Κυριακή 21 Μαΐου 2017

Ζωογόνο φρέσκο χρήμα, για να ζωντανέψει η ημιθανής, χρόνια τώρα, οικονομία μας…



(Του Α.Θ.Ρ. από το ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ που κυκλοφορεί)…
  Ο έξαιμος πολυτραυματίας που σιγοσβήνει, εκείνο που πρωτ’ απ’ όλα χρειάζεται και που θα τον στυλώσει, είναι, άμεσα, πρώτα μορφίνη, φυσιολογικός ορός, οξυγόνο και μετάγγιση αίματος.
  Όλα τα’ άλλα, σωτήρια κι επανορθωτικά, θ’ ακολουθήσουν στο χειρουργείο…
  
  Διάβασα πρόσφατα σ’ εφημερίδα, άρθρο του Διονύση Χιόνη, καθηγητή οικονομίας στο Παν/μιο Θράκης, που λέει ξεκάθαρα ότι δεν είναι οι κάθε τόσο προτεινόμενες κι επιβαλλόμενες μεταρρυθμίσεις απ’ τους Τροϊκανούς, που θ’ αναστήσουν τη «πνέουσα τα λοίσθια» έξαιμη πλέον οικονομία μας.
  Μεταρρυθμίσεις έγιναν –με εντολές τους- τα τελευταία χρόνια τόσες στην πατρίδα μας, όσες δεν έγιναν 40 χρόνια τώρα… Και κάποιες ήταν απαραίτητες.
  Παρόλα αυτά, ούτε νέες θέσεις εργασίας προέκυψαν, ούτε οι εξαγωγές αυξήθηκαν, ούτε η βιομηχανική παραγωγή, παρόλο το μισθολογικό κόστος που μειώθηκε δραματικά και κατ’ ανάγκη, κι η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας, θα ‘πρεπε να ‘ναι ελκυστική για πωλήσεις…
  Ανατρέχοντας, ο ίδιος, στην ιστορική διαδρομή οικονομικών κρίσεων άλλων κρατών, σε άλλες χρονικές περιόδους, αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι μόνο οι Δημόσιες πρώτα, κι ύστερα ιδιωτικές επενδύσεις ήταν αυτές που «έσπρωξαν» την οικονομία χωρών, που βρίσκονταν σε οικονομική κρίση.
  Ο δρόμος της ανάκαμψης, περνάει απ’ το «φρέσκο – ζεστό» χρήμα που θα πέσει στην αγορά και θα κινητοποιήσει τον σταματημένο τροχό της οικονομίας. Τα άλλα, θα ‘ρθουν αργότερα, νομοτελειακά.
  Κι επειδή στη περίπτωση μας, δεν μπορεί να τονώσει φρεσκαδούρα χρήματος –αφού δεν κουμαντάρει τον Χολαργό ο Παναγιώτης Λαφαζάνης- το φρέσκο χρήμα, πρέπει να το ρίξει η Κεντρική Τράπεζα της Ε.Ε.
  Τα άλλα είναι ασπιρίνες, πόσιμο υαλουργικό, θαυματουργή Αλόη κι έμπλαστρα Λέοντος, σαν θεραπευτική αγωγή σε σοκαρισμένο τραυματία, που μετράει ώρες πριν το τέλος… Δυστυχώς!!!
  Αρχή 10/ετίας του ’50, σ’ ένα Αμύνταιο ζαλισμένο, τσακισμένο, φοβισμένο, παγωμένο, μαυροφορεμένο, στρατο – χωροφυλακοκρατούμενο, που μόλις βγήκε απ’ τον μακελάρη – ανθρωποφάγο εμφύλιο.
  Όσοι τυχεροί γλύτωσαν την άμεση εκτέλεση της θανατικής ποινής του στρατοδικείου τους, ποινές που άφησαν πίσω τους, για εκατοντάδες πατριώτες μας, θάνατο, χήρες, ορφανά κι ομαδικούς τάφους στη Φλώρινα, με αναθεώρηση των δικών τους και τα συνακόλουθα «μέτρα επιείκειας» των μετ’ εμφυλιακών κυβερνήσεων, άρχισαν να επιστρέφουν απ’ τα κολαστήρια – φυλακές και τα ξερονήσια της εξορίας τους.
  Τσακισμένοι, τρομαγμένοι, νικημένοι, σ’ ένα καθεστώς ημιελευθερίας, οι πρώην πολιτικοί κρατούμενοι, εκείνης της φοβερής εποχής.
  Φυσικά, κανείς απ’ αυτούς που γύριζαν απ’ τα σκοτεινά, μεσαιωνικά μπουντρούμια και τα ανεμοδαρμένα ξερόβραχα του Αιγαίου, ούτε και οι πλείστοι που εκτελέστηκαν στα στρατοδικεία – ιδίως της Φλώρινας, πιάστηκαν αιχμάλωτοι, με την «τουρτούρα» στο χέρι, στο Γράμμο, στο Βίτσι. Στο Καϊμάκτσαλαν…
  Όσοι πιάστηκαν έτσι, τουφεκίστηκαν …με δόξα και τιμή σε κάποια χαράδρα, χωρίς γραφειοκρατικές ταλαιπωρίες.
  Απ’ το σπίτι, το μαγαζί, το χωράφι, το καφενείο, τους μάσανε, τους τσουβαλιάσανε, «τυλιγμένους» σε πολυσέλιδες ανορθόγραφες κόλλες αναφοράς, που συντάσσονταν στους τοπικούς σταθμούς της Χωροφυλακής, καθ’ υπαγόρευση ευυπόληπτων, ηλιθίων ρουφιάνων, συγχωριανών τους συνήθως.
  Τραγικές ιστορίες, σ’ ένα βάρβαρο κλίμα, που αποκάλυψε σ’ όλο το μεγαλείο την ανθρώπινη κακία, βλακεία, μικρότητα.
  Πάμπολλοι απ’ αυτούς τους τωρινούς φανατικούς πατριώτες που γέμιζαν κόλλες αναφοράς, πέρασαν τα χρόνια της σκληρής κατοχής παίζοντας τάβλι με τον κατακτητή, όταν άλλοι πολεμούσαν, χωρίς τότε οι έρμοι να φανταστούν ότι …θα βρεθούν τελικά και χρεωμένοι… για αυτή την αποκοτιά τους.
  Ένα νέος πατριώτης μας, απ’ αυτούς που δεν πάιζαν τάβλι με Γερμανο – Ιταλο – Βουλγάρους στη κατοχή, αλλά έτρεχε στα χωριά να περάσει την ΕΑΜική γραμμή για αντίσταση στον κατακτητή, ανήσυχος και πολυμήχανος, όπως όλοι οι προοδευτικοί άνθρωποι, έμαθε τη τέχνη του ωρολογοποιού, στη θητεία του στη φυλακή, όπου στις πτέρυγες των πολιτικών κρατούμενων, μπορούσες να σπουδάσεις …μέχρι φιλοσοφία!
  Κάτι σαν τα σημερινά «ανοικτά πανεπιστήμια» που σπούδασε δι’ αλληλογραφίας, πριν λίγα χρόνια ο κολλητός του Καραμανλή, Ρουσόπουλος και έγινε καθηγητής Παν/μίου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου!!! Μάλιστα!
  …Τσ... τσ… τς! Αν έχεις αξία ρε παιδί μου, στην Ελλάδα… μέχρι που μπορείς να φτάσεις!!! Ιδίως αν είσαι κολλητός του Καραμανλή και του Κύπριου επιχειρηματία – κτηματομεσιτο – καλόγερου, Εφραίμ
  …Τσ... τσ… τς! Μπρε! μπρε! μπρε! Μάϊκατα… Και στο STAR τη Μάρα Ζαχαρέα τη σύζυγο, που μιλάει Ελληνικά σαν γριά Κινέζα ρεπόρτερ, στη Σαγκάη…
  …Ύστερα σου λένε ότι υπάρχει ανεργία…
  Μάλιστα κύρια… Αφερίμ και να τελειώσουν με το δημοψήφισμα του Ερντογάν οι γείτονες, να ησυχάσουμε, να πάμε στο Αιγαίο για κα ‘να μπανάκι… Αφερίμ! Αρκαντάς!
  Όταν λοιπόν με το καλό αποφυλακίστηκε ο φίλος μας ο Αμυντιώτης, πήγε στη Σαλονίκη, σ’ έναν γνωστό του έμπορο Εβραίο, απ’ αυτούς τους ελάχιστους που γλίτωσαν το πογκρόμ των ομόφυλων τους απ’ τα κοπρόσκυλα του Ναζισμού, που αφάνισαν 46.000 Σαλονικιούς Εβραίους και του ζήτησε πραμάτεια, με τη σκέψη ν’ ανοίξει ένα ωρολογάδικο στο Αμύνταιο, να βγάλει τον επιούσιο, τώρα που σταμάτησε το καζάνι της φυλακής…
  Ο Εβραίος, που σαν παλιός έμπορος ήταν ψυχολόγος και φυσιογνωμιστής, τον εμπιστεύθηκε και του ‘δωσε με πίστωση εμπόρευμα, κάτι ξυπνητήρια μεταλλικά, κάτι φτηνιάρικα ρολόγια και λίγα ψευτοχρυσαφικά, απαραίτητα για τους γάμους και τους αρραβώνες, που μετά τον πόλεμο είδαν άνθιση.
  Φυσικά, τον «έδεσε» με συναλλαγματικές εμπορικές, να ‘χει το κεφάλι του ήσυχο, γιατί οι μέρες ήταν πονηρές…
  Ξεκίνησε λοιπόν ο εμποράκος μας το μαγαζάκι του, σε μια γωνιά του παζαριού, με το λιγοστό φτηνοεμπόρευμα του.
  Και στενοχωριόταν, κι έτρεμε που έβλεπε να μην μπορεί να εξυπηρετήσει τις συναλλαγματικές του που υπέγραψε στον Εβραίο και θα τον οδηγούσαν στη κατάσχεση της λιγοστής πραμάτειας του.
  Τα χρόνια εκείνα, το κράτος, με τη φοβερή Εφορεία του σήμερα, που όλοι μας σχεδόν χρωστάμε, ήταν έξω απ’ τον χώρο του μικροεμπορίου και της μεσαίας τάξης, που εδώ και χρόνια ξεζουμίζεται σαν στεγνός μπακαλιάρος…
  Μετά κάποιο διάστημα, κι αφού δεν απαντούσε στις επιστολές που του έστελνε ο Εβραίος για τη τακτοποίηση των υποχρεώσεων του, ένα πρωί, είδε «φάντη μπαστούνι’ στη πόρτα του μικρομάγαζου τον Εβραίο έμπορα.
  Έχασε τα λόγια του, στέγνωσε ο λάρυγγάς του, κρύος ιδρώτας τον έλουσε στη σκέψη ξανά της φυλακής, τώρα μάλιστα για χρέη, στη πτέρυγα των ποινικών που είναι πάντα πιο βάρβαρες οι συνθήκες και το περιβάλλον.
  …Ξέρεις, άρχισε να τραυλίζει ο μικροεμποράκος …οι δουλειές κύριε Μωυσή μου …υπάρχει κρίση…
  …Ξέρω, ξέρω, είπε συγκαταβατικά ο Εβραίος, αφού περιεργάστηκε με μια ματιά το φτωχικό μαγαζάκι με τα αδειανά του ράφια που τα βάραινε η μιζέρια.
  …Λοιπόν, με το χάλι του μαγαζιού σου και το εμπόρευμα που έχεις κι εσύ δεν θα κάνεις χαΐρι, κι εγώ θα χάσω τα λεφτά μου.
  Θα σου δώσω λοιπόν κι άλλο, καλύτερο εμπόρευμα και δανεικά μετρητά, να φτιάξεις βιτρίνα και να στολίσεις το μαγαζί σου, να γίνει σωστό, να μπαίνουν οι πελάτες και να κερδίσουμε και συ κι εγώ!
  Κόκκαλο κι άφωνος ο φίλος μας, προσπαθούσε να συνέλθει απ’ την αναπάντεχη εξέλιξη των γεγονότων.
  Κι έγινα σε λίγα χρόνια, τα πράγματα, όπως τα πρόβλεψε ο προνοητικός Εβραίος έμπορος…
  Κι ο φίλος μας πρόκοψε, κι άνοιξαν οι δουλειές, κι ο Εβραίος πήρε πίσω τα λεφτά του, κι είχε κι άλλες παραγγελίες τώρα…
  Τώρα, στην περίπτωσή μας, ο Σόιμπλε μάλλον μισεί την Εβραϊκή εμπορική λογική και χρόνια τώρα μας αδειάζει το άδειο πλέον μαγαζί – Ελλάς, που δεν σταυρώνει εδώ και χρόνια πελάτη, να πουλήσει κάτι και να καζαντίσει…
  Είναι φυσικό και επακόλουθο, όταν σε λίγο τελείως στεγνώσουμε, Ελλάδα κι Έλληνες …να πάρει τον …πούλο, ο Γερμαναράς τσιφουτο – τοκογλύφος.
  Ίσως λοιπόν, πολύ σωστά και προνοητικά, πήγε πρόσφατα ο Αλέξης στους Εβραίους μεγαλοτραπεζίτες Ρότσιλντ, στο Παρίσι, που σίγουρα θα έχουν μια άλλη οπτική θεώρηση για την οικονομία και τη κίνηση του χρήματος, που αυγαταίνει τον πλούτο.
   Κάτι σίγουρα θα κατάλαβε γι’ αυτό του το ταξίδι ο Άδωνις και τσιρίζει, σαν να τον τσίμπησε σφήκα…
  Σίγουρα, πήρε κάποια γονίδια απ’ τον παππού του τον Λεωνίδα, έναν λεβεντάνθρωπο – ξύπνιο επιχειρηματία (Γραφείο Μεταφορών) στο Αμύνταιο, με καταγωγή το Μοναστήρι και τη Βλάχα Κλεισουριώτισσα μάννα του.

ΥΓ. Με ευκαιρία την Πρωτομαγιά, που πριν 15 μέρες γιορτάσαμε και σχεδόν όλοι μας πλέον τη ταυτίζουμε με λουλούδια κι έξοδο στην ύπαιθρο, το καταθέτω, σαν ένα μικρό μνημόσυνο…
  Πρώτα για τους 200 πατριώτες εκτελεσμένους στη Καισαριανή, το ‘44, απ’ τα Ναζιστικά κτήνη.
  Και δεύτερον, σε ανάμνηση της απεργίας, με αιτήματα το 8/ωρο εργασίας, τη 1η Μάη του 1886 στο Σικάγο, που μακέλεψε η αστυνομία.
  Αυτές, οι ευγενικές «άγιες», οι σοβαρές, οι πρωτοπόρες φυσιογνωμίες της εποχής, άγνωστες σχεδόν σε όλους μας, αφού χρόνια τώρα ζούμε στην εποχή του «τρα-λα-λα» και συμβιβαζόμαστε, κατά κανόνα στον ιδιωτικό τομέα, με 12/ωρη μισο – απλήρωτη εργασία, αυτοί οι «οσιομάρτυρες» έδωσαν τη ζωή τους, τη 1η/5/1886, για το δικαίωμα των εργατών στο 8/ωρο. Πριν 131 χρόνια αυτό!!!
  Και σίγουρα, δεν ήταν ούτε καν οι ίδιοι εργάτες!
  Αυτός ο «τροχός» της ανθρώπινης ιστορίας, για να γυρίσει, ποτίστηκε από αμέτρητους τόνους αδικοχαμένο αίμα…

2 σχόλια:

  1. Αγαπητέ κύριε αρθρογραφε,
    κατ΄αρχήν θα ήθελα να τονισω τα ακόλουθα και τα οποια ΥΜΕΙΣ
    προσπαθητε να τα προωθήσεται με τις δικές σας πολιτικες
    ιδεολογιες και οι οποιες ειναι
    α. Το αρθρο του κ. Χιονη εις το οποιον ΥΜΕΙΣ εξυμνητε με την εννοιαν των 40 μεταρρυθμίσεων που εχουν γινει εν
    Ελλαδι χωρις να σκεφθήτε δια ποιους λογους εχουν γινει.
    Οι μεταρρυθμίσεις αυτες δεν θα εχουν γινη εαν η ΥΜΕΤΕΡΑ
    πατρις δεν ειχε σκεφθη το =νους υγειης εν σωματι υγειη=
    αυτο τι σημαινει αυτο θα πρεπη να το γνωρίζεται αναφερω δε μονον ενα αποσμασμα της εποχης των καλων
    ΑΓΕΛΕΑΔΩΝ του τοτε πρωθυποργου απο τις αρχες του 1985.
    === Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ======
    β. Εάν οι ΜΗ συμπαθεστατοι πολιτικοι τής δική σας ιδεολογιας που αναφερεσθαι με συγκεκριμένα ονοματα σάς
    αηδιάζουν επειδη οπως λετε σπουδασαν σε ταχ.=ανοικτα= πανεπιστημια και εγιναν οπαδοι του Εφραιμ ή καποιου αλλου ξερετε τι εννοω τότε , σας υπενθυμηζω οτι οι αλλοι συμπαθεις πολιτικοί της =δική σας πολιτικής ιδεολογιας μπορειται να μου πειτε που και πότε σπουδασαν και εαν σπουδασαν και εαν εχουν ενα αποδεικτικο στοιχειον σπουδής. Δεν θελω να πω ονοματα
    αυτο το γνωριζεται και ΥΜΕΙΣ αξιοτιμε γραφών. Βεβαιως σας ενοχλουν μερικές κινήσεις που εκανε ως ανω πολιτικός αρχων της ελλαδο(α)ς και οι οποιες δεν εγιναν
    χαρις εις αυτους οι οποιοι ΟΥΧΙ μονον δεν εσπουδασαν αλλα και ηξεραν να μιλανε την ελληνικήν ΓΛΩΣΣΑΝ.
    αποσμασμα ομιλιας εν Κοζάνη 2008 =μηδεν εις το πηλικιον= αντι μηδεν εις το πηλικον κυριε γραφών.
    γ. Οι 40ντα μεταρρυθμίσεις δεν θα γινοτανε εάν εκεινοι
    οι οποιοι φιλοδοξουσαν την εξουσιαν δεν εξεφωνιζαν τα
    περιβόητα σλογκαν = η ελλαδα στους ελληνες = κ.α και
    ξερετε τι εννοω και δευτερον εαν το αξεχαστο εκεινο
    ΠΑΣΧΑ ο τοτε σωτηρας των ελληνων =λεφτα υπαρχουν= δεν θα εκανε εκεινη την περιβόητη ανακοίνωση της καταστροφής= ΤΗΣ ΥΜΕΤΕΡΑΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ= και δεν θα πρέπη να καταφερεσθαι εναντιον άλλων ή αλλου Υ. οικονομικών =Σ= οτι ΟΥΤΟΙ διεφθειραν την ΥΕΜΤΕΡΑΝ ΕΛΛΑΣ κυριε γραφών του ως ανω άθρου.
    δ. Επειδη κάθε χρωμα με την παροδο χρόνου αλλοιώνεται ας ειναι = και ΠΡΑΣΙΝΟ = τότε μπορει=ισως= δια μαγειας ή ειται δια αστιγματικού χρωματος γίνεται = ΚΟΚΚΙΝΟ =
    όπως Υμεις τωρα το βλεπεται δια του γυμνου δικού σας οφθαλμού συμπιπτων και με την πρωτομαγια πού ΑΞΙΟΣ τότε ηγετης θέλοντας να υπερασπισθή τις κόκκινες ιδεολογίες βρέθηκε μπροστα εις τους =200= καταθετων στεφανον ΤΙΜΗΣ το οποιον τωρα ΥΜΕΙΣ το βρισκεται λογικόν αλλά , δια μίαν και μοναδικήν φοραν έκτοτε δε, λόγω της οικονομικής κρίσεως(ης) εστριψε το βλεμμα του προς αλλην κατευθυνσην προς οικονικην ενυσχισην δια την αγορα στεφάνου οπερ και ο ελληνικος λαος ενω ειπε ΟΧΙ ούτως ειπε ΝΑΙ , βεβαια και Υμεις σκεφθηκατε το ίδιο αλλα τελικα αλλαξατε γνωμη όπως και το συνολον που πριν περπατουσε με τα 3 τωρα παει με τα =4= παρακαλώ θα ξερετε τι σημαινει αυτό αξιότιμε κύριε γραφών.
    Αξιότιμε κύριε γραφών θα σας συνιστουσα εις το μέλλον
    πρωτού γράψεται καποιο αρθρο να θυμώσαστε λίγο τα αρχαία ελληνικα καποιου σοφου με ενα γνωμικό
    = ΓΝΩΘΙ Σ ΑΥΤΟΝ ΚΑΙ ΜΗΔΕΝ ΑΓΑΝ ΠΡΑΤΤΕΤΕ= εάν φυσικά σας
    ειναι γνωστόν.
    ΥΓ. την ελληνικήν την οποιαν χρησιμοποιώ ασφαλώς δεν ειναι εκείνη την οποιαν = ΕΔΙΔΑΧΗ= τοτε ........
    Μφχ
    απο ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κυριε ευγενικε Μφχ, απολαυσα πραγματικα το σχολιο σου που θυμιζε Ιονεσκο στα καλιτερα του..Νασαι παντα καλα εκει στην Αλεμανια και να συνεχιζεις τις οξυδερκεις αναλυσεις σου..Α.Θ.Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.