Παρασκευή, 22 Μαΐου 2020

Παγκόσμια ημέρα Πολιτισμού - S.O.S.


  Χθες, 21η Μαΐου, γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού. Με κεντρικό σύνθημα το S.O.S. που εκπέμπει ο χώρος του Πολιτισμού λόγω της νέας κατάστασης που προκάλεσε η πανδημία του Covid19, χιλιάδες εργαζόμενοι στο χώρο της τέχνης ενώσαμε τις φωνές μας σε όλη την Ελλάδα

 με κινητοποιήσεις και δράσεις και εικαστικές παρεμβάσεις σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας.

- Οι υπαίθριοι χώροι πολιτισμού είναι οι τελευταίοι που θα ανοίξουν μετά τις 15 Ιουλίου, με 40% πληρότητα, και χωρίς να υπάρχει καμία πρόνοια για το πως θα ζήσουν έως τότε οι εργαζόμενοι που με κυβερνητική εντολή είναι κλειστοί οι χώροι εργασίας τους.

- Οι εξαγγελίες του Υπουργείου Πολιτισμού δεν καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων και είναι μη αληθείς, αφού στην πραγματικότητα τα 100 εκατομμύρια που εξήγγειλε το ΥΠΠΟ δεν είναι 100 εκατομμύρια (δείτε περισσότερα εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=Ge1smBYsiNA )

- Ο μεγαλύτερος ίσως φόβος είναι για τον χειμώνα που έρχεται, αφού σε αρκετές χώρες παγκοσμίως έχει ήδη αποφασιστεί ότι οι χώροι τεχνών θα παραμείνουν κλειστοί μέχρι τα τέλη του 2020.

  Τέλος σε ό,τι αφορά την Κοζάνη, δεν είδαμε ακόμα καμία πρωτοβουλία της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού για ουσιαστική υποστήριξη των καλλιτεχνών της πόλης, κανένα ανοιχτό κάλεσμα για συνεργασίες στο μεγάλο Φεστιβάλ της πόλης τα Λασσάνεια και για καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στις τοπικές Κοινότητες, καμία πρόσκληση κατάθεσης προτάσεων από πλευράς Περιφέρειας για το πολιτιστικό καλοκαίρι σε όλη τη Δυτική Μακεδονία.

  Ο Πολιτισμός δεν είναι μια αόρατη έννοια, δεν είναι απλά η ψυχαγωγία και το γέμισμα του χρόνου μας.

  Είναι η ταυτότητά μας, είναι η παιδεία μας, είναι ο δρόμος για να μπορούμε να βλέπουμε το μέλλον όταν τα πάντα γύρω μας μπορεί να χάνονται. Είναι κοινωνικό αγαθό, είναι ζωτική μας ανάγκη για να μπορούμε να λεγόμαστε άνθρωποι.

  Ας τον υποστηρίξουμε με σχέδιο, προτάσεις και δράσεις...

Support Art Workers Κοζάνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.