Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Η θυσία μιας ακόμα γενιάς…

Γράφει ο Γιώργος Θεοχαρίδης
(Από την έντυπη έκδοση του ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ)
  Όλο αυτό το διάστημα της Κρίσης ακούω και διαβάζω στο διεθνή τύπο (ηλεκτρονικό και έντυπο) τα ειρωνικά και συνάμα επικριτικά σχόλια για τους Έλληνες και την βραδεία  ανάπτυξη  που εμφανίζουμε σε όλους του τομείς (διοίκηση, εκπαίδευση, βιομηχανία κτλ).
  Διερωτώμαι ποια περίοδο στην Ελλάδα υπήρξαν οι ιδανικές συνθήκες για ανάπτυξη και πρόοδο;
  Οφείλω λοιπόν να προχωρήσω σε μια σύντομη αναδρομή που θα μας βοηθήσει να συνάγουμε ορισμένα συμπεράσματα. Μετά την πτώση της Κων/πολης  οι Έλληνες βίωσαν την -λεγόμενη- σκοτεινή περίοδο των 400χρόνων (1453-1830) υποδούλωσης στους Τούρκους.
  Την ίδια περίοδο  τα υπόλοιπα κράτη (της σημερινής Ε.Ε.) γνώριζαν οικονομική άνθιση, με το εμπόριο (ανακαλύψεις νέων εδαφών- Χριστόφορος Κολόμβος, Βάσκο ντε Γκάμα κ.α.) και ιδιαίτερα με την πρόοδο των τεχνολογικών επιτευγμάτων/ανακαλύψεων (μικροσκόπιο (1590), αριθμομηχανή (1642), κεντρική θέρμανση (1716), βιομηχανική ατμομηχανή (1720), γραφομηχανή (1808), θεριστική μηχανή (1830) κ.α.)
  Μετά  την απελευθέρωση και το σχηματισμό κράτους το 1830 η Ελλάδα έκανε τα πρώτα της δειλά βήματα  στο εμπόριο, την γεωργία και την κτηνοτροφία, όμως αυτή η υποτυπώδες ανάπτυξη δεν κράτησε πολύ καθώς η πτώχευση του 1893 επί Χαρίλαου Τρικούπη σε συνδυασμό με την ήττα των Ελληνικών στρατευμάτων υπό τις διαταγές του βασιλέως Γεωργίου του Α΄από τον Τουρκικό στρατό το 1897, οδήγησαν στην επιβολή του Διεθνούς οικονομικού ελέγχου, από την οποία διαταράχθηκαν οι οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές δομές της χώρας.
  Εν συνεχεία οι Βαλκανικοί πόλεμοι το 1912 (Α’ Βαλκανικός πόλεμος) και 1913 (Β’ Βαλκανικός πόλεμος) με τους οποίους αφενός η επιφάνεια του ελληνικού εδάφους και ο πληθυσμός του διπλασιάστηκαν αφετέρου οι δαπάνες για την προπαρασκευή του πολέμου όπως επίσης και οι  ανθρώπινες απώλειες ήταν εξίσου μεγάλες και επιζήμιες. 
  Ακολούθησε η τραγωδία της Μικρασιατικής καταστροφής το 1922 από τους Κεμαλικούς, που οδήγησε στο ξεριζωμό ολόκληρου του ελληνισμού της Μ. Ασίας, ο οποίος κατέφυγε στην Ελλάδα δημιουργώντας μια έκρυθμη κατάσταση καθώς τα προβλήματα διογκώνονταν εξαιτίας της έλλειψης  υποδομών.
  Μετά από μια δύσκολη περίοδο προσαρμογής και οικονομικής ύφεσης, η Ελλάδα λίγα χρόνια μετά ξαναδοκιμάζεται, καθώς στις 28 Οκτωβρίου 1940 εισέρχεται στον Β’ παγκόσμιο  πόλεμο σημειώνοντας μεγάλες επιτυχίες κατά των Ιταλικών δυνάμεων αλλά αδυνατεί να αναχαιτίσει την ισχυρή Γερμανική πολεμική μηχανή που εισχωρεί στο Ελληνικό έδαφος με συνέπεια η χώρα να γνωρίσει για ακόμα μια φορά την κτηνωδία της κατοχής (πάνω από 1.000.000 νεκροί).
  Μετά τη νίκη των συμμάχων και την αποχώρηση των Ναζί, ξεκίνησε μια ακόμα μελανή περίοδος για τους Έλληνες, η περίοδος του εμφύλιου πόλεμου (1946-49) από τον οποίο η Ελλάδα εξήλθε με βαριά ηθικά και υλικά τραύματα.
  Το διάστημα των ετών 1949-1967 ολόκληρη η πολιτική ζωή της χώρας χαρακτηρίζεται από αστάθεια εξαιτίας των έντονων τραυμάτων που άφησε ο εμφύλιος πόλεμος, το ασταθές πολιτικό σκηνικό σε συνάρτηση με τις  ανακτορικές επεμβάσεις, διαμόρφωσαν ένα εκρηκτικό σκηνικό, το οποίο εκμεταλλεύτηκαν εξωκοινοβουλευτικές δυνάμεις, επιβάλλοντας στις 21 Απριλίου του 1967 την στρατιωτική δικτατορία, με συνέπεια η αναπτυσσόμενη Ευρώπη να απομονώσει την χώρα (εμπάργκο).
  Απ’ την τελευταία περιπέτεια της χώρας, 1967 - 1974 έως σήμερα, μεσολάβησαν 38 χρόνια,  μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα, η χώρα κατέβαλλε μεγάλη προσπάθεια να κατακτήσει μια ισότιμη θέση μεταξύ των ισχυρών κρατών της Ε.Ε., στόχος ο οποίος επετεύχθη σε σημαντικό βαθμό, καθώς η Ελλάδα εκσυγχρονίστηκε και αναβαθμίστηκε σε όλους τους τομείς.
  Η ανέγερση σύγχρονων σχολικών συγκροτημάτων και ιδρυμάτων, η δόμηση της δημόσιας διοίκησης,  η αποπεράτωση μεγάλων οδικών αξόνων, η αξιοποίηση των ενεργειακών πηγών, η συγκρότηση του πρωτογενούς τομέα είναι μόνο μερικά από τα επιτεύγματα που πέτυχε ο Ελληνικός λαός  μέσα σε χρόνο ρεκόρ (1974-2012).
  Η Εξέλιξη της χώρας θα μπορούσε να ήταν ακόμα πιο ποιοτική, εάν το πολιτικό σύστημα και τα παρακλάδια του, διέπονταν από πολιτικό ήθος και αίσθημα ευθύνης απέναντι στον πολίτη. Η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου σε συνάρτηση με τις παροχές της Ε.Ε., αποτέλεσαν μια καλή αφορμή για  το κεφάλαιο (επιχειρηματίες, βιομήχανους, εφοπλιστές κτλ) τους πολιτικούς και τους ιδιοκτήτες των MEDIA να κινηθούν με καθαρά ιδιοτελείς σκοπούς,  συμπαρασύροντας σ’ αυτή την «κουλτούρα» μεγάλο κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας.
  Μέσα σ’ αυτό το κλίμα της αποσάθρωσης οι Διεθνείς Οίκοι αξιολόγησης και η Τρόικα εξύφαναν το σχέδιο του οικονομικού στραγγαλισμού της χώρας, υποβαθμίζοντας την όχι μόνο σε επίπεδο Ευρωπαϊκών μεγεθών αλλά και εντός των Βαλκανίων.
  Τα αποτελέσματα των επαναληπτικών εκλογών, ανέδειξαν την αναγκαιότητα για ύπαρξη ευρύτερων συνεργασιών σε  όλα τα επίπεδα  που θα επιφέρουν τις αναγκαίες λύσεις, παρακάμπτοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις όποιες κομματικές γραμμές  και τις στείρες αντιπαραθέσεις του παρελθόντος.
  To συμπέρασμα που βγαίνει απ’ όλα αυτά είναι ότι όποια και αν είναι η μετέπειτα πορεία της χώρας, είτε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε εκτός αυτής, η θυσία μιας ακόμα γενιάς στο βωμό τον διαθρωτικών αλλαγών, θεωρείται μάλλον αναπόφευκτη.     

18 σχόλια:

  1. Πολύ αξιόλογο άρθρο. Σκέψου τον Έλληνα του '50 που ήταν καβάλα στο γάιδαρο, και τον Αμερικάνο που πήγαινε στο θέατρο με το Ford, και σήμερα ο Έλληνας δεν έχει να ζηλέψει πολλά από κανέναν. Θα τα ξεχρεώσει. Υπομονή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι ο μαλάκας, θα τα ξεχρεώσει, ακόμα και αυτά που δεν πρέπει...
      Όπως πάντα ο μαλάκας...

      Διαγραφή
    2. Ειλικρινα δεν είχα σκεφτει ποτε ταποσα δεινά εχει υποστει τουτος ο τόπος ολα αυτα τα χρόνια....το συμπερασμα του αρθρογραφου ειναι απολύτως ορθό, όμως ποια θα είναι η κατάληξη της χώρας....αυτό ειναι το ποιο δύσκολο ερώτημα κατ εμένα.
      Γιώργος Καρρας - ΦΙΛΩΤΑΣ

      Διαγραφή
  2. Μπράβο κ. Θεοχαρίδη. Πολύ αξιόλογη αναδρομική περιγραφή και προσέγγιση της ιστορίας και των συνθηκών ζωης των Ελλήνων......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. topothetises ta pragmata stin sosti toys vasi....makari oloi na skeftodan san k sena

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η γενιά της σοκολάτας και της..μερέντας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ενω η δικια σου της διαφθορας κ της ατιμίας

      Διαγραφή
  5. ποσες θυσιες ακόμη....ελεος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εγώ ενα ξερω οτι μ αυτην την κατάσταση δεν θα υπαρξουν επόμενες γενιες , καθώς δεν θα δημιουργηθούν νεες οικογένειες

      Διαγραφή
  6. kurie 8eoxaridi exete apolito dikio pisteo oti lipoyn neoi an8ropoi san esas pou 8a dosoun nea o8isi ston topo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΕΜΕΙΣ ΣΑΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΣΤΕ,,,ΠΑΡΤΕ ΤΙΣ ΤΥΧΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ,,,ΕΜΠΡΟΣ ΝΕΟΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το Αμύνταιο διαθέτει αξιόλογους και φερέλπιδες νέους ανθρώπους (Γ. Θεοχαρίδης, Ι.Ζ. Μπάντης, κ.α.), ας τους δώσουμε πλέον και αυτούς την ευκαιρεία για ένα καλύτερο αύριο στον τόπο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δικιο Μπαντη μου εχουμε και εσενα καλα κανεις και μας το θυμιζεις...

      Διαγραφή
  9. Είναι λογικό να σε φοβούνται κ Μπάντη εσύ κ ο κ. Θεοχαρίδης είστε από τους λίγους νέους που δραστηριοποιούνται τόσο έντονα στην περιοχή λογικό είναι να μην τους αρέσει διότι τους σπάτε το κατεστημένο που εχουν δημιουργήσει …..μη σταματάτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποιο σχολιο εδω μεσα λεει οτι φοβατε τον Μπαντη ρε παιδια!!! Χαχαχα εισαι για γελια ρε φιλε....

      Διαγραφή
    2. Το κατεστημένο κ. Μπάντη είσαι εσύ.Αυτό αποδεικνύει και η άπληστη και ανήθικη τοποθέτηση της γυναίκας σου στα 5μηνα
      του δήμου.Την εποχή που η ανεργία μαστίζει,οι δήθεν άρχοντες του τόπου καρπώνονται και τις τελευταίες θέσεις.Η
      ξεδιαντροπιά σ όλο της το μεγαλείο.Κρατήστε τουλάχιστον τα προσχήματα ρε ξετσίπωτοι.

      Διαγραφή
    3. να ποια είναι η δεξια!

      Διαγραφή
  10. μόλις γύρισα απο διακοπές κ διάβασα το αρθρο. Κ ανθυπολοχαγέ πολύ καλό και έυστοχο το αρθρο σας αλλα καλό θα ήταν να μην μιλατε για γρανάζια πολιτικού συστήματος διοτι στο μέλλον μπορεί να γίνεται κομμάτι αυτού του συστήματος.
    Σ.Κ ΦΛΩΡΙΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.