Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Πέντε τσιμεντένοι σκύλοι του Χάρη Κοντοσφύρη στη Στοά Σπυράκη 11-12 στη Φλώρινα…



Μπάτε σκύλοι στο μαγιώ! - Μια αστεία εκφορά για την κυνοφιλία …
  
  Μπάτε σκύλοι στις κούπες των τσαγιών και μην αφήσετε κανένα να πιει! Πέντε σκύλοι  χορτασμένοι, μια ζωή ρέμπελοι μέσα σε χάδια και παιχνίδια, βάλανε καινούργια ρούχα και με τη γιορτινή τους φορεσιά βγήκαν να πάνε βόλτα, στήνοντας έναν χορό στου παράδεισου την πόρτα. Πέντε ανυπόμονοι φίλοι σας περιμένουν να πιείτε παρέα τσάι, να γαβγίσετε την γειτονιά και να μυρίσετε την αποκοτιά.
  Οι ιστορίες των σκύλων δεν έχουν τέλος, φλυαρία και σκουντήματα, μέσα σε μια ατμόσφαιρα ζητιανιάς ενός κοκάλου. 
  Η έκθεση πέντε γλυπτών του Χάρη Κοντοσφύρη, στη Στοά Σπυράκη στη Φλώρινα, ανάμεσα σε ένα διάκοσμο αντικειμένων φορτισμένων με την πιο ποπ αισθητική,  εξετάζει την κυνοφιλία σαν σχέση προσδιορισμού των καιρών μας.
  Η κυνοφιλία  σαν ένδειξη συναισθηματικής στέρησης είναι ένα κοινωνικό γεγονός. Συχνά η κυναγωγία προτείνεται σαν  χειρισμός αδύναμων προσωπικοτήτων ή κι  ακόμη σαν μια επαγωγική πράξη ασημαντότητας. Ο σκύλος, συναισθηματικός εισβολέας  δέσμευσης,  λειτουργεί για ένα σχετικό οικογενειακό ή κοινοτικό μοντέλο συμβίωσης και επανένταξης  ανθρώπων.
  Ο εργάτης σκύλος που είναι φύλακας επόπτης, αναπτύσσει το άγρυπνο  μάτι, τις δυσλειτουργικές  αισθήσεις, ενισχύοντας τον αδάμαστο άνθρωπο και εξημερωτή του. Μια κοινωνία κύνων είναι μια αγέλη σκύλων, είναι ο αρχαίος λύκος, η άγρια ζωή που χάθηκε, είναι το "εδώ να είναι" του ανθρώπου που "εκεί δεν είναι"!
* φωτογραφική καταγραφή από τον Γιώργο Αλεξίου και τον Θανάση Μπλιούμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.