Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Τα νεότερα για τους μαθητές του Λυκείου Αμυνταίου, που κατέληξαν στο Νοσοκομείο Ηρακλείου…



  Ήρθαν από τη Φλώρινα στην Κρήτη για πολυήμερη εκδρομή και κατέληξαν ομαδικά στο νοσοκομείο, εξαιτίας τροφικής δηλητηρίασης. Ο λόγος για τους μαθητές του Λυκείου Αμύνταιου Φλώρινας, που αντί να ζήσουν την ομορφότερη εμπειρία της ζωής τους στο νησί μας ζουν από χθες έναν εφιάλτη.
  
  Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα παιδιά, που διαμένουν στο ξενοδοχείο "Αστόρια" του Ηρακλείου από την περασμένη Παρασκευή, πήγαν χθες προγραμματισμένη ημερήσια εκδρομή στη δυτική Κρήτη. Επισκέφθηκαν μεταξύ άλλων τη Μονή Αρκαδίου και άλλα αξιοθέατα. Όλα πήγαιναν περίφημα και τα παιδιά απολάμβαναν τη μοναδική εμπειρία μιας πολυήμερης εκδρομής.
  Πριν μπουν στα πούλμαν για να επιστρέψουν στο Ηράκλειο, οι μαθητές μαζί με τους συνοδούς καθηγητές σταμάτησαν για φαγητό σε κατάστημα του νομού Ρεθύμνου. Λίγη ώρα μετά και ενώ οι επισκέπτες από το Αμύνταιο Φλώρινας βρίσκονταν καθ' οδόν για Ηράκλειο, άρχισαν οι πρώτες ενοχλήσεις.
  Στην αρχή τα πράγματα ήταν υπό έλεγχο, όταν, όμως, επέστρεψαν στο ξενοδοχείο, ο έλεγχος χάθηκε. Έντρομοι οι συνοδοί εκπαιδευτικοί αλλά και μεταξύ τους τα ίδια τα παιδιά διαπίστωναν ότι είχαν αρρωστήσει ομαδικά. Μάλιστα εμφάνιζαν όλοι τα ίδια συμπτώματα γαστρεντερίτιδας: πόνους στην κοιλιακή χώρα, έμετους κ.λπ.
  Τα παιδιά άρχισαν να μεταφέρονται στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο που εφημέρευε. Πλημμύρισαν τα Επείγοντα και τα νέα έφτασαν μέχρι το αρμόδιο υπουργείο. Ο ιδιαίτερος του αρμόδιου υπουργού Παναγιώτη Κουρουμπλή επικοινώνησε με το διοικητή του Βενιζελείου-ΠΑΓΝΗ Νίκο Χαριτάκη για να μάθει από πρώτο χέρι τι ακριβώς συμβαίνει.
  Στο σύνολό τους οι μαθητές που συμμετέχουν στην εκδρομή είναι 59. Από αυτούς, πρόβλημα παρουσίασαν οι 22 και είχαν όλοι καταναλώσει χοιρινό. Όπως διαβεβαίωναν, ωστόσο, και οι γιατροί δε συνέτρεχε λόγος ανησυχίας. Η κατάσταση των μαθητών είναι διαχειρίσιμη και σίγουρα όχι κρίσιμη. Ωστόσο, δεν παύει να υπάρχει προβληματισμός για όλο αυτό που συνέβη.
Νίκος Χαριτάκης: «Γαστρεντερίτιδα, ελαφρά ως μέτρια»
  Ήταν λίγο πριν τις 12 τα μεσάνυχτα όταν ο διοικητής Νίκος Χαριτάκης μετέβαινε εσπευσμένα στο εφημερεύον Βενιζέλειο. Εκεί βρήκε 22 παιδιά να λαμβάνουν υγρά και ορούς, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα γαστρεντερίτιδας που παρουσίαζαν.
  Όπως είπε ο κ. Χαριτάκης, «διαπιστώνεται ότι πρόκειται για παιδιά του Λυκείου Αμύνταιου Φλωρίνης. Τα παιδιά δείπνησαν στο νομό Ρεθύμνου και μόλις έφτασαν στο Ηράκλειο εμφάνισαν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, εμετούς και διάρροιες. Από τα 59 παιδιά στο ξενοδοχείο μεταφέρθηκαν 22. Ως γιατρός και εγώ ο ίδιος διαπίστωσα ότι τα παιδιά είναι σε σχετικά καλή κατάσταση και αντιμετωπίζουν μια ελαφρά ως μέτριας μορφής γαστρεντερίτιδα. Τους χορηγούνται υγρά και δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία. Αφού βγουν οι εξετάσεις θα λάβουν και σχετική θεραπεία».
Χάρης Λιδάκης, διευθυντής ΤΕΠ: «Κάποια παιδιά λιποθιμούσαν»
  Όπως δήλωσε ο Χάρης Λιδάκης, διευθυντής του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, 4 με 5 παιδιά είχαν πιο βαριά συμπτώματα, με αποτέλεσμα να λιποθυμούν από τους πόνους. Τα πιο βαριά περιστατικά μπήκαν στη βραχεία νοσηλεία. Ο κ. Λιδάκης απέκλεισε το γεγονός να πάρουν τα παιδιά εξιτήριο πριν τις 5-6 πρωί, που τελείωνε η εφημερία του νοσοκομείου, ενώ μέχρι τις 8 υπολόγιζε ότι θα έχει στα χέρια του τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων.
  Στο μεταξύ και ενώ η Αστυνομία ελάμβανε από τους μαθητές, τους καθηγητές και τους γιατρούς καταθέσεις, τα παιδιά με τα ελαφρότερα συμπτώματα αντιμετώπιζαν με χιούμορ και ψυχραιμία την κατάσταση. Κάποια, μάλιστα, ζητούσαν παράταση μιας ημέρας στην εκδρομή, αυτή δηλαδή που πέρασαν στο νοσοκομείο.
  Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παιδιά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με το πούλμαν, ενώ οι καθηγητές δεν παρουσίασαν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, αφού είχαν προτιμήσει να καταναλώσουν ψάρι.

Ελένη Σταυρουλάκη, Έλλη Κοκάλη, Ράνια Μωραΐτη – NEA KRITI

9 σχόλια:

  1. Οριστε που κατεληξε τελικα ο Σηφης ο κροκοδειλος....στα πιατα των παιδιων!Αισχος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βεβαια..ψαρι οι καθηγητες...διορατικους θα τους χαρακτηριζα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και οχι μονο αυτο.ουτε μια ενημερωση στους γονεις τιποτα οτι καταφεραμε να μαθουμε ηταν απο το διαδικτυο και οσα παιδια μπορουσαν να μιλησουν στο νοσοκομειο.απαραδεκτοι οι καθηγητες.

      Διαγραφή
    2. Εσείς που γράφετε αυτά τα πράγματα και έχετε τόση κακία μέσα σας εύχομαι να ησυχάσει κάποτε η ψυχούλα σας και να μην περάσετε ποτέ αυτά που πέρασαν οι καθηγητές μας, που δεν κοιμήθηκαν για 3 βράδια και ενημέρωσαν προσωπικά ΟΛΟΥΣ τους γονείς των μαθητών! Εύχομαι επίσης να μην ήσασταν στο νοσοκομείο μαζί τους προσπαθώντας να βοηθήσουν μαζί με τους γιατρούς 29 παιδιά και να ηρεμήσουν και παιδιά που μέσα στον πανικό τους είχαν σαστίσει! Επίσης, οι εξετάσεις έδειξαν ότι η δηλητηρίαση ήταν αποτέλεσμα σταφυλόκοκκου που βρίσκεται σε ωμά λαχανικά, πέρα απο το ότι μόνο ένας καθηγητής κατανάλωσε ψάρι και εμφάνισε και αυτός συμπτώματα! Άλλη φορά να προσέχετε τι λέτε, εσείς είστε οι απαράδεκτοι για αυτό στην ζωή σας συνεχώς θα σχολιάζετε τους άλλους και δεν κοιτάτε να βελτιωθείτε εσείς οι ίδιοι! Ντροπή σας! Οι καθηγητές μας ήταν άψογοι, και τους υπερευχαριστούμε ΟΛΟΙ για όλα όσα μας πρόσφεραν, γιατί σε αντίθεση με εσάς τους κακοπροαίρετους, μας κάνανε καλύτερους ανθρώπους!

      Διαγραφή
    3. Τα σχόλιά σας για τους καθηγητές είναι άδικα.....οι άνθρωποι έκαναν τα πάντα για τους μαθητές μόνο απαράδεκτοι δεν είναι..Βοήθησαν με τον καλύτερο τρόπο όπως έπρεπε να κάνουν, προτεραιότητά τους ήταν οι μαθητές. Είναι πολύ εύκολο να κατηγορούμε ανθρώπους χωρίς να γνωρίζουμε πραγματικά τις καταστάσεις.....
      ΜΑΘΗΤΡΙΑ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ

      Διαγραφή
    4. Η πήγη σύμφωναμε όσα έχουμε μάθει μέχρι τώρα... δεν είναι το κρέας ή το ψάρι... αλλά κάποιο λαχανικό...!! Οι καθηγητές μαζί με τους μη-δηλητηριασμένους (μέχρι εκείνη την στιγμή) μαθητές... βοηθούσαν τους πάντες. Το να κάθονται και να μιλάνε στο τηλέφωνο... με 59 διαφορετικούς γονείς, το μόνο που θα κατάφερναν ήταν να δυσκολέψουν την κατάσταση. Έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να ελεγξουν την κατάσταση... και να μας βοηθήσουν. ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΜΙΑ ΧΑΡΑ!!! Συγγνώμη αλλά και εσείς να είσασταν στην θέση μας... θα προτιμήσατε να εκάναν κάτι για να περάσει ο πόνος, ο πυρετός κτλ κτλ... όχι να πάρουν τους γονείς σας τα ξημερώματα, που είναι στην άλλη άκρη της Ελλάδας. Και άλλη φορά... θα το πούμε στους επόμενους γιατί αυτή ήταν οι τελευταία μας εκδρομή σαν μαθητές, οι απαιτούμενοι καθηγητές για μια εκδρομή να είναι: όσοι προβλέπει ο νόμος + 1 για να κάνει τον τηλεφωνητή!!!! Ο ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΜΕΝΟΣ ΤΖΕΡΥ, ένας από τους 59 μαθητές !

      Διαγραφή
  3. Κυριε Λιαση μαλλον αδιαβαστο σας βρισκω ο σταφυλοκκοκος δημιουργει δερματολογικα προβληματα και οχι δηλητηριασεις.ετσι για να ξερουμε τι λεμε. και ενημερωση δεν υπηρχε απο κανεναν εκτος αν ενημερωναν επιλεκτικα!!!!!Και το απαραδεκτοι οι καθηγητες΄¨ πηγαινει μονο στην ενημερωση.απο κει και υστερα ηταν υποχρεωμενοι να βοηθησουν τα παιδια γι αυτο τα συνοδευαν!!!τους ευχαριστουμε ουτως η αλλως και περισσοτερη προσοχη στην επιλογη των εστιατοριων την επομενη φορα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον εγώ σας βρίσκω αδιάβαστο... Ο χρυσίζων σταφυλόκκοκος από τον οποίο και προσβληθήκαμε είναι υπεύθυνος και για σταφυλοκκοκικη τροφική δηλητηρίαση.. Αν δεν με πιστεύετε δείτε εδώ http://www.food-info.net/gr/bact/staur.htm
      Όσο για την ενημέρωση όπως προείπα ενημέρωσαν τους γονείς ΟΛΩΝ των παιδιών ξεχωριστά.. Δεν νομίζω ότι έπρεπε να ενημερώσουν και τον κάθε Αμυνταιώτη.. Για κάτι περισσότερο απευθυνθείτε σας παρακαλώ επώνυμα γιατί οι ανοησίες που γράφετε δεν έχουν καμία υπόσταση.. Εκτός αν είστε από τους γνωστούς-άγνωστους καταδότες που δεν έχετε το θάρρος και τα κότσια να απευθυνθείτε με ονοματεπώνυμο!

      Διαγραφή
  4. Ευτυχώς που υπάρχουν και παιδιά που απαντούν ΕΠΩΝΥΜΑ στις ασυναρτησίες
    του κάθε ανώνυμου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.