Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Τσίρι – τσίρι Βάρβαρα στο Αμύνταιο – Η νύχτα που γίνεται μέρα… (ΒΙΝΤΕΟ)



  Για άλλη μια χρονιά αναβίωσε το πανάρχαιο έθιμο ανάμματος των φωτιών προς τιμή της Αγ. Βαρβάρας, το βράδυ του Σαββάτου 3 Δεκέμβρη στο Αμύνταιο.

  Είναι η νύχτα που γίνονται οι μικροί μεγάλοι και οι μεγάλοι μικροί, η νύχτα που γίνεται μέρα και οι χιλιάδες επισκέπτες με τους ντόπιους γίνονται ένα και γλεντάνε, τρώνε και διασκεδάζουν, μέχρι το ξημέρωμα της επόμενης μέρας. Έτσι θέλει το έθιμο…
  

  Στη γιορτή αυτή της πόλης, συμμετέχουν οι Σύλλογοι, οι φορείς και οι πολίτες, ανάβοντας φωτιές στις αλάνες και στις γειτονιές και προσφέροντας κρασί, τσίπουρο, ζεστή φασολάδα, λουκάνικα, λουκουμάδες και πολλά άλλα εδέσματα στον κόσμο που περιφέρεται από γειτονιά σε γειτονιά και από φωτιά σε φωτιά, δίνοντας ένα έτσι γιορταστικό κλίμα στη πόλη.






  Και του χρόνου…

2 σχόλια:

  1. Ωραίο έθιμο . Μόνο που το ..πυροβολικό με τα τεθωρακισμένα που τα προστατεύει η Αγία Βαρβάρα μετανάστευσαν σε άλλη πόλη.

    Έτσι οι Αμυνταιώτες μείναν με τις ..... δάδες αναμμένες να περιμένουν κάθε χρόνο τα "τσιριΒάρβαρα ανήμερα της Αγιάς Βαρβάρας, για να μας θυμίζουν τα θρησκευτικά και πολιτισμικά τους πιστεύω . Περισκόπιε δεν μπόρεσα να ΄ρθώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι, βέβαια γιατί το έθιμο είχε ξεκινήσει με την αρχική στάθμευση του πυροβολικού στο Αμυνταίο...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.