Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Περί Αμυνταιώτικου οίνου και άλλα φαιδρά - «Τρυφωνίτσα», το αρχαίο έθιμο των αμπελουργών… (ΒΙΝΤΕΟ)



  Την 1η Φεβρουαρίου, η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Τρύφωνα, ο οποίος θεωρείται προστάτης των αμπελουργών.
  

  Τον Φλεβάρη ξεκινά το κλάδεμα, μια σημαντική αμπελουργική εργασία, η οποία αναζωογονεί το αμπέλι. Με το κλάδεμα, ο αμπελουργός κόβει τα παραπανίσια κλαδιά του αμπελιού, έτσι ώστε να ελέγξει τη στρεμματική απόδοση του αμπελώνα. Η διαδικασία του κλαδέματος είναι καθοριστική για την ποιότητα του καρπού της αμπέλου, δηλαδή του σταφυλιού.
Όταν η «Τρυφωνίτσα» ήταν πραγματική ιεροτελεστία…

  Στο Αμύνταιο, έναν τόπο που τα παλαιότερα χρόνια η κύρια απασχόληση των κατοίκων της ήταν η αμπελουργία, δίδονταν ξέχωρη τιμή στον Άγιο Τρύφωνα.

  Οι Αμυνταιώτες είχαν καθιερώσει την ημέρα της γιορτής του, ως μια από τις σημαντικότερες γιορτές της χρονιάς, την «Τρυφωνίτσα» όπως την αποκαλούσαν.

  Μετά τη θεία λειτουργία, «σταύρωναν» με τον αγιασμό τα αμπέλια τους και η υπόλοιπη μέρα κυλούσε με φαγοπότι και χορό, όπως μας εξιστορεί ο Κώστας Μπάτσιος, ένας από τους παλαιότερους αμπελοκαλλιεργητής του Αμυνταίου, που τιμά με ξεχωριστή ευλάβεια τον Άγιο προστάτη των αμπελουργών, συνεχίζοντας έτσι την πολιτιστική παράδοση αιώνων, που παρέλαβε από τους προγόνους του.

  Τον κυρ Κώστα τον συναντήσαμε στο αμπέλι του, όπου με καλή παρέα, πιστός στην παράδοση της «Τρυφωνίτσας», μας άνοιξε την καρδιά του…

  Και ως είθισται, …το κρασί παλιό, το χαβιάρι μαύρο και το τυρί μουχλιασμένο…

1 σχόλιο:

  1. Μπράβο ρε Μπάτσο , θερμά συγχαρητήρια στους συμμετέχοντες . τα έθιμα πρέπει να τα κρατάμε.πρόσκληση όμως μόνο στον. ΜΠΑΝΤΗ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ. Γιάννης ο παρατηρητης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.