Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Ο ανήφορος συνεχίζεται!


Γράφει ο Γιώργος Θεοχαρίδης

  Την λίστα με τα «σαρωτικά μέτρα» ή αλλιώς τις μνημονιακές δράσεις που πρέπει να ληφθούν τον Ιούνιο έχει συντάξει το οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.
  Για να μην  παρεκκλίνει κανείς από τα συμφωνηθέντα κατά την ψήφιση του δεύτερου Μνημονίου, ο Λουκάς Παπαδήμος συγκέντρωσε και αποκωδικοποίησε τις υποχρεώσεις της επόμενης κυβέρνησης για το προσεχές καλοκαίρι.

  Σύμφωνα με το κείμενο - φωτιά των επτά σελίδων, το οποίο διέρρευσε στον Τύπο, ανοίγουν όλα τα μέτωπα που φέρνουν ριζικές αλλαγές σε εργαζόμενους και φορολογούμενους. 
  Έρχονται μειώσεις κατά 12% στα ειδικά μισθολόγια του δημόσιου τομέα, ενώ επιβεβαιώνονται και δρομολογούνται χωρίς καθυστερήσεις η αύξηση των αντικειμενικών αξιών και η κατάργηση των φοροαπαλλαγών. Στο πεδίο, μάλιστα, της φορολογίας δίνεται έμφαση σε κάθε είδους έλεγχο για την ενίσχυση των εσόδων.
  Στο στόχαστρο μπαίνουν η ενέργεια με νέα τιμολόγια από τη ΔΕΗ και εξαιρέσεις για ευπαθείς ομάδες, ενώ ανοίγει ο δρόμος των αποκρατικοποιήσεων για τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, με ειδικούς νόμους για την αξιοποίηση εκτάσεων, όπως το Ελληνικό, και ευρύτερα για τα χαρτοφυλάκια περιουσιακών στοιχείων.
  Παράλληλα, ενεργοποιούνται οι αλλαγές στο δικαστικό σύστημα, ενώ μέχρι το τέλος του Ιουνίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η παρουσίαση μελέτης των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων των δικαστηρίων με στόχο τη μείωσή τους κατά 50%.
  Σημαντικές είναι οι παρεμβάσεις και στον τομέα της Υγείας όπου μεταξύ άλλων τονίζεται ο έλεγχος της φαρμακευτικής κατανάλωσης. Σημειώνεται σχετικά ότι «εάν η μηνιαία παρακολούθηση της δαπάνης δείξει ότι η μείωση των φαρμακευτικών δαπανών δεν παράγει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, θα πρέπει άμεσα να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ώστε η φαρμακευτική κατανάλωση να διατηρηθεί υπό έλεγχο.
  Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν τον προϋπολογισμό συνταγογράφησης για κάθε γιατρό, το στόχο του μέσου κόστους συνταγογράφησης ανά ασθενή και, εάν χρειαστεί, οριζόντιες περαιτέρω περικοπές τιμών και περιθωρίων κέρδους και αυξήσεις των συμμετοχών».
  Γίνεται αμέσως αντιληπτό, ότι όποιος κυβερνητικός σχηματισμός και αν προκύψει θα  επιβαρυνθεί με την τήρηση και εφαρμογή των παραπάνω δυσβάσταχτων μέτρων υπό την πίεση της τρόικα και μέσα σε ένα βεβαρημένο κοινωνικό κλίμα.
  Πως λοιπόν οι αρχηγοί των κομμάτων εξαγγέλλουν –προεκλογικά- σχεδιασμούς  ανάκαμψης  από την οικονομική κρίση και την ύφεση, την στιγμή που έχει χαραχθεί ο δρόμος της πολιτικής στον οποίο επρόκειτο να βαδίσουν;
  Κυρίως τα  νεοσυσταθέντα κόμματα (Ανεξάρτητοι Έλληνες, Δημοκρατική Συμμαχία, Δημοκρατικοί Αριστερά, ) επιχειρούν να εξαργυρώσουν  τον θυμό και την αντίδραση του κόσμου , δίνοντας φρούδες ελπίδες  με μη υλοποιήσιμες υποσχέσεις (όπως η απαγκίστρωση από το μνημόνιο μέσω της επαναδιαπραγμάτευσης…) και ουτοπιστικές θεωρίες , θέτοντας  σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.  
  Το πολιτικό σύστημα εάν δεν χειριστεί υπεύθυνα και αποτελεσματικά τα προβλήματα της χώρας, ενδέχεται να καταρρεύσει. Μπορεί  λοιπόν στην δημοκρατία να μην υπάρχουν αδιέξοδα, αλλά όταν τα αδιέξοδα προκαλούν κοινωνικές αναταραχές τότε η δημοκρατία πάει περίπατο…. 

16 σχόλια:

  1. "φρούδες ελπίδες"?...."ουτοπικιστικές θεωρίες"?

    Πως το ξέρεις εσύ αυτό?

    Μεγάλε πολιτικέ αναλυτή?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω οτι μόνο του ΚΚΕ έχει σταθερές απόψεις, επομένως δεν έχεις και πολύ άδικο στο οτι τα νέα κόμματα λειτουργούν ψηφοθηρικά

      Κώστας Αντωνιάδης

      Διαγραφή
  2. ρε Γιωργακη εχεις γινει γραφικος δεν το καταλαβαινεις;φτανει πια με τις αντιγραφες.Για να κανεις πολιτικη αναλυση θελει ειδικη γνωση που δεν την εχεις αλλα και καποια συμμετοχη στο συστημα, στα τεκταινομενα,καταλαβες Γιωργακη;Δεν εντυπωσιαζεις με αυτον τον τροπο αντιθετα προκαλεις γελιο και μαλιστα ασταματητο.ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Αλήθεια είναι οτι τα μέτρα που αναφέρεις στο άρθρο σου εχουν γραφτεί προ 3-4 ημερών στις εφημερίδες αν και αναφέρεις οτι το συγκεκριμένο κείμενο διέρρευσε στον τύπο.
      Εκείνο που μου τι σπάει είναι οτι κάποια φασισταριά (της αριστεράς ή της δεξιάς)που διεκδικούσαν ή συνεχίζουν να διεκδικούν την ψηφο μας προσπαθούν να αφαιρέσουν τον λόγο απο ανθρώπους που δεν έχουν ανακατευτεί στα σκ...τα και που ουσιαστικά προσπαθούν να περάσουν κάποιο μήνυμα.....γιώργο, κώστα και φίλοι της ελευθερίας του λόγου, αποτινάξτε τους δηθεν φιλελευθερους απο την κοινωνία, η εποχή τους έληξε!

      Διαγραφή
    2. εμ βέβαια, όποιος σκεφτεται τον λαό, είναι γραφικός...ολοι για κρέμασμα!
      τσιράκια του συστήματος

      Διαγραφή
    3. Γιωργάκη Γιωργάκη τι μου θυμίζει ...α εναν αποτυχημένο πρωθυπουργό του πασοκ η μάλλον τον πιο αποτυχημένο που πέρασε ποτέ απο τη χώρα!
      Τι εγινε πρασινοφρουρέ, δεν επιτρέπετε να σχολιάζουν δεξιοί την επικαιρότητα,αυτό αποτελεί προνόμιο μόνο της προοδευτικής αριστεράς.
      Αδερφέ μη τους κανεις την χάρη συνέχισε να γράφεις , να γράφεις , να γράφεις , μπας και φύγουν τα φαντάσματα απ αυτόν τον τόπο!

      Διαγραφή
    4. Μάλλον καποιοι άρχισαν να ενοχλούνται με την στάση σου george...αρα πάς καλά!

      Διαγραφή
  3. οχι μόνο συνεχίζεται αλλα δεν έχει σταματητο:

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αλίμονο στα παιδιά μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΕΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟ...ΓΑ...ΤΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΛΑΕ ΠΟΛΕΜΑ ΣΟΥ ΠΙΝΟΥΝΕ ΤΟ ΑΙΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΝΤΡΟΜΠΗ ΤΟΥΣ...υποτιμούν τη νοημοσύνη μας, αλήτες ουτε μικρό κόμμα ουτε κανέναν, όλου στις παραλίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ENAS STO KOMMA XILIADES STON AGONA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γι αυτό το πασοκ χάλασε , διότι έβαζε ταμπέλες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΕΞΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Θα έλεγα ότι ο αρθρογράφος είναι Πασόκος ή νεοδημοκράτης, αφού λέει: ("δίνοντας φρούδες ελπίδες με μη υλοποιήσιμες υποσχέσεις (όπως η απαγκίστρωση από το μνημόνιο μέσω της επαναδιαπραγμάτευσης…) και ουτοπιστικές θεωρίες , θέτοντας σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας." )

    Οι παπούδες εντάξει, τρώνε τις παραμύθες, ο αρθρογράφος είναι νέος. Τι σκατά θέλει με δαύτους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.