Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

«ΠΡΕΣΠΕΣ 2011». Όταν μερικά γεγονότα δεν περιγράφονται με λέξεις…

  Ίσως, ακόμα και στην πλουσιότατη Ελληνική γλώσσα να δυσκολεύεσαι να βρεις τις κατάλληλες λέξεις για να αποδώσεις τη στιγμή, να περιγράψεις ένα γεγονός και τα συναισθήματα.
  Υπερβολή; Ίσως. Γεγονός είναι, και η ιστορία το καταγράφει, ότι το βράδυ της Παρασκευής 26 Αυγούστου 2011, στον προαύλιο του κτιρίου Εξάρχου στην Φλώρινα, στα πλαίσια των εκδηλώσεων «ΠΡΕΣΠΕΣ 2011», το αφιέρωμα «Από τον Παπαδιαμάντη στον Ελύτη» ήταν κάτι το …απερίγραπτο.

  Σηματωρός και κήρυκας στην έναρξη της εκδήλωσης ήταν ο Παντελής Στόικος.
  
  Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος ένωσε τα δύο μαγικά πρόσωπα της λογοτεχνίας και της ποίησης…
  Ο Δημήτρης Μαρωνίτης, διάβασε αποσπάσματα από το εξαίσιο ποίημα του  Οδυσσέα Ελύτη, «Μαρία Νεφέλη». Μαζί του απήγγειλε η ηθοποιός Μαρία Ναυπλιώτου.
 
  Ο Κώστας Καζάκος, κόσμησε την εκδήλωση διαβάζοντας Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, όπως και ο Κώστας Τσιάνος που διάβασε το αριστούργημα του περιούσιου Σκιαθίτη λογοτέχνη «Όνειρο στο Κύμα». Το ίδιο και ο Σπύρος Παπαδόπουλος.
  Ο Γιώργος Χρονάς διάβασε αποσπάσματα από τα τελευταία σπουδαία ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη «Δυτικά της Λύπης», «Τα Ελεγεία της Οξώπορτας» και το «Εκ του πλησίον». 

  Ο Μίμης Σουλιώτης αναφέρθηκε, με το δικό του μοναδικό τρόπο, με δύο σχόλια στον Ελύτη, ένα πολιτικό και ένα για την περιοχή.
  Τέλος, καταπληκτική ήταν η εμφάνιση των αποφοίτων του Ωδείου Φλώρινας, Βιολέττας Λούστα, Δημήτρη Τουλίκα και Αντώνη Σελεμίδη, καθώς και της χορωδίας που έψαλε τραγούδια του Εθνικού μας ποιητή Οδυσσέα Ελύτη.
  Η αυλαία έπεσε στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, με την μουσική παράσταση του Σταμάτη Κραουνάκη «55», που κατά γενική ομολογία, ήταν από τις καλύτερες που δόθηκαν στον μαγευτικό αυτόν τόπο.
 O Κραουνάκης για ένα τρίωρο στη σκηνή επιδόθηκε σε ένα δημιουργικό οίστρο, με ένα πιάνο γεμάτο από τα τραγούδια που εδώ και  τρεις δεκαετίες συντρόφεψαν τις ζωές των Ελλήνων.
  Με συνοδοιπόρους του τέσσερις «φίλους σολίστες», ζυμωμένους σε μια πνοή και απαλλαγμένους από την παρτιτούρα και «σαππόρτερς», τα τρία άριστα του μουσικού φυτωρίου «σπείρα-σπείρα», ο Κραουνάκης τα’ σπασε για πάρτη του και για τους φίλους του οι οποίοι χειροκρότησαν, τραγούδησαν, συγκινήθηκαν. 

  Και η ΠΡΕΣΠΑ ανταπόδωσε, με την εμφάνιση χορευτών που με παραδοσιακές στολές και υπό τους ήχους χάλκινων της Γουμένισσας, έκλεισαν την παράσταση με τον καλύτερο τρόπο.
  Περεταίρω περιγραφές περιττεύουν. Αφήνουμε την εικόνα να διηγηθεί…

1 σχόλιο:

  1. Είδα ότι έχει ανεβάσει κάποια αποσπάσματα από την εκδήλωση για τον Παπαδιαμάντη και τον Ελύτη και θα ήθελα να σας ρωτήσω αν έχετε υλικό και από το τμήμα της εκδήλωσης που αφορούσε τη Μαρία Νεφέλη του Ελύτη.Είμαι φιλόλογος-θεατρολόγος και η μεταπτυχιακή εργασία μου έχει ως θέμα τη θεατρικότητα της "Μαρίας Νεφέλης".Αν μπορούσατε να μου παραχωρήσετε αποσπάσματα της εκδήλωσης με το σχετικό θέμα θα σας ήμουν ευγνώμων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.