Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Ανακοίνωση – καταγγελία του Π.Α.ΜΕ. για τους εργαζόμενους στις αρχαιολογικές ανασκαφές στο ορυχείο Αμυνταίου…


 Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καταγγέλει τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας κάτω από τις οποίες εργάζονται οι εκατοντάδες εργαζόμενοι στις αρχαιολογικές ανασκαφές στο χώρο του Ορυχείου Αμυνταίου (περιοχή Αναργύρων).

   Τις εργασίες ανασκαφής έχει αναλάβει η εταιρεία «ΓΑΙΑ» (εταιρεία που δραστηριοποιείται στις εργολαβίες της ΔΕΗ και της οποίας μεγαλομέτοχος είναι ο Δήμαρχος Αμυνταίου).
   Η εργοδοσία εκμεταλλεύεται τη μεγάλη ανεργία που υπάρχει στην περιοχή και αναγκαζει τους εργαζόμενους να δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας: Τα μικτά ημερομίσθια είναι 28,80 ευρώ για παντρεμένους άνω των 25 ετών - 26,18 για ανύπαντρους άνω των 25 - 25,11 για παντρεμένους κάτω των 25 και 22,83 για ανύπαντρους κάτω των 25 (στην πραγματικότητα 23 - 21 - 20 και 18 ευρώ καθαρά αντίστοιχα).  –Πολύ κάτω από τις συμβάσεις ακόμα και των οκταμηνιτών και διμηνιτών της ΔΕΗ–.
  Οι εργαζόμενοι για να πάνε στο χώρο εργασίας κάνουν 15 - 20 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας (η εταιρεία βάζει λεωφορεία μόνο για τους αρχαιολόγους και όχι για τους εργάτες, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του πενιχρού μεροκάματου να το ξοδεύουν σε ναύλα), εργάζονται σε συνθήκες πλήρους εντατικοποίησης, σκυμμένοι στα γόνατα επί 8 ώρες, σε αποπνικτική ατμόσφαιρα, με 38 βαθμούς θερμοκρασία, χωρίς πόσιμο νερό, με ελάχιστες χημικές τουαλέτες που δεν επαρκούν και με συνεχείς ταπεινώσεις και απειλές.
   Πολλοί εργαζόμενοι, μη αντέχοντας αυτές τις συνθήκες, σηκώνονται και φεύγουν.    
  Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, ξεπερνώντας το φόβο και απειλές, να οργανωθούν στο ταξικό εργατικό κίνημα και να παλέψουν μέσα στο χώρο δουλιάς, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους. Μέσα από μαζικές διαδικασίες (συνελεύσεις, συσκέψεις, κλπ.) να φτιάξουν επιτροπές αγώνα και να διεκδικήσουν αυτά που τους ανήκουν. Σε κάθε περίπτωση το ΠΑΜΕ, τα ταξικά σωματεία θα είναι δίπλα τους.

13 σχόλια:

  1. Βλεπω μπιρο μου μεταξυ κατεργαρεων υπαρχει συμπονια. Καλεσες και τους φιλους σου για να διαδωσουν για αλλημια φορα αναληθειες. Εισαστε τρομοκρατες ρεεεε, δεν θα περασει ομως. Ειδικα το ΠΑΜΕ το γνωριζει πολυ καλα ο κοσμος. Αυτο που δεν ηξερε ειναι ποσο χαμηλα μπορεις να πεσεις εσυ, παλιοεκβιαστη τρομοκρατη της δεκαρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΡΕ ΣΕΙΣ ΚΑΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΕΚΕΙ ΜΕ ΓΑΙΑ ΚΑΙ ΙΩΣΗΦΙΔΗ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΑ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΔΑΥΤΟΥΣ. ΚΑΛΑ ΤΟΣΟ ΤΥΦΛΟΙ ΕΙΣΤΕ; Η ΤΟΣΟ ΜΟΥΤΖΑΧΕΝΤΙΝ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΑΦΗΣΕΙ ΜΠΛΟΓΚ ΓΙΑ ΜΠΛΟΓΚ..ΣΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΟΥ ΛΑΘΗ...ΕΛΕΟΣ...

      Διαγραφή
    2. Προς 2:21:
      Εγώ πάντως δεν βλέπω ούτε ένα ορθογραφικό λάθος.

      Διαγραφή
    3. Εσύ 2:21 πμ,είσαι πολύ χάνος.ότι σου λένε σε όλα ΝΑΙ,αν σου κάνουν και κάτι άλλο,διότι μόνο αυτό έμεινε,πάλι Ναι θα τους πεις?Είσαι άξιος της μοίρας σου,είσαι πρόβατο!

      Διαγραφή
  3. Το ΠΑΜΕ γιατί δεν ασχολείται με τη γενικότερη ανασφάλιστη εργασία στα ορυχεία ειδικά για τα όσα αντιμετωπίζει ο κλάδος των επαγγελματιών οδηγών;
    Εργασιακή επισφάλεια με το γνωστό:έλα εσύ, φύγε εσύ, από τη μια μέρα στην άλλη. Και φυσικά που έχει χαθεί κάθε έννοια ωραρίου.
    Γιατί δεν ασχολείται με τους εργολάβους σε άλλους τομείς που ενώ τα παίρνουν από τη <> ΔΕΗ αυτοί αφήνουν απλήρωτους τους εργαζομένους σε αυτούς;
    Τι φοβάται μη θίξει κανέναν εργατοπατέρα;
    Αλλά δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς το γιατί. Γιατί η έκταση του προβλήματος τούτου είναι πολύ μεγάλη και αν καταπιαστεί κανείς θα πρέπει να έρθει σε σύγκρουση με ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας που εκμεταλλεύεται το άλλο μισό, γιατί θα θιγούν και εργατοπατέρες που χρόνια, τόσα χρόνια σιωπούν και ενδεχομένως είναι και αυτοί επαναστάτες εκ του ασφαλούς και χωρίς αιτία.
    Ένα απλό παράδειγμα αρκεί: στέλεχος του ορυχείου Αμυνταίου είναι και ο ίδιος ουσιαστικά εργολάβος εκεί που διαφεντεύει ο ίδιος με την ιδιότητα του μηχανικού έχοντας απλήρωτους επί μήνες τους εργαζόμενους σε αυτόν.
    Αυτά δεν τα βλέπει το ΠΑΜΕ; και ποιος ξέρει πόσα άλλα. Φυσικά αν ασχοληθεί μα αυτά θα πρέπει να δώσει γροθιά στο μαχαίρι.
    Πραγματικά το θέλει;
    Η το μόνο που θέλει είναι να καταστρέψει ένα μέτοχο εταιρείας ειδικά όταν
    αυτός είναι και δήμαρχος και το έπαθλο θα είναι μεγάλο. Μεγάλο και βολεύει και τους λεβέντες της φακής του έτερου συνυποψηφίου δημάρχου στις επερχόμενες εκλογές.
    Πραγματικά πώς φτάσαμε ως εδώ ' την αθλιότητα με τις εργολαβίες και τις υπεργολαβίες και την εκρηκτική ανεργία να την θεωρούν κάποιοι βούτυρο στο ψωμί τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ ένα πράγμα δεν κατάλαβα με εσένα:
      Κριτικάρεις το ΠΑΜΕ γιατί δεν μιλάει για όλους αλλά μόνο για τον δήμαρχο.
      Προσωπικά συμφωνώ μαζί σου, θα έπρεπε να μιλάει για όλους.
      Παρόλα αυτά, έχει ή δεν έχει δίκιο στις καταγγελίες του για τον δήμαρχο;
      Θα έπρεπε ή όχι να μιλήσει;

      Διαγραφή
    2. Οχι γιατι το 90 τοις εκατο απο αυτα που λεει ειναι αυθαιρετα λογια καθαρα του Μπιρου. Οταν σου υπαγορευουν καποιοι τι θα πεις και δεν τα πιστοποιεις απο μονος σου, το λιγοτερο που μπορεις να κανεις, τοτε αυτο θεωρειται συντεχνια και ολοι αυτοι οι δηθεν αναιρον απο μονοι τους αυτο που πανε να αντιπροσοπευσουν,

      Διαγραφή
  4. Στις 7/8/2012 το ΚΚΕ κατέθεσε ΕΡΩΤΗΣΗ ατη Βουλή με τίτλο "Εργασιακός μεσαίωνας στις εργολαβίες της ΔΕΗ", όπου θίγονται τα πάντα (αμοιβές, ωράρια, απλήρωτα δεδουλευμένα, ανασφάλιστη εργασία, συνθήκες δουλιάς, απειλές και εκβιασμοί προς τους εργαζόμενους, εργοδοτική τρομοκρατία στους τόπους δουλιάς, ασυδοσία των εργολάβων, κλπ). Επομένως είναι ανυπόστατος ο ισχυρισμός ότι το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ δεν κάνει τίποτα γι' αυτό.
    Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εκεί μέσα, στα σκλαβοπάζαρα της δυτικής Μακεδονίας, γίνεται χαμός(στα ορυχεία και στους ΑΗΣ), κυριολεκτικά χαμός, γιατί τόση εμμονή με την εργολαβία της εταιρείας της οποίας είναι μέτοχος ο δήμαρχος του Αμυνταίου ο κ. Ιωσηφίδης.
    Όσοι θα εργαστούν στα έργα ανασκαφής αρχαίων ευρημάτων στο ορυχείο του Αμυνταίου, είναι σίγουρο ότι δε θα χάσουν το παραμικρό από τα δεδουλευμένα τους και τις ασφαλιστικές αποδοχές τους και θα εργάζονται οκτώ ώρες ημερησίως .
    Προκαλώ όμως εσάς να απαντήσετε: πόσοι είναι οι οδηγοί που δεν ασφαλίζονται, το οποίο πλέον είναι δεδομένο, και εργάζονται το λιγότερο δώδεκα (12)ώρες και τον τελευταίο καιρό είναι και θέμα τύχης αν θα πληρωθούν, πόσοι;
    Και δε μιλώ για μεγάλες εταιρείες αλλά για μικρούς κατεστραμμένους εργολάβους του ενός και των δύο φορτηγών.
    Ο αριθμός είναι τρομακτικός!
    Ψάξτε το.
    Πόσοι είναι αυτοί που δουλεύουν σε άλλους τομείς σε εργολάβους της ΔΕΗ και είναι και αυτοί απλήρωτοι;
    Ψάξτε το.
    Γιατί τα τελευταία χρόνια συγκεκριμένοι εργολάβοι παίρνουν μόνο Αλβανούς, γιατί;
    Προς αποφυγή παρεξηγήσεων δεν κατακρίνω κανέναν γιατί απασχολεί συνανθρώπους μας από την Αλβανία, αλλά γιατί μόνον αλβανούς;
    Γιατί οι Έλληνες είναι τεμπέληδες;
    Ψάξτε το.
    Γιατί οι προσλήψεις δε γίνονται μέσω του ΟΑΕΔ όταν πρόκειται για τη ΔΕΗ που το ΠΑΜΕ ένθερμα υπερασπίζεται το δημόσιο χαρακτήρα της.
    Γιατί να αποκλείονται τόσοι και τόσοι άνεργοι από μια θέση εργασίας με αυτό το στρεβλό σύστημα των ζωνών και να συμβαίνει το εξής παράλογο, συγκεκριμένα άτομα και χωριά να έχουν μηδενική ανεργία όταν δυο και τρία χιλιόμετρα πιο πέρα οι άνεργοι είναι αναρίθμητοι.
    Γιατί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο παμε γενικα ειναι ντορος να γινεται. Δεν εχω δει ενα παραδειγμα να εχουν καραφερει κατι εκτος απο το να Καταστρεψουν επιχειρησεις και να τις διωξουν στο εξωτερικο. Ποιομλογικο θαου φαινοταν τα μελη του παμε να δουλευουν για την λογαριασμο της Βουλγαριας γιατι ουσιαστικα ολες τος επιχειρησεις τις εχουν στειλει εκει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπραβο στο ΠΑΜΕ για την συμβολικη εστω κινιτοποιηση του... Κ καλα θα κανουμε αμα θελουμε να γινει κατι να μην κατηγορουμε το ΠΑΜΕ που δεν μπορει να ειναι παντου, παρα μονο τους εαυτους μας που περιμενουν να βγει καποιο ΠΑΜΕ κ να μιλησει γι αυτον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Προς 2:21:
    Καλά είναι να διαβάζουμε προσεκτικά πριν πούμε οτιδήποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.