Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Έφυγε η Μπέμπα, η μαμή…

Του Α.Θ.Ρ. (από το ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ που κυκλοφορεί)

  Σίγουρα, από κάποια αντιεπιστημονική παραδοχή, θεωρείται σαν το αρχαιότερο επάγγελμα στην ιστορία του ανθρώπου, αυτό της πόρνης.

  Αποκλείεται ο πρωτόγονος άνθρωπος να ‘χε στο πρόγραμμά του απ’ τα πρώτα του ενδιαφέροντα τον πληρωμένο –έστω και με κάποιο γυαλιστερό κογχύλι- έρωτα, τότε, τα χρόνια της άγριας ελευθερίας και της κυριαρχίας του ισχυρού.

  Εγώ, σαν πρώτο επάγγελμα, θα ‘βαζα αυτό της μαμής.


  Της γυναίκας της έμπειρης, που βοηθούσε την επίτοκη στη θαυμαστή και φοβερή διαδικασία της πρωτόγονης γέννας.

  Κάποια μεγάλη γυναίκα της ομάδας, ψύχραιμη, πιο ικανή, πιο κοινωνική, σίγουρα θα ήταν η πρώτη «επαγγελματίας» μαμή, που θα κέρδιζε για την προσφορά της και …κάποιο κογχύλι ή δόντι άγριου ζώου για μποναμά.

  Πάντα ξεχωριστή και σεβαστή ήταν, σ’ όλες τις αρχαίες και νεότερες κοινωνίες του κόσμου, η μαμή, μέχρι πριν 3 - 4 δεκαετίες, που η γέννα έγινε υπόθεση του νοσοκομείου, της ιδιωτικής κλινικής, του ανθοπωλείου, του ζαχαροπλαστείου, του ασφαλιστικού ταμείου που πληρώνει και του γκλαμουράτου μαιευτήρα – γιατρού, που έχει αναγάγει σε άσκηση υψηλής ιατρικής μια φυσιολογική λειτουργία της γυναίκας.

  Ακόμα και οι βασίλισσες πριν 50 χρόνια γεννούσαν στο παλάτι και περίμενε απ’ έξω ο χάνος λαός, που πεθαίνει για μεγαλεία, να ακούσει το χαρμόσυνο γεγονός.

  Και για να προλάβω την αντίδραση κάποιου μαιευτήρα – γιατρού, θα πω ότι και βέβαια η γέννα στο νοσοκομείο είναι προοδευτική κατάκτηση του πολιτισμού και της ιατρικής.

  Και έχει μειωθεί στο απειροελάχιστο η νεογνική και γυναικεία θνησιμότητα και αυτό είναι ένας δείκτης του επιπέδου μιας χώρας σε σχέση με κάποια άλλη.

  Βέβαια, σαν παράπλευρη συνέπεια, έχουν αυξηθεί στο έπακρο –ιδίως στην Ελλάδα- οι καισαρικές, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.


Από την τιμητική βράβευση της Βασιλικής Καραμάνου στην 
«Γιορτή της Μητέρας» που διοργάνωσε ο Δήμος Αμυνταίου το 2008
  Η πρώτη επιστήμονας Μαία στην πόλη και όλη την περιοχή μας (από το 1952) ήταν η Βασιλική Καραμάνου ή Μπέμπα, για όλους μας, μικρούς και μεγάλους.

  Μια «Μπέμπα» που έφυγε πλήρης ημερών…

  Με οικογενειακή καταγωγή το Μοναστήρι, με πατέρα Συμβολαιογράφο και Ξενοδόχο, είχε έναν «αέρα» που ξέφευγε απ’ αυτόν της μικρής μας επαρχίας.

  Μισόν αιώνα στάθηκε δίπλα, πάνω, μπρός στην ετοιμόγεννη, που ιδρωμένη, με σφιγμένα δόντια, ούρλιαζε στις ωδίνες της γέννας. Και ύστερα, χαμογελώντας γλυκά, ανακουφισμένη, φιλούσε το νεογέννητο που τις πρόσφερε η μαμή χαμογελώντας …είναι παίδαρος καλή μου!! Είναι κούκλα καλή μου!!

  Ορισμός του ακούραστου, του πρόθυμου, του πανέτοιμου να τρέξει μέρα – νύχτα, του χαμόγελου, υπήρξε η Μπέμπα και κανείς δεν θα το αρνηθεί.

  Πάντα κοκέτα, με το έντονο κόκκινο κραγιόν, πάντα καλομίλητη κι ευγενική, ζωόφιλη μέχρι παρεξήγησης, αντισυμβατική στα καθιερωμένα, μια ξεχωριστή παρουσία που άφησε έντονο αποτύπωμα.

  Δεκάδες χιλιάδες τα παιδιά που αφαλόκοψε. Άνδρες και γυναίκες, ώριμοι σήμερα, είδαν το πρώτο θαμπό φως στα χέρια της Μπέμπας.

  Ατελείωτες ιστορίες, περιπέτειες, απ’ την πολυτάραχη διαδρομή της, είχε να διηγηθεί, πάντα απόλυτα εχέμυθα –χωρίς ονόματα-, άλλοτε σοβαρές κι άλλοτε σκαμπρόζικες.

   …Τότε, την εποχή της παρθενιάς και των «παρθενοραφών» που αποκαθιστούσε την τάξη και την τιμή του ζωηρού κοριτσιού, να ‘χει πρόσωπο στον αφελή νιόπαντρο σύντροφο της και το σεντόνι…

  …Με κλωστή κόκκινη, πάντα «Μουλινέ», έλεγε, γελώντας πονηρά, η Μπέμπα…

  Στις φοβερές συνθήκες της τότε εποχής, χωρίς συγκοινωνία και μέσα, με βαρύτατους χειμώνες κι αποκλεισμένα για μέρες χωριά, χωρίς ένα ασθενοφόρο, έναν ορό, έναν βοηθό, μόνη η μαμή, ο θεός, η τύχη.

  Η ζωή κι ο θάνατος, κορώνα – γράμμα!

  Ηρωικές εποχές, ηρωικοί άνθρωποι, γιατροί και μαίες που φεύγουν, έφυγαν, ανεπιστρεπτί.

  Τότε που η μάχη με το χάρο δίνονταν μοναχικά απ’ τον γιατρό, την μαία, καθημερινά και ήθελε ψυχή, δύναμη, γνώση, κουράγιο, υπομονή και ατέλειωτη αγάπη για τον άνθρωπο και τη δουλειά σου, για να επιβιώσεις.

  Τώρα, το βαρύ περιστατικό απ’ το Βροντερό της Πρέσπας θα φτάσει στην Φλώρινα, από εκεί πιθανόν Θεσσαλονίκη ή και Αθήνα, κι αν χρειαστεί στο ειδικό Νοσοκομείο κάποιας Ευρωπαϊκής ή Αμερικάνικης πόλης.

  Η ευθύνη, το βάρος της, διαχέονται, δεν τις φορτώνεται ένας. Και είναι ασήκωτο το βάρος της ευθύνης για τη ζωή του άλλου…

  Και δεν μιλώ για το νομικό της μέρος, αλλά για το ηθικό, που είναι ψυχοφθόρο για τον θεραπευτή που αγωνιά για την τύχη του αρρώστου του.

  Βέβαια, το «κόστος» της ζωής της τότε εποχής ήταν πολύ μικρότερο σε σχέση με το ασήκωτο σημερινό.

  Ο πατέρας μου έλεγε ότι η θεία μας, η Ευτέρπη του Λεωνίδα, είχε κάθε χρόνο έναν θάνατο μικρού και μια καινούργια γέννα!

  Η ζωή και ο θάνατος έπαιζαν ατελείωτο κρυφτό στην τότε τριτοκοσμική Ελλάδα, που σε τίποτε δεν μοιάζει –όσο κι αν τα τραγικοποιούμε- το σημερινό μας χάλι.

  Και φυσικά, μιλάμε για συνθήκες πριν 50 χρόνια, που πολύ λίγο διέφεραν απ’ αυτές των προηγούμενων 1000 ή 2000 χρόνων!

  Η Σοφία, η Μαία μου στο Ξινό, το ’80, μου έλεγε ότι όταν υπηρετούσε γύρω στα ’60 στην Μελίτη, υπήρχε παλιό έθιμο στην περιοχή, στη γέννα να φυσά μια στάμνα η επίτοκος, για να εξωθήσει και να κόβει η πρακτική μαμή τον ομφάλιο λώρο με δρεπάνι! Με φυσική εύλογη αιτία κάποια νεογνά να πεθαίνουν από τέτανο!

  Η Μπέμπα και ο μακαρίτης εδώ και χρόνια Χρήστος Καρβουνιάρης, που έκτισε πανέμορφα κι αθάνατα δημόσια κτήρια σ’ όλο το νομό μας, εκτός απ’ τη σεβαστή μνήμη για τη σπανιότητα τους, μας αφήνουν και δυο υπέροχα, ευγενικά και άξια παλικάρια και λαμπρούς επιστήμονες, τον Άρη και τον Μάριο.



ΥΓ. Έφυγε πλήρης ημερών ο φίλος μας, Εύδοξος Γκερσάνης, απ’ το Ξινό Νερό, ο «ψηλός». Ένας γνήσιος λαϊκός, πληθωρικός, κοινωνικός άνθρωπος.

  Αυτός, μαζί με τον Κοσμά Δαμιανίδη, τον Παύλο Στεφανίδη, τον Κώστα Γκότση, όλοι τους πλέον μακαρίτες, στήσαν απ’ το ’74 μέχρι το ’78, ό,τι υπήρχε τότε σαν ΠΑΣΟΚ στο Νομό Φλώρινας.

  Τότε, που μέλος του ΠΑΣΟΚ, περίπου αντιμετωπίζονταν σαν μέλος της 17Ν.

  Και βέβαια, μέχρι το ’78, τα μέλη του ΠΑΣΟΚ στο Νομό δεν ήταν περισσότερα απ’ τα μέλη της 17Ν…

  Κι επειδή για τους νέους όλα αυτά είναι αστειότητες …και τι με νοιάζουν εμένα που δεν έχω δουλειά, και πιθανόν έτσι να είναι…, θα αναφέρω, έτσι για την ιστορία, δυο περιστατικά.

  Εκλογές 1974. Τέσσερις μήνες μετά την πτώση της χούντας.

  Α) Ο Θεοχαρίδης υποψήφιος τότε της Ένωσης Κέντρου του Μαύρου, μιλάει στο Σκλήθρο στο καφενείο. Γεμάτο το καφενείο ν’ ακούσουν τον αγαπητό τους Δήμο.

  Στο τραπέζι του ομιλητή Θεοχαρίδη, λες και ήταν υποψήφιος κι αυτός, αυτόκλητα καθισμένος, φαρδύς πλατύς ο νωματάρχης του χωριού, ο Κασόλας, με το βλέμμα καρφωμένο στα πρόσωπα και τις αντιδράσεις των πολιτών.

  Ήμουν παρών στο γεγονός.

  Θυμάμαι ακόμα τα λόγια του Θεοχαρίδη. …Ψηφίστε μας, για να μην φοβάστε τη Χωροφυλακή!!

  Αυτά ήθελε ν’ ακούσει ο Δημοκρατικός κόσμος, αυτό τον πονούσε. Δεν ζητούσε αύξηση στις επιδοτήσεις.

  Φυσικά, οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ δεν μίλησαν ούτε στην Φλώρινα, ούτε στο Αμύνταιο.

  Β) Το πρώτο φεστιβάλ Νεολαίας ΠΑΣΟΚ στο νομό μας έγινε το 1978. Η είσοδος του γηπέδου, με πρόφαση να μην εισβάλουν αντιφρονούντες και για την αποτροπή επεισοδίων (η μόνιμη τότε πρόφαση της Αστυνομίας) είναι φρακαρισμένη από δεκάδες αγριωπούς χωροφύλακες…

  Έτσι, για να μπορέσεις να μπεις στο γήπεδο, χρειαζόταν να λες συνέχεια …συγνώμη να περάσω… για να σου ανοίξουν χώρο να περάσεις ανάμεσα τους.

  Φυσικά, ούτε 100 άνθρωποι δεν τόλμησαν να εισχωρήσουν στο πολιορκημένο γήπεδο.

  Ήταν η εποχή που έλεγες …ποιος θα μας προστατέψει απ’ τους προστάτες!

  Τι μας λες τώρα ρε μυστήριε; Θα πει κάποιος, πιθανόν δικαιολογημένα.

  Απλά φίλε μου, φωτογραφίες του παρελθόντος μας καταθέτω. Το αρνητικό τους φιλμ.

  Η εστίαση του φακού μόνο στο πρόσφατο 2 – 3 ετών παρελθόν μας και του επίκαιρου σοβαρού προβλήματος που προέκυψε, μας κάνει να χάνουμε την επαφή μ’ όλο το κάδρο της ελληνικής παθογένειας.

  Μια παθογένεια που θέλει γενικότερη ανακατασκευή, μέσα από όρους όμως και στα πλαίσια μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής δημοκρατικής πολιτείας, με σωφροσύνη, ωριμότητα, λογική, ανάληψη της αναλογούσης ευθύνης απ’ τον καθένα και χωρίς κορώνες, τσιτάτα και προπαντός, μπουνο-κλωτσίδι.

  (Από τέτοια οι παλιότεροι έχουμε χορτάσει)…


21 σχόλια:

  1. Γιατρε , με συγχωρεις αλλα ξεκινας να αφηγεισαι σχετικα με το θανατο της Μπεμπας που αποτελεσε μια χαρακτηριστικη μορφη για την περιοχη και ξαφνικα μεταπηδας στο τοτε ανερχομενο ΠΑΣΟΚ αμαυρωνοντας τη μνημη της αγαπημενης σε ολους μας "μαμης"! Μην πλατιαζεις δεν υπαρχει λογος. Αυτο που επρεπε να ακουστει ειναι το εργο αυτης της γυναικας και μονο. Και ας επιανε μονο μια παραγραφο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΠΟΣΟ ΜΙΚΡΟΣ ΕΙΣΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΣ!!
      ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΟΝ ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ,ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥΣ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ,ΣΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΩ ΟΤΙ ΑΠΟ ΑΝΕΚΑΘΕΝ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΑ ΤΕΚΤΕΝΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΟΡΕΣΑΙ ΠΟΤΕ ΠΑΡΟΠΙΔΕΣ,ΣΑΝ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΛΛΙΣΤΑ ΔΕΞΙΟΥΣ,ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΟΝ ΚΡΙΤΗ,ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ!!ΑΝ ΕΙΧΕ ΤΟ ΑΜΥΝΤΑΙΟ ΔΕΚΑ ΣΑΝ ΚΙ ΑΥΤΟΝ ΔΕΝ ΘΑ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΑΝ Σ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΑΛΙ!!

      Διαγραφή
    2. Έχεις δίκιο φίλε 3:28
      Τι τα ήθελες γιατρέ τα υπόλοιπα; Τους υποτιμάς γράφοντας ότι ήταν Πασόκια και δεν ασχολείσαι με την παρουσία στην κοινωνία της περιοχής. Εκτός αν δεν είχαν κάτι καλύτερο να προσφέρουν!
      Είτε έτσι είτε αλλιώς σκ@τ@ τα έκανες γιατρέ.

      Διαγραφή
    3. Πάντα έχει ένα τέτοιο μπέρδεμα στο κεφάλι και στις σκέψεις του και το βγάζει σαν λογοτεχνία, φιλολογία ή ιστοριολογία.

      Διαγραφή
    4. Τι να πουν οι κουκουέδες στα φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ? Τι μπαρούφες είναι αυτές που λες? Μήπως πάσχετε από μανία καταδίωξης?

      Διαγραφή
  2. Εχει δικιο. Δεν υπηρχε λογος να μας πριξεις παλι με το πασοκ και τους πασοκτσιδες. Ενα καλο ταξιδι θα ηταν αρκετο. Η μπεμπα ειχε την ιστορια της,δεν χρειαζοταν να την μπλεξεις με την πολιτικη και το πασοκ. Ας εκανες αλλη διαφημιση για το κομμα σου και τους δημιουργους του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΕΣΥ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ?
      ΝΑ ΥΠΟΘΕΣΩ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΤΟ ΕΚΚΟΛΑΠΤΩΜΕΝΟ ΑΒΓΟ ΤΟΥ ΦΙΔΙΟΥ?
      ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΒΕΒΑΙΑ ΣΩΣΤΟ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ,ΑΛΛΑ ΟΣΟΙ ΣΤΙΡΙΖΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ,ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΠΑΣΟΚ,ΜΕΤΑ ΤΗΣ ΔΕΞΙΟΣΤΡΟΦΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ,ΟΠΩΣ ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΟ ΑΦΗΣΑΝ ΣΤΟ 4% ΚΑΙ ΠΟΥΣΕ ΑΚΟΜΑ!! ΕΝΩ ΟΙ ΤΗΣ ΝΟ-ΔΟΥΛΑΣ ........ΖΩΗ ΝΑΧΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ 24%!! ΝΑ ΛΟΙΠΟΝ ΠΩΣ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΨΥΧΙΑΤΡΟ!! ΕΛΠΙΖΩ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠ ΑΥΤΟΥΣ!!

      Διαγραφή
  3. ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΙΟΙ ΕΙΣΤΕ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΡΙΒΕΣΤΕ ΠΙΣΩ ΑΠ ΤΗΝ ΑΝΩΝΥΜΙΑ ΣΑΣ,ΑΛΛΑ ΠΙΣΤΕΥΩ,ΠΩΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΛΥΜΕΝΟ .............ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΣΑΣ,ΘΑ ΕΙΧΑΤΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΥΔΟΞΟ ΓΚΕΡΣΑΝΗ,ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΕ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ,ΠΟΥ ΕΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΑΥΤΟΝΟΗΤΗ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΗ!!! ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ Μ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΜΑΘΩ,ΑΛΛΑ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΖΗΣΕ ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΤΩΡΑ,ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ,ΚΙ ΕΝΑΣ ΑΠ ΑΥΤΟΥΣ ΗΤΑΝ Ο ΓΚΕΡΣΑΝΗΣ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΕ ΓΙΑΥΤΗΝ!! ΕΠΟΜΕΝΩΣ,ΛΙΓΟΣ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν αγωνίστηκε για να διοριστεί ο γιος του και η νύφη του παρά τω Λιάνη, τότε λυπάμαι για τη Δημοκρατία που πιστεύεις.

      Διαγραφή
  4. ΑΓΓΕΛΕ,ΣΕ ΣΥΓΧΑΙΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕΣ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΠΟΙΟΣ ,ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΗΤΑΝ Ο ΕΥΔΟΞΟΣ ΓΚΕΡΣΑΝΗΣ!!! ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΞΕΧΝΑΝΕ ΜΕΡΙΚΟΙ,ΠΩΣ ΑΝ Ο ΚΑΜΠΟΣ ΤΟΥ ΞΙΝΟΥ-ΝΕΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΠΡΑΣΙΝΟΣ,ΑΠΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΑ ΚΑΙ ΤΕΦΤΛΑ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΕΥΔΟΞΟΥ,ΠΟΥ ΜΑΖΙ ΜΟΥ,ΦΙΛΟΥΣΑΜΕ ΚΑΤΟΥΡΗΜΕΝΕΣ ΠΟΔΙΕΣ ΤΗΣ ΤΟΕΒ ΚΟΖΑΝΗΣ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ 5 ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ,ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΤΟ ΠΕΤΥΧΑΜΕ!! ΑΣ ΕΙΣΑΙ ΑΙΩΝΙΑ ΣΟΥ Η ΜΝΗΜΗ ΑΓΑΠΗΤΕ ΦΙΛΕ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΕΥΔΟΞΕ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. τζιγκο εισαι απαραδεκτοσ ολοι ξερουμε στο ξινο οτι σε εχουν μπιπ χερετισματα στο μερτζο

      Διαγραφή
  5. ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΡΘΡΟ = ΠΕΡΙ ΜΑΙΑΣ = ΒΓΑΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
    ΟΤΙ Ο ΑΘΡΟΓΡΑΦΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΘΣΙΑΣΕΙ ΤΗΝ ΜΑΙΑ = ΠΑΣΟΚ = ΠΟΥ
    ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΔΕΝ ΣΥΝΕΒΑΛΕ ΣΤΗΝ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ ΤΟΥ
    ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ ΑΛΛΑ ΤΟΝ ΥΠΕΡΦΩΤΟΣΕ ΜΕ ΧΡΕΗ ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕΝΟΟΥ ΣΩΤΗΡΑ ΑΝΔΡΕΑ ΦΘΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΑΠΟ
    24% ΣΕ 82% ΚΑΙ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΩΣ = ΜΑΙΑ = ΞΕΓΕΝΟΥΣΕ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΕΙΣ
    ΒΑΡΟΥΣ ΤΟΥ, ΑΛΛΑ Ο ΛΗΘΑΡΓΟΣ ΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ 30ΕΤΟΥΣ ΚΥΡΙΡΧΙΑΣ ΕΙΧΕ
    ΘΩΛΩΣΗ ΤΑ ΜΥΑΛΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕ ΤΟ == ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ == ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΦΘΑΣΑΜΕ ΕΔΩ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ .
    ΕΑ Ο ΤΟΤΕ ΘΕΟΧΑΡΙΔΗΣ ΕΙΠΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΥΠΟΦΑΙΝΟΜΕΝΟΣ ΤΟΤΕ
    ΘΑ ΠΡΕΠΗ ΝΑ ΤΟΥ ΘΥΜΗΣΩ ΟΤΙ . = ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΡΤΑ
    ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΙΑΣΗΣ ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΟΥΛΕΙΑ =ΑΞΙΟΤΙΜΕ ΚΥΡΙΕ =.
    ΑΣΠΑΖΟΜΑΙ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΛΑ ΘΑ ΚΑΝΗΣ ΝΑ ΣΚΕΠΤΕΣΕ ΠΡΙΝ
    ΓΡΑΦΕΙΣ ΟΠΟΩΣ ΛΕΓΑΝΕ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ =ΥΜΩΝ = ΠΡΟΓΟΝΟΝΕΙ
    ====== ΜΗΝ ΣΠΕΥΔΕΙΝ ΛΑΛΕΙΝ ====
    ΜΦΧ ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΜΕΙΝΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΜΑΡΤΩΛΗ ΣΟΥ ΔΕΞΙΑ!!
      ...........ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ!!

      Διαγραφή
    2. ΕΙΣΑΙ ΔΕΞΙΟ ΦΙΔΑΚΙ Η ΕΤΣΙ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ?
      ΞΕΚΟΛΑ ΚΥΡΙΕ ΑΝΩΝΥΜΕ!!
      ΜΗ ΤΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΟΛΑ ΜΠΛΕ!! ΑΥΤΟΙΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ!!

      Διαγραφή
  6. Μπορουσε να κανει αλλο αφιερωμα για τον γκερσανη και οχι να μπλεξει τα μπουτια του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. τον πρασινο καμπο τον πληρωνεται τωρα αξιοτιμε κυριε κατοικε
    του ξυνου νερου και τωρα ειναι ΞΥΝΟΣ πραγματι διοτι τοτε
    τα πρασινα λογια και πρασινες υποσχεσεισ και πρασινα αλογα
    τα εφερε το μελλον εις βαροσ των ΝΕΩΝ ΓΕΝΕΩΝ του χωριου σου
    Εικαζομαι δε οτι, τωρα εχεις καταλαβει τη σημαινει ΠΡΑΣΙΝΟ
    και δη ΛΗΣΤΑΡΧΙΚΟ
    =ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΚΑΝΗΣ η ΝΑ ΛΕΣ ΚΑΤΙ
    ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΛΑΠΤΗΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟ= αυτο λεει ενα Ελληνικο = ΡΗΤΟ =
    μφχ
    κπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εισαι δυστυχως βαθια νυχτομενος!! πισω βεβαια απο την ανωνυμια σου μπορεις να λες ο,τι θελεις,αλλα δεν νομιζω πως πληρωσε γιαυτες τις γεωτρησεις κανενας ουτε δραχμη!! τωρα αν εισαι αγροτης θα ξερεις πολυ καλα,τι συμαινει .......πρασινος καμπος κι ασε τις δεξιες σου κορονες και μαθε να βλεπεις τα πραγματα με την αντικειμενικοτητα που ταιριαζει!! εγω μιλησα για το τι εκανε με δικες του ενεργειες ο ΑΕΙΜΝΗΣΤΟς ΚΕΡΣΑΝΗς,ΑΝ ΔΕΝ Σ ΑΡΕΣΕΙ ΜΗ ΤΟ ΠΑΙΔΕΥΕΙΣ ΚΑΙ ΒΓΑΛΕ ΤΗ ΜΑΣΚΑ ΣΟΥ!! ΕΤΣΙ ΜΙΛΑΝΕ ΟΙ ΛΕΒΕΝΤΕΣ ΣΤΑΡΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΡΥΒΟΝΤΕ!!

      Διαγραφή
    2. Εσυ ποιος εισαι ρε υποαναπτυκτε;;; Για να καταλαβουμε;;;

      Διαγραφή
  8. Αιντε αιντε...εχεται χασει την μπαλα,δεν ξερεται τι ξεκινησατε να διαβαζεται καιτι καταληξατε να γραφεται.Καλο ταξιδι μπεμπα!!Οσο για την ανωνυμια ...βλεπω τις βλακειες που γραφουν και αυτοι που βαζουν το ονομα τους και προτιμω την ανωνυμια. Όσο για τους διορισμους που γραφει ο 23 ιουνιου εχει δικιο. Τωρα η νυφη ειναι στο νηπιαγωγειο αφου εφυγε απο τον λιανη και υποφερουν τα καημενα τα παιδακια απο την ασχετοσυνη και την βαριεστιμαρα. Κριμα στα παιδακια που πανε σχολειο για να μαθουν κατι και βρισκουν τοιχο και αδιαφορια απεναντι τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο Εύδοξος (Σλάβες) Γκερσάνης ήταν από το είδος εκείνων των λαϊκών αγωνιστών που προχωρούσαν μπροστά χωρίς να λογαριάζουν πολλά πολλά. Το παράστημά του το επιβεβαίωνε. Ξεκίνησε την αγωνιστική του δράση στο ΠΑΣΟΚ πριν το 1981 και αυτό λέει πολλά. Δεν είμαι ΠΑΣΟΚος αλλά έζησα εκείνες τις εποχές και μπορώ να θυμάμει και να σέβομαι.
    Με αντίξοες συνθήκες και πολλές φορές βρίσκοντας απέναντί του πολλούς που μετά εισχώρησαν στο ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα.
    Άλλοι καιροί, πιο ρομαντικοί. Που η ελευθερία δεν ήταν δεδομένη.
    Το γεγονός ότι σήμερα μπορούμε να μιλούμε ελεύθερα οφείλεται σε ανθρώπους σαν τον Σλάβε.
    Οπότε οφείλουμε ΣΕΒΑΣΜΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγγελε,γκορε γλβατα,διστυχως οι νεοι μας δεν χαρακτηριζονται για την ευγενεια τους και τα θεορουν ολα δεδομενα,δεν μας ηρθαν ολα στο πιατο απο τον ουρανο.{ενας πολιτικα αντιπαλος με το Σλαβε}

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.