Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Πρόκληση σε Έκτακτη Σύσκεψη, για την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο Κρασί από τους οινοπαραγωγούς περιοχής Αμυνταίου…



  Τα οινοποιεία της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας, όπως και όλα τα ελληνικά οινοποιεία, έχουν βρεθεί σε ένα τρομακτικό αδιέξοδο που ήδη παραλύει τη λειτουργία τους, μετά την επιβολή ΕΦΚ στο κρασί. 
  
  Η κατάσταση, ως έχει, είναι μη αντιμετωπίσιμη και εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους, καθώς, ένα πιθανό κλείσιμο των οινοποιείων θα επιφέρει ματαίωση του τρυγητού και θα στερήσει την τοπική οικονομία από πολύτιμους πόρους, διογκώνοντας την ανεργία και απειλώντας περαιτέρω την κοινωνική συνοχή.
  Ο κλάδος ανθίσταται και ήδη έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά της νομοθετικής διάταξης, ενώ την προσεχή Δευτέρα 25/1 προχωρεί σε πανελλαδική διαμαρτυρία κλείνοντας τα οινοποιεία. 
  Ενόψει της ημέρας με τα "Κλειστά Οινοποιεία", η Διεπαγγελματική Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) και τα οινοποιεία/μέλη της διοργανώνουν αυτό το Σαββατοκύριακο ευρείες ενημερωτικές συσκέψεις σε 9 μεγάλα αμπελουργικά διαμερίσματα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τοπικών αρχών και των παραγωγικών φορέων. 
  Αντίστοιχη σύσκεψη διοργανώνει η Αστική Μη Κερδοσκοπική εταιρεία «ΑΜΥΝΤΑΙΟΝ ΟΙΝΟΣ», μαζί με την ΕΔΟΑΟ και αφορά στο σύνολο του οινικού κλάδου της Δυτικής Μακεδονίας. 
  Η σύσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί, αυτό το Σάββατο 23/1, στην Αίθουσα Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αμυνταίου, στις 12.30.
  Θεωρούμε ότι η συμμετοχή σας θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης του κλάδου και θα συμβάλει στην ματαίωση των κινδύνων που εκτός από τον ίδιο απειλούν και την τοπική οικονομία. 
Με τιμή,
Για τη συντονιστική επιτροπή της Σύσκεψης


Το ψήφισμα του αμπελοοινικού κλάδου, αναφέρει:
ΟΧΙ στην επιβολή ΕΦΚ στο κρασί
ΟΧΙ στο νόμο που δυναμιτίζει τα θεμέλια της αμπελοκαλλιέργειας και των οινοποιείων

  Τα οινοποιεία της χώρας,  την 25 Ιανουαρίου και για πρώτη φορά σε συνθήκες ειρηνικής περιόδου στη νεώτερη ιστορία, θα μείνουν κλειστά. Δεν πρόκειται για απεργία των εργαζομένων, ούτε για ανταπεργία των οινοποιών. Τα οινοποιεία δεν θα ανοίξουν στέλνοντας ένα δραματικό σήμα κινδύνου, καθώς βρίσκονται αντιμέτωπα στην πλειονότητά τους με την απειλή ενός οριστικού "λουκέτου", για το οποίο την αποκλειστική ευθύνη φέρει η Πολιτεία.
  Από τις αρχές του έτους, οπότε τέθηκε σε εφαρμογή  η απόφαση που τελείως ασυλλόγιστα πήρε η κυβέρνηση για την επιβολή ΕΦΚ στο κρασί, οι οινοποιητικές μονάδες καλούνται να αντιμετωπίσουν  έναν ωκεανό προβλημάτων που μπλοκάρει τη λειτουργία τους και παραλύει κάθε δραστηριότητά τους. Ήδη, από το  πρώτο δεκαήμερο εφαρμογής της σχετικής ρύθμισης διαμορφώθηκε η εξής πραγματικότητα:
* Εκατοντάδες οινοποιεία εξαναγκάστηκαν να διακόψουν  τις  πωλήσεις τους  και κάθε εμπορική δραστηριότητα.
* Εξαγωγικές συμφωνίες ανεστάλησαν και σε πολλές περιπτώσεις ματαιώθηκαν .
 * Ζητήθηκε προκαταβολή φόρου  ενώ διανύουμε  περίοδο απόλυτης έλλειψης ρευστότητας και μηδενικού δανεισμού και  τέθηκε θέμα επιβολής ΕΦΚ στις εξαγωγές.
  Μέσα σε λίγες μόλις μέρες, η  εφαρμογή του νόμου για τον ειδικό φόρτο κατανάλωσης  αποδεικνύεται  αφετηρία μιας βίαιης μετατροπής των οινοποιείων σε προβληματικές επιχειρήσεις, που προμηνύει το οριστικό κλείσιμό τους.
  Η σημερινή δυσοίωνη πραγματικότητα   θα είχε αποφευχθεί και η οινική αγορά δεν θα είχε οδηγηθεί σε διαλυτικές καταστάσεις αν είχαν εισακουστεί οι έγκαιρες και τεκμηριωμένες προειδοποιήσεις των οργανώσεων του κλάδου (ΕΔΟΑΟ, ΚΕΟΣΟΕ, ΣΕΟ). Και οι τρεις οργανώσεις  κάλεσαν εξαρχής και με μια φωνή την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην απόφαση για τον ΕΦΚ, επισημαίνοντας ότι είναι άδικη, κινείται στον αντίποδα του ευρωπαϊκού πνεύματος για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, θα αποδειχθεί πρακτικά ανεφάρμοστη και θα προκαλέσει μόνο προβλήματα στην επιδίωξη ενός αμφίβολου εσόδου.
  Ο κλάδος δεν εισακούστηκε από την κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν δεκάδες φωνές που ενώθηκαν με τη δική του: το σύνολο των κλαδικών οργανώσεων και των παραγωγικών φορέων, τα επιμελητήρια, ο ΣΕΒ, οι κορυφαίοι ευρωπαϊκοί φορείς Οίνου (COPA-COGECA και CEEV), δημοτικές και περιφερειακές αρχές, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ακόμη και κυβερνητικά στελέχη  αναγνώρισαν κι αναγνωρίζουν ότι η απόφαση για τον ΕΦΚ είναι άδικη, αιτία μόνο δεινών.
  Το μέτρο ωστόσο εφαρμόζεται πεισματικά, κι ας  έχουν καταστεί   πασίδηλα  τα καταστροφικά αποτελέσματά του και ας  απορρυθμίζεται ταχέως η οινική αγορά με τελικό αποτέλεσμα τη διακίνηση  κρασιών χωρίς παραστατικά γεγονός που έχει επιπτώσεις στον αμπελοοινικό τομέα, στην τοπική και στην εθνική οικονομία ενώ άμεσες θα είναι και η επιπτώσεις στην καλλιέργεια της αμπέλου.
  Το σημερινό προειδοποιητικό κλείσιμο των οινοποιείων  είναι η πρώτη  από τις ενέργειες των οργανώσεων του κλάδου στον  αγώνα τους κατά της παράλογης φορολόγησης του κρασιού. Παράλληλα προσφεύγουν  στο ΣτΕ κατά του νόμου, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις με στόχο την αναστολή εφαρμογής και την κατάργηση του. Οι έλληνες οινοποιοί και αμπελουργοί καθώς και οι εργαζόμενοι στον οινικό τομέα  θα αγωνιστούν σε όλα τα πεδία και με όλα τα μέσα, ενωτικά κι ανυποχώρητα.
  Η μάχη για τα οινοποιεία είναι μια μάχη επιβίωσης με ευρύτερη διάσταση. Δεν  αφορά μόνο στον κλάδο αλλά και κάθε φορέα με ευθύνη για την πορεία του τόπου. Τα οινοποιεία, μαζί με τις αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις, αποτελούν ένα από τα τελευταία αναχώματα στήριξης της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής στην περιφέρεια. Αν χαθούν, το κόστος θα είναι βαρύ για τη χώρα. Εκατοντάδες τοπικές κοινωνίες θα καταρρεύσουν και μαζί ένα νήμα πολιτισμικής συνέχειας θα έχει κοπεί. Η Ελλάδα της περιφέρειας δεν θα είναι ίδια, ακόμη  ένα βήμα προς την ερημοποίησή της   θα έχει συντελεστεί.

ΕΔΟΑΟ – ΚΕΟΣΟΕ – ΣΕΟ

2 σχόλια:

  1. οινοπαραγωγοί Αμυνταίου τρέξτε στον κυρ Γιάννη να σας σώσει .Που ξέρετε; Ϊσως βάλει μέσον τους συντρόφους από το gay pride και σώσουν τελειωτικά το σόου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΑΠΟΡΗ , ΔΙΑΜΑΡΤΙΡΕΣΘΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΚΡΑΣΙ
    ΕΙΝΑΙ ======ΚΟΚΚΙΝΟ =======
    ΑΘΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΚΟΚΚΙΝΟ ΑΛΛΟ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ , ΟΜΩΣ ΔΙΑ ΤΟΝ
    ΛΟΓΟ ΑΥΤΟ ΠΡΠΕΙ ΝΑ ΡΙΞΟΥΝ ΛΙΓΟ ΝΕΡΟ ΔΙΟΤΙ ΕΤΣΙ ΘΑ
    ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΟΥΝ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΕΚΑΝΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΔΙΑ ΤΟΝ
    ΑΜΟΙΡΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΟ
    ΜΦΧ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.