Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Τα μοναχικά δέντρα… Οι Φωτογραφίες της ημέρας και μιά σκέψη!



  Πολλές φορές ταυτίζομαι με τα δέντρα. Με τα μοναχικά δέντρα.
  Εκείνα που στέκουν στους ξεραμένους αγρούς και στις απόκρημνες πλαγιές απλώνοντας τα κουρασμένα κλαριά τους στον ουρανό. Εκείνα που έχουν μεγάλες ρίζες βαθιά μέσα στα σκοτεινά σωθικά της γης, αγκαλιάζοντας τις πέτρες και αδιαφορώντας για τα θρεπτικά στοιχεία του χώματος. Εκείνα που έχουν πάψει να βγάζουν καρπούς.
 
  Όσο κι αν δυναμώνει η καταιγίδα, ξεσκίζοντάς τους τη σάρκα, εκείνα επιμένουν να μη βγάζουν μήτε καρπούς, μήτε φύλλα.
  «Αγαπήστε με άνθρωποι για αυτό που είμαι, όχι για τους καρπούς μου, ούτε για την ομορφιά μου» φαίνεται να φωνάζει το κάθε μοναχικό δέντρο χωριστά.
«Αγαπήστε με και αφήστε με να γίνω αυτό που είμαι: καθάριο δέντρο με περήφανα κλαριά. Kι όσο οι ρίζες μου φτάνουν στα χαμηλά, τόσο τα κλαριά μου θα ανεβαίνουν ψιλότερα».
  Oι περισσότεροι αδιαφορούν στο κάλεσμα των μοναχικών δέντρων. Λίγοι κάθονται στην αδύναμη σκιά τους και χαίρονται να κοιτούν προς τα πάνω.
  Tα μοναχικά δέντρα δεν φημίζονται για τη σκιά τους, δεν κρύβουν τον ουρανό από το βλέμμα του περιηγητή που θα ξεκουραστεί ακουμπώντας την πλάτη του στον κορμό τους.
  «Ο ουρανός θε να 'ναι το όριό σου φλεγόμενε διαβάτη» λέει με φωνή δίχως να φωνάζει. «Κι ας είναι η ψυχή σου σκουριασμένη μέσα σε  ένα εξαθλιωμένο σώμα. Μη ξεχνάς πως στην καμπουριασμένη πλάτη σου πυρωμένα βέλη κουβαλάς και στις χούφτες σου καυτές σπίθες κρατάς!»
  Tα μοναχικά δέντρα είναι διωγμένα από το δάσος διότι δεν θέλησαν να ζήσουν όπως ένα συνηθισμένο δέντρο. Πετάξαν από πάνω τους καρπούς και φυλλωσιές με την ελπίδα τα κλαριά τους να φτάσουν κοντύτερα στα αστέρια. Με την ελπίδα να αγγίξουν το δέρμα του ουρανού.
  Kαι τώρα στέκουν κουρασμένα και απελπισμένα στο γυμνό τοπίο, καθώς ο μοναχικός τους αγώνας φαίνεται να αποτυγχάνει. Λίγοι είναι αυτοί που νιώθουν τις πνοές τέτοιων δέντρων.
  Πολλές φορές ταυτίζομαι με τα δέντρα. Mε τα μοναχικά δέντρα…


  Οι Φωτογραφίες είναι του Σ.Γ.
  Συγραφέας του παραπάνω κειμένου είναι ο Δ.Χ., ο οποίος αυτοπυροβολήθηκε κάτω από ένα μοναχικό δέντρο. «Κοιμάσαι απεργός κι επαναστάτης, ξυπνάς ηττημένος κι αυτόχειρας» έλεγε το υστερόγραφο. Η ημέρα έλεγε 0404.
  Tο κείμενο ήταν γραμμένο σε μια τσαλακωμένη κόλλα χωμένη καλά στην τσέπη του…

1 σχόλιο:

  1. Συγχαρητήρια και για τις φωτογραφίες και για το κείμενο . Τα δέντρα για όσουν αγαπουν την φύση μας έχουν την σιωπηλή επιβλητική τους ξεχωριστή θέση και σιωπηλή τους ομιλία. Εμείς που ταυτιζόμαστε με τους συμβολισμούς και ακούμε τα δένδρα στην φύση άραγε τα ακούμε ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.