Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Σοβαρός κίνδυνος από τη μόλυνση απειλεί τη Βεγορίτιδα...



  Σοβαρός κίνδυνος από τη μόλυνση απειλεί τη λίμνη Βεγορίτιδα. Εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου έχει σπάσει ο κεντρικός αγωγός που μεταφέρει τα λήμματα του Αγίου Παντελεήμονα από το βιολογικό καθαρισμό προς τη λίμνη, με αποτέλεσμα όλα τα λήμματα να χύνονται ανεπεξέργαστα στη λίμνη. 


  Πριν μερικές εβδομάδες - και για αρκετές μέρες - το χρώμα της λίμνης έγινε πράσινο. Στο βυθό έχουν αυξηθεί τα φύκια και εμφανίστηκαν σε τεράστια έκταση φυτά (όπως η Ulva και Enteromorpha), τα οποία ευδοκιμούν και καταλαμβάνουν τεράστια έκταση σε περιοχές όπου υπάρχει μόλυνση ή αγωγοί εκβολής λημμάτων.

  Υπάρχει σοβαρή ευθύνη για την καθυστέρηση και αδιαφορία που έδειξε η δημοτική Αρχή, γιατί, εδώ και ενάμιση χρόνο που είναι σπασμένος ο αγωγός δεν έκανε τίποτα για την άμεση αποκατάσταση της βλάβης, ώστε να σταματήσει η ρύπανση της λίμνης.

  Το πρόβλημα αυτό είναι πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα για το δρόμο ανάπτυξης που ακολουθήθηκε μέχρι τώρα από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου που στηρίζουν αυτές τις πολιτικές. Το κυνήγι του κέρδους, η πολιτική εμπορευματοποίησης λιμνών, δασών και υποδομών, τα μεγαλοεργολαβικά συμφέροντα στην περιοχή, οδηγούν στην καταστροφή του περιβάλλοντος.

  Σοβαρές ευθύνες έχουν και οι δημοτικές και περιφερειακές Αρχές (τόσο οι σημερινές, όσο και οι προηγούμενες), που «έβαλαν πλάτη», στήριξαν και προώθησαν αυτές τις πολιτικές, αλλά και συγκεκριμένη ευθύνη τόσο για την κακή κατασκευή του έργου, όσο και για την παραλαβή του.  

  Απαιτούμε τη λήψη άμεσων μέτρων για να σταματήσει η καταστροφή, αλλά και γενικότερα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος. Έργα προστασίας των υδάτινων πόρων, επιφανειακών και υπόγειων, από τη ρύπανση. Κατασκευή αποχετευτικών, αντιπλημμυρικών και άλλων έργων υποδομής.

  Η αξιοποίηση των λιμνών του δήμου και του ιστορικού πλούτου της περιοχής, είναι ασύμβατη με την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων που προωθούν την ανάπτυξη του επιχειρηματικού κέρδους, αδιαφορώντας για την προστασία και την οικολογική ανόρθωση του περιβάλλοντος.

  Αντίθετα ο φυσικός πλούτος της περιοχής ως κοινωνικό αγαθό και κοινωνική περιουσία μπορεί να συμβάλει στην ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ των κλάδων της τοπικής οικονομίας (γεωργία, κτηνοτροφία, προστασία διαχείριση και ανάπτυξη των λιμνών, τουρισμός κλπ).

  Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και η διαχείρισή του, προς όφελος του λαού, προϋποθέτει ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης.

  Σ' αυτό το πλαίσιο, ο Ενιαίος Κρατικός Φορέας Διαχείρισης του νερού θα σχεδιάζει, θα υλοποιεί και θα ελέγχει τη διαχείριση του νερού, με γνώμονα το σύνολο των κοινωνικών αναγκών.



ΚΚΕ - Τομεακή Επιτροπή Φλώρινας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.