Πέμπτη, 1 Ιουνίου 2017

Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας επενδύσεων η νέα μονάδα βιομάζας 25 Mw της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στο Αμύνταιο…  Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας επενδύσεων η υπό κατασκευή μονάδα βιομάζας της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στο Αμύνταιο Φλώρινας.
  
  Κλιμάκιο Οικονομικών εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας επενδύσεων,   εξειδικευμένοι μηχανικοί από την Φιλανδία σε θέματα παραγωγής ενέργειας από βιομάζα και στελέχη της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, βρίσκονται από το πρωί (31/5/2017) στις εγκαταστάσεις της Τηλεθέρμανσης Αμυνταίου όπου ενημερώνονται από υπηρεσιακά στελέχη του δήμου για την λειτουργία της τηλεθέρμανσης με αφορμή την δημιουργία νέας μονάδας ισχύος 25 MW με βιομάζα που θα καλύπτει τις ανάγκες της Τ/Θ του δήμου και των δημοτικών διαμερισμάτων.
  Η νέα μονάδα που θα κατασκευάσει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει την έγκριση της ΡΑΕ και σύμφωνα με τον επικεφαλής της διεύθυνσης Γεωθερμίας και Βιομάζας της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Μιχάλη Χουτάκη εάν όλα κυλήσουν σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εταιρίας θα είναι το πρώτο έργο τέτοιου μεγέθους στην Ελλάδα και το πρώτο που θα κατασκευάσει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην Ελλάδα.
  Το έργο είναι προϋπολογισμού 65 εκ € και προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί κατά 35% από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
  Ο Μιχάλης Χλαμπουτάκης εξήγησε στο ΑΠΕ ΜΠΕ  ότι οι Οικονομικοί και Τεχνικοί εμπειρογνώμονες  της Τράπεζας συμπληρώνουν τις τελευταίες λεπτομέρειες, συλλέγουν πληροφορίες και στοιχεία για την λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας  στην οποία θα βασιστεί η λειτουργία της μονάδας προκειμένου να τα εντάξουν στην εισηγητική έκθεση της πρότασης.
  Η νέα μονάδα Βιομάζας προβλέπεται ότι θα παράγει ενέργεια από υπολείμματα γεωργικών καλλιεργειών όπως άχυρο σιτηρών και καλαμποκιού, από ξυλεία του δάσους και υπολείμματα δασικών εργασιών που υπάρχουν άφθονα στην δυτική Μακεδονία, καθώς και από  παραπροϊόντα γεωργικών βιομηχανιών. Επίσης η βασική πρώτη ύλη μπορεί να προέρχεται από καλλιέργεια  ενεργειακών φυτών.
  Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες την λειτουργία της νέας μονάδας με βιομάζα θα καλύπτουν στο σύνολο τους 25 εργαζόμενοι από μηχανικούς έως εργατοτεχνικό προσωπικό.
  Το συγκρότημα της εφοδιαστικής αλυσίδας που θα λειτουργεί πλησίον του εργοστασίου  σύμφωνα με τον βουλευτή Φλώρινας Κωνσταντίνο Σελτσα προβλέπεται να λειτουργεί από επιχειρηματικό σχήμα που θα συμμετέχουν αγρότες, ομάδες παραγωγών και κάτοικοι της περιοχής και σημείωσε ότι τον επόμενο μήνα θα κατατεθεί προς  συζήτηση στην βουλή το θεσμικό πλαίσιο που θα περιλαμβάνει τις αρχές λειτουργίας που πρέπει να διέπουν την δημιουργία και λειτουργία ενεργειακών συνεταιρισμών.
  Εξαιτίας του καθεστώτος περιορισμένης λειτουργίας του ΑΗΣ Αμυνταίου ο οποίος  τροφοδοτεί με θερμικό φορτίο της Τηλεθέρμανσή του Δήμου Αμυνταίου και που αναμένεται να σταματήσει την λειτουργία του το 2020-21, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες αποφάσισε την κατασκευή  του σταθμού με βιομάζα προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης των κατοίκων.  Η ΔΕΗ φιλοδοξεί  έως το τέλος του έτους να έχει εγκατασταθεί ο ανάδοχος του έργου και το καλοκαίρι του 2019 να είναι έτοιμο σε λειτουργία.
  Η παραγωγή ενέργειας από βιομάζα αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη χώρα μας και είναι πολύ ψηλά στις επιχειρησιακές προτεραιότητες της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

πηγη: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.