Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Συνέντευξη τύπου του Δήμαρχου Φλώρινας Γιάννη Βοσκόπουλου.


  Συνέντευξη τύπου παραχώρησε στα ΜΜΕ  ο Δήμαρχος Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος, την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011, στο Δημαρχείο του Δήμου.
  Τα κυριότερα θέματα της συνέντευξης ήταν η πορεία του έργου της τηλεθέρμανσης και το μέλλον του πανεπιστημίου στη Φλώρινα. 
  Στη συνεδρίαση συμμετείχαν η Διευθύντρια της ΔΕΥΑΦ Ερμιόνη Αβραμοπούλου, ο Διευθυντής της ΑΝΚΟ Γιώργος Αμανατίδης και η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΑΝΦΛΩ Ζέτα Ρίζου.
  Στην έναρξη της συνέντευξης ο κ. Δήμαρχος είπε:
«Θέλω να σας ευχαριστήσω για την σημερινή σας παρουσία στη σημερινή συνάντηση μας.
Μια συνάντηση που έχει να κάνει με δύο βασικά ζητήματα της περιοχής μας, τις εξελίξεις για το  πανεπιστήμιο και την τηλεθέρμανση.
Έργα που αποτελούν σημαντικούς πυλώνες για την τοπική οικονομία και  θα συμβάλουν αποτελεσματικά στην ανάπτυξη του τόπου και θα ανακουφίσουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό. 
  Όπως γνωρίζετε και στα δύο έργα δεν υπήρχαν εξελίξεις τελευταία. Λιγότερο στην πανεπιστημιούπολη, περισσότερο στην τηλεθέρμανση. Μάλιστα στην τελευταία υπήρξε σημαντική καθυστέρηση που κινδύνευε να απενταχθεί το έργο.
Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
  Ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση γνωρίζαμε εξ αρχής ότι βασικό στοιχείο για το Υπουργείο Παιδείας για την ύπαρξη σχολών και τμημάτων αποτελεί το κτιριακό. Η ύπαρξη ή μη κτιριακής υποδομής. Έτσι αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε πανεπιστημιούπολη, σε δική μας έκταση των 192 στρεμμάτων και δεν προσφύγαμε σε ενδιάμεσες και προσωρινές λύσεις, που μας απομακρύνουν από τον στόχο μας.
  Για το σκοπό αυτό στις 23.05.2008, υπογράψαμε προγραμματική σύμβαση με την ΑΝΚΟ, εκπόνησης μελέτης της α΄ φάσης η οποία χρηματοδοτήθηκε από τη ΣΑΜ του Υπουργείου παιδείας.
  Στις 20.04.2011 το ΣΧΟΠ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ενέκρινε το τοπικό ρυμοτομικό για το νότιο τμήμα της Παιδαγωγικής Ακαδημίας και συζήτησε το βόρειο τμήμα που είναι η πανεπιστημιούπολη. Εδώ να επισημάνω ότι το βόρειο τμήμα πρόκειται να εγκριθεί σε επόμενη συνεδρίαση του ΣΧΟΠ της Περιφέρειας που δεν θα αργήσει.
Να τονίσω ότι η έγκριση του τοπικού ρυμοτομικού, αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να προχωρήσει το έργο.
  Να κάνω δύο επισημάνσεις: Η πρώτη,  αφορά την υποβολή στο ΥΠΕΚΑ του φακέλου μετά την γνωμοδότηση για το τοπικό ρυμοτομικό του βορείου τμήματος,  της πανεπιστημιούπολης και η δεύτερη η νομιμοποίηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, για να αξιοποιηθούν καλύτερα αλλά και να χρηματοδοτηθούν.
  Χθες, 15.09.2011, υπογράφηκε μεταξύ της Περιφέρειας, του πανεπιστημίου και της Αναπτυξιακής Δυτικής Μακεδονίας η σύμβαση με αντικείμενο την στατική μελέτη επισκευής προσθηκών Παιδαγωγικής Ακαδημίας στη Φλώρινα. Προχωράμε με καλούς ρυθμούς και παρακαλώ την Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας, να συμμεριστεί την αγωνία μας που είναι και αγωνία των συνδημοτών μας και να προχωρήσει μελέτες και δράσεις χωρίς καθυστερήσεις.
Η ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ
  Το άλλο σημαντικό έργο στο οποίο είχαμε εξελίξεις είναι η τηλεθέρμανση. Στο έργο αυτό είχαμε σημαντικές καθυστερήσεις, για τις οποίες σας είχα ενημερώσει κατά το προηγούμενο διάστημα. Αποκορύφωμα των καθυστερήσεων ήταν η μη υποβολή φακέλου από το Υπουργείο στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού στις Βρυξέλλες, για να καθορίσει το ποσοστό συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατασκευή του έργου.
  Κινηθήκαμε  με την ΔΕΥΑΦ με γρήγορους ρυθμούς, για να καλύψουμε τους χρόνους και να μην απενταχθεί ένα σημαντικό έργο για την τοπική οικονομία και το οικογενειακό εισόδημα.
Στις 15 Σεπτεμβρίου του 2011, μας ενημερώνει με έγγραφο του το ΕΠΠΕΡΑΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη), ότι υποβλήθηκε ο φάκελος στη Γ.Δ. Ανταγωνισμού για το έργο της Τηλεθέρμανσης Φλώρινας. Το έγγραφο το οποίο εστάλη από το ΕΠΠΕΡΑΑ στις 15 Σεπτεμβρίου 2011 στην ΔΕΥΑΦ, αναφέρει:
«Σας γνωρίζουμε ότι εχθές (14/9/11) διαβιβάσαμε τον φάκελο προ- κοινοποίησης στη Γ.Δ. Ανταγωνισμού για το έργο Τηλεθέρμανση Φλώρινας.
Στις επόμενες ημέρες θα σας ενημερώσουμε και για τον αριθμό προ- κοινοποίησης που θα πάρει ο φάκελος…..».
  Κλείνοντας να αναφέρω ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, χάρη   στην πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στους φορείς την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, τον Δήμο Φλώρινας, την ΑΝΚΟ, την ΑΝΦΛΩ και τη ΔΕΥΑΦ.  Ευελπιστούμε να δούμε σύντομα αποτελέσματα.
  Ευχαριστώντας σας για άλλη μια φορά για την παρουσία σας, να δώσω το λόγο και στους φιλοξενούμενους μας και στη συνέχεια είμαστε στη διάθεση των δημοσιογράφων για ότι θελήσουν να ρωτήσουν».
   Η Διευθύντρια της ΔΕΥΑΦ κ. Ερμιόνη Αβραμοπούλου σχετικά με  την τηλεθέρμανση είπε:
«Είναι ιδιαίτερη στιγμή και συγκινητική για εμάς, γιατί η προετοιμασία για το έργο της τηλεθέρμανσης μαζί με την ΑΝΚΟ και τον Δήμο Φλώρινας, κράτησε περίπου έξι χρόνια. Είναι ένα έργο το οποίο κατατέθηκε πλήρως, με όλες τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης στο ΥΠΕΚΑ και ευελπιστούσαμε ότι θα είχαμε ξεκινήσει νωρίτερα. Δε μας λυπεί όμως το γεγονός, ότι αυτή τη χρονική στιγμή ξεκινάμε ξανά από την αρχή, κάτι το οποίο έχει πολύ καλές προϋποθέσεις, γιατί πλέον πάμε στους εταίρους μας καταθέτουμε την ετοιμότητα, την ωριμότητα, την αναγκαιότητα και τη σημαντικότητα του έργου για την περιοχή. Βέβαια, εμείς είμαστε εδώ για στηρίξουμε για οτιδήποτε απαιτηθεί και  να προλάβουμε τους χρόνους υλοποίησης και εκταμίευσης. Γιατί το ΕΣΠΑ έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και θα πιεστούμε να το επιτελέσουμε.
  Αξίζει όμως τον κόπο γιατί είναι πλέον μια κατάθεση ψυχής στον τόπο μας και σημαίνει πολλά. Σημαίνει πλεόνασμα καταναλωτή, περιβαλλοντική παρέμβαση, 88% μείωση των ρύπων, θ' απασχολήσει εργαζόμενους για πολλά χρόνια κατά τη διάρκεια της κατασκευής και της λειτουργίας και δεν θ' αποτελεί ένα σοβαρό βραχνά για το πως θα θερμανθεί ο Φλωρινιώτης, ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει πραγματικά αντίξοες συνθήκες για οχτώ μήνες.
  Για τα οικονομικά μεγέθη της Τηλεθέρμανσης η κ. Αβραμοπούλου είπε: Το έργο στο σύνολό του κοστίζει 86.427.108,77 €. Το ποσό των 70.458.305,37 € αποτελεί το φυσικό αντικείμενο και τα 15.968.803,40 € είναι ο Φ.Π.Α. που δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη και θα πρέπει να το βρει η ΔΕΥΑΦ προκειμένου να συμμετέχει και να καλύψει όλες τις δαπάνες του έργου.
   Το ποσοστό συγχρηματοδότησης που ζητείται από την Ευρώπη με συμμετοχή και της Ελλάδας ανέρχεται στο ποσοστό του 80,43%, αναλυόμενο ως εξής: 69,90% από Ευρωπαϊκούς Πόρους και 10,54% από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
  Η ΔΕΥΑΦ σ' αυτή τη συμμετοχή μπαίνει με 19,57% που αναλύεται ειδικότερα: 15,31% που αντιστοιχεί σε 10.787.098,00€ από ταμειακούς πόρους και 4,26% που αντιστοιχεί σε 3.000.000,00€  από δάνειο. Αυτές οι συμμετοχές έχουν εγκριθεί και έχουν υποβληθεί και στο ΥΠΕΚΑ.
  Η προ-δήλωση του έργου, έχει γίνει με αυτά τα ποσά, αυτές τις δεσμεύσεις και αυτά θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε.  Αυτό το έργο πρέπει να είναι προτεραιότητα και οφείλουμε όλοι να συνεχίσουμε να το στηρίζουμε».
  Ο Διευθυντής της ΑΝΚΟ κ. Γιώργος Αμανατίδης ανέφερε:
«Για το έργο της τηλεθέρμανσης έγιναν πολλές και συντονισμένες προσπάθειες που είχαν σχέση με το ποσοστό επιδότησης του έργου.  Ενώ είχε ένα υψηλό ποσοστό επιδότησης όταν ξεκίνησε το έργο, στην πορεία θεωρήθηκε έργο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και έπρεπε να έχει ποσοστό επιδότησης χαμηλότερο από αυτό που προαναφέρθηκε, περίπου 50%.  Κάτι που δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό από τη Δημοτική Αρχή, μια που θα οδηγούσε σε μεγάλες δυσκολίες και ίσως σε ακύρωση του έργου.
   Έγινε λοιπόν, μια τεράστια προσπάθεια του Δήμου, της ΔΕΥΑΦ, της ΑΝΚΟ και των αρμόδιων Υπουργείων και κατορθώσαμε μέσω της μελέτης κόστους οφέλους να φτάσουμε την επιδότηση στο ποσοστό του 80,50%, το οποίο γίνεται πλέον αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
  Ο φάκελος που στάλθηκε είναι μια προ-διαδικασία ελέγχου, που σημαίνει ότι μετά τη συμφωνία επ’ αυτού θα σταλεί ο φάκελος για οριστική έγκριση, το οποίο είναι ίσως αυτή τη στιγμή το υψηλότερο ποσοστό επιδότησης δημόσιας δαπάνης που πετυχαίνεται για έργα τηλεθέρμανσης στη χώρα μας.
  Αυτό είναι το οικονομικό σκέλος. Όσον αφορά το αναπτυξιακό σκέλος, ένα τέτοιο έργο εκτός του ότι θα δώσει πολλές θέσεις εργασίας  κατά τη φάση κατασκευής, θα δημιουργήσει και μόνιμες θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία του, σε διοικητικό και τεχνικό προσωπικό αλλά και νέα επαγγέλματα όπως συντηρητές, καθώς θα προκύψουν και νέες ειδικότητες.
 Επίσης, θα έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε και το θερμό νερό που θα επιστρέφει από την πόλη προς το εργοστάσιο, που θα είναι στους 65οC, με υλοποίηση επενδύσεων θερμοκηπίων, ξηραντηρίων καλαμποκιού. Ένα τεράστιο αναπτυξιακό έργο. Πέρα λοιπόν από την κοινωνική χρησιμότητα που έχει, καθώς δίνει χαμηλότερη τιμή στον πολίτη, καθαρό περιβάλλον και πολλά άλλα, δίνει και μια αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή.
  Σε ότι αφορά το Πανεπιστήμιο, σκοπεύουμε το συντομότερο δυνατό να παραδώσουμε τις μελέτες τόσο για τον περιβάλλοντα χώρο της Ακαδημίας όσο και για το ίδιο το κτίριο. Να υλοποιηθούν τα αναγκαία έργα από το τρέχον ΚΠΣ και να εκδοθούν οι απαραίτητες οικοδομικές άδειες, γιατί πολλά από τα κτίρια δεν έχουν οικοδομική άδεια. Και δυστυχώς αυτή η διαδικασία είναι πάρα πολύ χρονοβόρα, καθώς πέρα από το μελετητικό στάδιο υπάρχει και το διοικητικό- θεσμικό σκέλος το οποίο επίσης απαιτεί πολύ χρόνο.
 Μέχρι τώρα η συνεργασία και με τη Δημοτική Αρχή, αλλά και με την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είναι θετική, γεγονός το οποίο προδιαγράφει θετικά και αυτή την κοινή προσπάθεια.
Ως ΑΝΚΟ, δεσμευόμαστε να προσφέρουμε όσες περισσότερες υπηρεσίες μπορούμε».
  Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΑΝΛΦΩ, κ. Ζέτα Ρίζου δήλωσε:
«Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τη σημερινή ανακοίνωση για την πορεία του έργου της τηλεθέρμανσης. Οφείλω να δώσω συγχαρητήρια σε όλους όσους ασχολήθηκαν με το έργο αυτό. Το αποτέλεσμα της προσπάθειας τους γίνεται σήμερα σε εμάς γνωστό.
 Εμείς, ως ΑΝΛΦΩ είμαστε στη διάθεση σας για οτιδήποτε χρειαστεί, ώστε να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για τη Φλώρινα. Πιστεύω ότι επιτύχατε ότι πιο σημαντικό και ευελπιστώ ότι θα συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο, ευθύνη και αξιοπιστία όπως κάνετε έως και σήμερα».
  Ακολούθησαν ερωτήσεις των δημοσιογράφων στις οποίες απάντησαν ο Δήμαρχος και οι παριστάμενοι εκπρόσωποι των φορέων.
  Τονίστηκε, πως το έργο της Τηλεθέρμανσης είναι το μοναδικό από τα μεγάλα έργα που εκτελούνται στην Ελλάδα και έχει ποσοστό επιδότησης 80,5% και πως θα ολοκληρωθεί υποχρεωτικά το 2015.
  Επισημάνθηκε ότι η όποια καθυστέρηση στην πορεία του έργου της Πανεπιστημιούπολης οφείλεται στα προβλήματα που υπήρχαν στο ρυμοτομικό που έπρεπε πρώτα λυθούν και δεν υπήρξε καμιά σκέψη προτεραιότητας της πανεπιστημιούπολης της Κοζάνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.