Τρίτη, 10 Μαΐου 2016

Στην τελική ευθεία η διοργάνωση του Πενταήμερου συνεδρίου στο Λέχοβο, για τους μαρτυρικούς τόπους...  Με ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον και αριθμό συμμετοχών που ξεπερνά ακόμη και τις αρχικές προσδοκίες των διοργανωτών, προχωρά με εντατικούς ρυθμούς και έχει ήδη οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα του πενταήμερου συνεδρίου για τους μαρτυρικούς τόπους, το οποίο θα ξεκινήσει στις 19 Μαΐου στο Λέχοβο.
  

  Το συνέδριο αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις για τους μαρτυρικούς τόπους και πρόκειται να πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 19 έως και την Δευτέρα 23 Μαΐου στο Λέχοβο, με διοργανωτή τον Ενωτικό Σύλλογο Λεχοβιτών «Ο Προφήτης Ηλίας», τη στήριξη του Δήμου Αμυνταίου, του Προέδρου του Δικτύου μαρτυρικών Δήμων και Κοινοτήτων και Δημάρχου Καλαβρύτων, καθώς και άλλων φορέων από μαρτυρικούς τόπους.

  Είναι πραγματικά συγκινητική η ανταπόκριση  και η αποδοχή που βρίσκει αυτό το Συνέδριο στην Δυτική  Μακεδονία και ολόκληρη την χώρα, αλλά και το έντονο ενδιαφέρον που έχει προκαλέσει στην Γερμανία και ολόκληρο τον κόσμο, σε μία περίοδο έντασης του αγώνα της κοινωνίας των πολιτών, ενάντια στον ναζισμό και τον φασισμό.

  Μαζί με τα 7 πάνελ συζητήσεων, τα 4 εργαστήρια ομάδων, τις 2 ανοιχτές παρουσιάσεις, τις παράλληλες εκδηλώσεις και τις επισκέψεις των προσκεκλημένων σε μαρτυρικές κοινότητες και οικισμούς της ευρύτερης περιοχής,  αξιοσημείωτο στοιχείο στο Συνέδριο του Λεχόβου είναι η συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων που ασχολούνται επί πολλά χρόνια με τα θέματα των μαρτυρικών οικισμών στην χώρα μας, όπως ο Δήμαρχος Καλαβρύτων και Πρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών χωριών και Πόλεων, Γεώργιος Λαζουράς, η Δήμαρχος Σουλίου, Μπότση Μπραϊμη και η  Δικηγόρος, Χριστίνα Σταμούλη, κόρη του αείμνηστου Δικηγόρου Γιάννη Σταμούλη, όπου με πρωτοβουλία του το 1997 ως Νομάρχης Βοιωτίας τότε, ξεκίνησε ο δικαστικός αγώνας διεκδίκησης αποζημιώσεων για την σφαγή του Διστόμου.

  Είναι αυτονόητο και σαφές βεβαίως, ότι το θέμα του αιτήματος για τις γερμανικές αποζημιώσεις και επανορθώσεις, αποτελεί ζήτημα που χειρίζεται η εκάστοτε Κυβέρνηση και η Βουλή, ενώ είναι επίσης σαφές ότι όπως έχει αναφέρει και ο γνωστός αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, Μανώλης Γλέζος, «τα χρήματα που δίνονται για θέματα μουσείων ή οτιδήποτε άλλο μέσω του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το μέλλον,  δεν έχουν καμία σχέση με τις γερμανικές αποζημιώσεις» και συνεπώς «το ελληνογερμανικό ταμείο για το μέλλον, δεν συνιστά κατά κανένα τρόπο, απάντηση στο ελληνικό αίτημα για τις αποζημιώσεις».

  Το συνέδριο του Λεχόβου λοιπόν, είναι ένα φόρουμ μνήμης και παιδείας, το οποίο με θέμα «μαρτυρικοί τόποι και θύμηση στην Ελλάδα», στοχεύει μεταξύ άλλων να προβάλει την  ιδιαίτερη ιστορία των Μαρτυρικών Τόπων και ό,τι αυτό συνεπάγεται, στην Ελλάδα, τη Γερμανία και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

  Το Φόρουμ προωθεί τη δικτύωση των ελληνικών Μαρτυρικών Κοινοτήτων μεταξύ τους, καθώς και με άλλους σχετικούς φορείς της κοινωνίας των πολιτών. Αυτό το δίκτυο επεκτείνεται με τη συμμετοχή φορέων από τη Γερμανία και επιδιώκει μια μακροχρόνια και βιώσιμη σχέση με τους Μαρτυρικούς τόπους της Ελλάδας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.