Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος 2018…


  Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φλώρινας τονίζει την ανάγκη να υπάρξουν σαφείς δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, την πρόοδο προς την αειφόρο ανάπτυξη και την επιτάχυνση της μετάβασης σε μια πράσινη οικονομία
 
 που ενσωματώνει οικολογικά κριτήρια και δημιουργεί ποιοτικές και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας. Υπό την έννοια αυτή, το ΕΚΦ απορρίπτει την πολιτική φρεναρίσματος στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τονίζει την αναγκαιότητα να υπάρξουν επενδύσεις σε τομείς με πράσινες και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας.
  Το ΕΚΦ υπερασπίζεται τη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία βασισμένη σε δίκαιες αρχές για να διασφαλίσει τη διατήρηση της απασχόλησης, τη μετατροπή των δεξιοτήτων των εργαζομένων στις νέες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε τομείς λιγότερο εντατικής δραστηριότητας στον καθαρισμό του άνθρακα.
  Το θέμα για το έτος 2018 είναι η “Beat Plastic Pollution”, και είναι μια έκκληση για τους πολίτες να αναλάβουν την ευθύνη για το περιβάλλον τους και να συνειδητοποιήσουν τη σοβαρότητα της χρήσης πλαστικών στην καθημερινή ζωή τους.
  Το πλαστικό, το οποίο μολύνει μαζικά τα υδάτινα σώματά μας, βλάπτει τη θαλάσσια ζωή και αποτελεί απειλή για την ανθρώπινη υγεία, υπήρξε ένα από τα βασικά προβλήματα των περιβαλλοντικών φορέων φέτος. Αν και ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού εξαρτάται από το πλαστικό για την καθημερινή του χρήση, σχεδόν το ένα τρίτο του δεν απορρίπτεται σωστά και καταλήγει στο περιβάλλον.
  Τα συνδικάτα έχουν δείξει ότι ο κόσμος της εργασίας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προκλήσεων που απορρέουν από την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και ως εκ τούτου έχουν ήδη αναπτύξει στρατηγικές για τη μετάβαση από αυτό το μη βιώσιμο μοντέλο παραγωγής σε ένα πιο βιώσιμο.
  Η φετινή χρονιά σημαδεύτηκε από την υπογραφή της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας η οποία για πρώτη φορά περιλαμβάνει άρθρο στο οποίο γίνεται αναφορά στον όρο της Δίκαιης Μετάβασης των εργαζομένων σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα καθώς επίσης και την συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων στον καθορισμό πολιτικής όσον αφορά στην προσαρμογή  της χώρας μας στην κλιματική αλλαγή.
  Υποστηρίζουμε την ανάπτυξη ενός μοντέλου κυκλικής οικονομίας που θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της οικονομίας μας, την αποδοτικότερη χρήση των πόρων, την παραγωγή λιγότερων αποβλήτων και τη συμβολή στη δημιουργία πράσινης, αξιοπρεπούς και ασφαλούς απασχόλησης.

 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΚΦ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.