Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Η τελετή της αδελφοποίησης μεταξύ των Δήμων Φλώρινας και Γερίου Κύπρου… (ΒΙΝΤΕΟ)



  Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 21 Αυγούστου 2016 η υπογραφή πράξης αδελφοποίησης μεταξύ του Δήμου Φλώρινας και του Δήμου Γερίου Κύπρου.
  

  Στην τελετή αυτή παρόντες ήταν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών & Εορδαίας, κ.κ. Θεόκλητος, ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη, κ. Μανδρίτης Αντώνης, ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Γερίου Κύπρπυ, κ.κ. Αργύρης Αργυρού και Λάμπρου Κυριάκος, ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, κ. Μπίρος Στέφανος, η θεματική Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος & Μεταφορών, κα Παναγιωτίδου Ελισσάβετ, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας, κα Μούσιου-Μυλωνά Όλγα, Αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος του ΕΒΕ, κ. Σαπαλίδης Σάββας, ο Διοικητής του 1ου Συντάγματος Πεζικού, κ. Γκίκας Φώτιος, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φλώρινας, κ. Χήρας Δημήτριος, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Φλώρινας, κ. Μιαούλης Ιωάννης, ο εκπρόσωπος της 3ης ΜΣΕΠ, κ. Καϊμάρας Αθανάσιος, ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας, κ. Πάυλος Ιωάννου, ο Διευθυντής του 3ου Γυμνασίου, κ. Φωτιάδης Ιωάννης καθώς και εκπρόσωποι λοιπών συλλόγων, φορέων και οργανώσεων.

  Το συγκεκριμένο γεγονός προέκυψε ύστερα από μια σειρά φιλικών σχέσεων και ανταλλαγών επισκέψεων μεταξύ των δύο ακριτικών Δήμων και άλλων φορέων της κάθε περιοχής, ώστε να ενισχυθούν και να καλλιεργηθούν οι δεσμοί των δύο Δήμων προάγοντας τις σχέσεις σε εκκλησιαστικό, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Έτσι, με την 329/2012 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας αποφασίζεται η αδελφοποίηση του Δήμου Φλώρινας με τον Δήμο Γερίου Κύπρου.

  Σε διάστημα τεσσάρων χρόνων έχουν πραγματοποιηθεί ανταλλαγές επισκέψεων  σχολείων, κατηχητικών, εκκλησιαστικές αποστολές, έρανοι, καθώς και φιλοξενία του Δημάρχου Γερίου με αντιπροσωπεία του Δήμου του  στην πόλη μας, για να παραδώσουν στη Μητρόπολη ποσό εράνου για οικονομική ενίσχυση του έργου της εκκλησιαστικής κοινότητας.

  Εκπρόσωποι και από τους δύο Δήμους έχουν παραβρεθεί σε τοπικές εθνικές εορτές της κάθε περιοχής.

  Σημαντικός αριθμός Κυπρίων φοιτητών επιλέγουν και φοιτούν στα πανεπιστημιακά τμήματα της Φλώρινας, όπως και μέρος αποφοίτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου μας ενδιαφέρεται για εγγραφή σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της Κύπρου.

  Το 3ο Γυμνάσιο έχει συνάψει αδελφοποίηση με Γυμνάσιο του Δήμου Γερίου και το 1ο Γενικό Λύκειο έχει πραγματοποιήσει εκπαιδευτικές εκδρομές και χορωδιακές συναντήσεις στον Δήμο Γερίου και οι δράσεις του έχουν προβληθεί στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

  Το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Φλώρινας έχει κάνει διάφορες επαφές και συνεργασίες με το Επιμελητήριο της Πάφου.

  Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της εκδήλωσης τοποθετήθηκαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών & Εορδαίας κ.κ. Θεόκλητος, ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη, κ. Μανδρίτης Αντώνης, ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, κ. Μπίρος Στέφανος, η θεματική Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος & Μεταφορών, κα Παναγιωτίδου Ελισσάβετ.

  Στη συνέχεια τον λόγο πήραν ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κυπρίων Φλώρινας-Αμυνταίου, π. Επιφάνειος, ο πρόεδρος του ΕΒΕ, κ. Σαπαλίδης Σάββας, ο πρόεδρος του ΦΣΦ «Ο Αριστοτέλης», κ. Ραπτόπουλος-Χατζηστεφάνου Κωνσταντίνος, ο εκπρόσωπος από τον ΠΑΣ ΠΗΓΑΣΟΣ, κ. Γιούρσης Πέτρος, όπου κατέθεσαν τις προτάσεις τους, όπως τους ζητήθηκε με έγγραφο του Δήμου για περαιτέρω συνεργασία και κοινές δράσεις μεταξύ των δύο Δήμων.

Ακολούθησε παρουσίαση βίντεο από τους μαθητές του 3ου Γυμνασίου Φλώρινας, Δήμου Γεωργία και Ντουμανίδη Γεώργιο, που συμμετείχαν στη σύναψη αδελφοποίησης με Γυμνάσιο του Δήμου Γερίου.

  Κατόπιν, ο Δήμαρχος του Δήμου Γερίου Κύπρου, κ. Αργύρης Αργυρού παίρνοντας τον λόγο μίλησε για τις φιλικές και αδελφικές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών, της Κύπρου και της Ελλάδας, για τους άρρηκτους δεσμούς του πολιτισμού, της θρησκείας, της ιστορίας, της δημοκρατίας μεταξύ των ακριτών του νότου και του βορρά. Αναφέρθηκε στη διατήρηση των κοινών αξιών και αρχών, της δικαιοσύνης και της ελευθερίας, και τη μεταλαμπάδευση της φλόγας του πατριωτισμού στις επόμενες γενεές αγωνιζόμενοι όχι για τα προσωπικά οφέλη αλλά για τη συλλογική πρόοδο και εξέλιξη και των δύο πατρίδων.

  Αμέσως μετά, στο βήμα προσήλθε ο Δήμαρχος Φλώρινας, κ. Βοσκόπουλος Ιωάννης, και κατά την ομιλία του είπε: «Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζω στον Δήμο Φλώρινας τους αγαπητούς συναδέλφους από τον Δήμο Γερίου της Κύπρου, με σκοπό την υπογραφή του πρωτοκόλλου της συνεργασίας και φιλίας μεταξύ μας, ολοκληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις διαδικασίες αδελφοποίησης από τη δική μας πλευρά.

Η σημερινή ημέρα οφείλεται στη θέληση των δημοτών και των δύο Δήμων να έρθουν ακόμα πιο κοντά, και να αναλάβουν κοινές πρωτοβουλίες και δραστηριότητες σε πολιτικό, πολιτισμικό και οικονομικό επίπεδο. Και η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορούσε παρά να εισακούσει την επιθυμία τους και να συμβάλει στην ανάπτυξη και προώθηση της συνεργασίας αυτής. Προς τον σκοπό αυτό λοιπόν, το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας, έλαβε ομόφωνη απόφαση για την πραγματοποίηση της αδελφοποίησης του Δήμου Φλώρινας με τον Δήμο Γερίου της Κύπρου.

  Οι καιροί που διανύουν και οι δύο χώρες, είναι δύσκολοι. Και εδώ καλούμαστε εμείς, οι τοπικοί άρχοντες, να δημιουργήσουμε τις σωστές βάσεις συνεργασίας, να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας και να αναπτύξουμε προγράμματα και δράσεις για τη στήριξη των συνδημοτών μας, των επαγγελματιών μας και των συνδημοτών μας που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση και την αναβάθμιση της κοινωνίας μας σε όλα τα επίπεδα.

Με την υπογραφή του συμφώνου αυτού λοιπόν, θα επισφραγίσουμε και τυπικά τους άρρηκτους εθνικούς, πολιτικούς και πολιτισμικούς μας δεσμούς ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Κύπρο, ανάμεσα στους δύο Δήμους.

  Δε θα σταματήσουμε όμως εδώ. Ήδη, με σχετικό έγγραφό μας, έχουμε ζητήσει από συλλόγους και από φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τη συνεργασία μεταξύ των δύο δήμων, έτσι ώστε να μπορέσουμε να βελτιώσουμε και να ενισχύσουμε τις κοινές μας δράσεις, για να πετύχουμε το μέγιστο και καλύτερο δυνατό σε όλους τους τομείς.

Φίλε Αργύρη, Δήμαρχε Γερίου,

  Είμαι βέβαιος πως οι αποφάσεις που λάβαμε για την αδελφοποίησή μας, θα αποβούν παραγωγικές και θα αναβαθμίσουν σημαντικά τις σχέσεις μας. Δέσμευση όλων μας, δεν είναι άλλη από την τήρηση του πρωτοκόλλου συνεργασίας που υπογράφουμε και τη διατήρηση ζωντανού του αισθήματος της αδελφοποίησης.

Εύχομαι, σε λίγα χρόνια από τώρα, όταν θα κάνουμε τον απολογισμό της πράξης μας αυτής, να έχουμε μόνο θετικά αποτελέσματα και να μας υποδεχτείτε σε μια επανενωμένη Κύπρο.

Σας ευχαριστώ πολύ».

  Η διαδικασία της αδελφοποίησης ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή όρκων και αναμνηστικών μεταξύ των δύο Δημάρχων, Γερίου και Φλώρινας, και την υπογραφή της πράξης αδελφοποίησης, το κείμενο της οποίας λέει:

  «Σήμερα, 21η Αυγούστου 2016 με την αδερφοποίηση των Δήμων μας, επισφραγίζουμε τους αδελφικούς μας δεσμούς που πηγάζουν από τις αιώνιες ελληνικές μας ρίζες.

 Ο Δήμος Φλώρινας Ελλάδος και Δήμος Γερίου Κύπρου επιβεβαιώνουμε τους άρρηκτους εθνικούς, πολιτικούς και πολιτισμικούς μας  δεσμούς και υποσχόμαστε ότι θα τους ενισχύουμε και θα τους καλλιεργούμε προς όφελος των δημοτών μας και των μελλοντικών γενεών.

  Τη διδυμοποίηση των δύο Δήμων επιβεβαιώνουν και υπογράφουν ο Δήμαρχος Φλώρινας, Ιωάννης Βοσκόπουλος και ο Δήμαρχος Γερίου Κύπρου, Αργύρης Αργυρού».

  Ως ένδειξη σεβασμού και τιμής ο Δήμαρχος του Δήμου Γερίου έδωσε μία πράξη συμφώνου και στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη.

  Η τελετή της αδελφοποίησης έληξε με γευσιγνωσία τοπικών προϊόντων με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Φλώρινας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.