Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

Σε αυτήν την περιοχή της Ελλάδας, ένας στους τρεις έχει καρκίνο…



  Την επιτακτική ανάγκη στελέχωσης της Ογκολογικής Κλινικής του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου με δύο ογκολόγους-παθολόγους, καθώς τα κρούσματα καρκίνου στη ευρύτερη περιοχή της Πτολεμαΐδας φτάνουν σήμερα το 30,5% του τοπικού πληθυσμού, υποστηρίζει σε επιστολή
 
 του προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ), Σταύρος Γιαννακίδης.
  Όπως αναφέρει στην επιστολή του:
  7 στους 10 θανάτους στην ευρύτερη περιοχή της Πτολεμαΐδας οφείλονται σήμερα σε καρκίνο ή σε θρομβοεμβολική νόσο (έμφραγμα, εγκεφαλικό, πνευμονική εμβολή) και μόλις 3 στους 10 αποδίδονται σε άλλες αιτίες.
  Τα κρούσματα καρκίνου είναι κατά 16% περισσότερα σε σχέση με το 1950 και ο αριθμός αυξάνεται κάθε δεκαετία με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου. Σήμερα τα κρούσματα καρκίνου φτάνουν στο 30,5%.
  Επιπλέον, μειώνεται ο μέσος όρος ηλικίας θανάτου στην περιοχή.
  Η μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου παρατηρήθηκε στην ηλικιακή ομάδα 45 – 65 ετών, ενώ μικρότερη αύξηση παρατηρείται στην ομάδα άνω των 65.
  Επιπλέον, επισημαίνει ότι: «Αυτή η εκπληκτική και συνάμα τραγική διαπίστωση έρχεται να επιβεβαιώσει με τον χειρότερο τρόπο το τίμημα που πληρώνουμε, όλοι όσοι ανήκουμε στην ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με την πρόσθετη επιβάρυνση των λιγνιτωρυχείων της ΔΕΗ».
Έκκληση για γιατρούς
  Σε ό,τι αφορά την κατάσταση του Μποδοσάκειου, ο Στ. Γιαννακίδης αναφέρει ότι η Παθολογική Κλινική με 37 κλίνες λειτουργεί με τρεις παθολόγους, ότι έχει διοριστεί και διευθυντής παθολόγος και από το 2008 λειτουργεί τμήμα Ογκολογίας - Χημειοθεραπείας με έναν επιμελητή Α' παθολόγο - ογκολόγο και μια επικουρική παθολόγο. Τον Φεβρουάριο του 2017 διορίστηκε επικουρικός παθολόγος – ογκολόγος επιμελητής Β'. Ωστόσο, όπως εξηγεί ο Στ. Γιαννακίδης, ο μόνιμος παθολόγος ογκολόγος και η επικουρική παθολόγος διορίστηκαν σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και αυτό έχει τεράστιο αντίκτυπο στην εύρυθμη λειτουργία του ογκολογικού τμήματος.
  «Στο μοναδικό Ογκολογικό Τμήμα της ΠΔΜ που έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί ασθενείς από την ΠΔΜ και λόγω του αυξημένου αριθμού των περιστατικών παρουσιάζεται αδυναμία αντιμετώπισης τους. Μάλιστα νοσηλεύονται αρκετά από αυτά τα βαριά περιστατικά στην ήδη υποστελεχωμένη Παθολογική Κλινική με τους περίπου 10 νοσηλευτές, που και αυτοί αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες της.
  Zητούμε άμεσα την τοποθέτηση δύο ογκολόγων - παθολόγων και αιματολόγων ιατρών για την στελέχωση της Ογκολογικής Κλινικής έτσι ώστε με την ορθή και άρτια λειτουργία της να μην χρειάζεται οι ασθενείς να καταφεύγουν σε πλησιεστέρα νοσοκομεία, όπως της Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων.
  Είναι σαφές ότι το 80% περίπου τον περιστατικών πηγαίνει αναγκαστικά σε Κεντρικά Ογκολογικά κέντρα (Θεαγένειο, Παπαγεωργίου, Ιωαννίνων, ιδιωτικά θεραπευτήρια) με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία τους αλλά και την πολύ μεγάλη συμφόρηση των παραπάνω κέντρων. Είναι επιτακτική ανάγκη η λειτουργία της Ογκολογικής Κλινικής Δυτικής Μακεδονίας στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο για τους λόγους που σας προανέφερα» τονίζει στην επιστολή του ο Στ. Γιαννακίδης.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.