους καθετοποιημένους συμμετέχοντες.
- Παραμένει εδώ και μήνες η εκκρεμότητα υπολογισμού και φορολόγησης των υπερκερδών στην αγορά φυσικού αερίου, όπου επίσης εντοπίστηκαν παιχνίδια αισχροκέρδειας με τις πλάτες της κυβέρνησης, την ώρα που το κόστος αερίου στους οικιακούς καταναλωτές κατέγραψε αύξηση έως και 1000%.
  Δεν επιτρέπεται στις σημερινές συνθήκες που κάποιοι καταγράφουν ρεκόρ κερδών εις βάρος των καταναλωτών η κυβέρνηση να βάζει πλάτη και η ΡΑΕ να μένει απλός παρατηρητής «σαν τον πιανίστα στο σαλούν την ώρα του καυγά».
Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,
Σωκράτης Φάμελλος
Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,
Πέτη Πέρκα

1 σχόλιο:

  1. Αληθεια εσεις οι καλοι =δυο= μηπως γνωριζεται τι συμαβινει
    στα υπολοιπα 27 μελοι της Ε.Ε. ασφαλως και οχι αλλα ναι
    διοτι διαβαζεται ενημερωνεσθαι και τα ξερετε.
    Το να ριχνεις λαδι στην φωτια να την σβησης εινα ΜΕΓΑΛΟ
    λαθος εξαιρετοι του ομιλου Συριζα και Σια .
    Εδω Φλωρινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.