Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

Η Πέτη Πέρκα στο flash Δ. Μακεδονίας: «Απαράδεκτη και εκβιαστική εκ μέρους της ΔΕΗ και της κυβέρνησης η συμφωνία για τις τηλεθερμάνσεις» (video)

 
  «Η συμφωνία για τις τηλεθερμάνσεις είναι απαράδεκτη και εκβιαστική εκ μέρους της ΔΕΗ και της κυβέρνησης, αφού ουσιαστικά είπαν στους δήμους ότι αν δεν τη δεχθούν, δεν θα έχουν τηλεθέρμανση», ανέφερε ξεκινώντας την παρέμβασή της η Βουλεύτρια Φλώρινας και Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς.
  Συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι η συγκεκριμένη συμφωνία δεσμεύει τις τρεις λιγνιτικές πόλεις της χώρας μας στο φυσικό αέριο (φ.α.) έως το 2041. Γεγονός που δεν συνάδει με την πράσινη μετάβαση, αφού πρόκειται για ορυκτό αέριο, το οποίο υπόκειται στις γεωπολιτικές εξελίξεις – το ζήσαμε στην ενεργειακή κρίση – ενώ παράλληλα ανεβαίνει η τιμή των ρύπων.
   «Προβλέπεται η δημιουργία μιας Συμπαραγωγής Hλεκτρισμού-Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ), τουλάχιστον για 17 χρόνια. Πέρα από τις αμφιβολίες για την υλοποίηση του έργου εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, προκύπτουν διάφορα ερωτήματα. Πώς θα καλυφθεί η τηλεθέρμανση της Πτολεμαϊδας το μεταβατικό διάστημα; Από την Πτολεμαϊδα 5; Με ηλεκτρολέβητες, που στοίχισαν τόσο ακριβά;».
   «Το πιο σοβαρό θέμα όμως είναι ότι από αυτή τη ‘συμφωνία πακέτο’ - δηλαδή από τη μία η δημιουργία της ΣΥΘΥΑ από τη ΔΕΗ για να λειτουργήσουν οι τηλεθερμάνσεις με φ.α. και από την άλλη η διαγραφή των χρεών των τριών επιχειρήσεων τηλεθέρμανσης – η μόνη κερδισμένη είναι η ΔΕΗ. Τα χρέη υπολογίστηκαν μονομερώς από την ίδια, δεν προέκυψαν από διαπραγμάτευση, επομένως θα της επιστραφεί ολόκληρο το ποσό που θεωρεί ότι της οφείλουν οι τηλεθερμάνσεις.Το 1/3 θα πληρωθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, δηλαδή από το ελληνικό δημόσιο, άρα από τους Έλληνες φορολογούμενους. Το δεύτερο 1/3 θα πληρωθεί σε βάθος χρόνου πάλι από το Υπουργείο και το τελευταίο 1/3 θα καλυφθεί από το τέλος των ΑΠΕ, και το ΚΑΠ των δήμων, άρα θα ‘στραγγαλιστούν’ και οι δήμοι.
   Η ΔΕΗ επίσης δεν αναλαμβάνει το ρίσκο για τη συγκεκριμένη επένδυση, διότι η πληρωμή της είναι εξασφαλισμένη με βάση έναν μαθηματικό τύπο, ανεξαρτήτως το πώς θα εξελιχθούν οι τιμές προμήθειας αερίου και δικαιωμάτων. Κι έρχεται το κράτος να πληρώσει μια διαφορά πάνω από 41 ευρώ/μεγαβατώρα. Αυτά είναι αλχημείες και δεν προσφέρουν καμία ασφαλιστική δικλείδα για τους πολίτες.
  Συγχρόνως, ποτέ δεν υπολογίστηκαν τα οφέλη της ΔΕΗ τόσα χρόνια, η οποία, για την υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου με τη γερμανική RWE για το φωτοβολταϊκό των 2G κράτησε τα ‘φιλέτα’, δηλαδή εδάφη που δεν χρειάζονται κόστος αποκατάστασης. Ενώ και η αποκατάσταση των ορυχείων έπρεπε να έχει ήδη ολοκληρωθεί, με πόρους της ΔΕΗ, βάσει της αρχής ‘ο ρυπαίνων πληρώνει’. Και όλα αυτά για μια ΔΕΗ, η οποία έχει προ πολλού απολέσει το Δ, δεν είναι δημόσια. Η κυβέρνηση μεροληπτεί επομένως υπέρ των συμφερόντων μιας ιδιωτικής επιχείρησης».
   Η Π. Πέρκα υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε με την ακύρωση του έργου της τηλεθέρμανσης της Φλώρινας, για να μπει φ.α. στα σπίτια, τη στιγμή που όλη η Ευρώπη επενδύει σε τηλεθερμάνσεις. Και μάλιστα, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες οι τηλεθερμάνσεις λειτουργούν με ΑΠΕ. Η ΝΔ μιλάει για απολιγνιτοποίηση και τελικά στην πραγματικότητα έγινε αντικατάσταση του λιγνίτη από φ.α., εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του λόμπι του φ.α. «Μόνο στην Ελλάδα κλείνουν οι λιγνιτικές μονάδες για να μπει φ.α., πρόκειται για state of the art», είπε χαρακτηριστικά. «Η Ευρώπη μιλάει για ‘αδρανή κεφάλαια’ όταν αναφέρεται σε επενδύσεις φ.α.».
   «Χρειάζεται άλλου είδους αντιμετώπιση, μεγάλα έργα, με καινοτομία. Θα πρότεινα και έναν διεθνή διαγωνισμό, γιατί υπάρχουν περιπτώσεις τηλεθερμάνσεων στην Ευρώπη που λειτουργούν από πρωτότυπες πηγές – η θερμότητα που αναπτύσσεται στο μετρό στη Μεγάλη Βρετανία από data centers. Η επιστήμη έχει προχωρήσει πολύ και η κυβέρνηση όφειλε να αντιμετωπίσει με άλλον τρόπο τις λιγνιτικές περιοχές και όχι να τις δεσμεύσει στο φ.α.
   Για το οποίο δεν υπάρχει καμία ασφαλιστική δικλείδα για τους πολίτες ότι το κόστος τηλεθέρμανσης δεν θα εκτιναχθεί αν ανέβουν οι τιμές. Κι αυτό είναι σίγουρο, ακόμα και η συντηρητική Κομισιόν προβλέπει μεγάλη αύξηση των τιμών και των ρύπων.  Οι πολίτες είναι πλήρως εκτεθειμένοι, η κυβέρνηση μας λέει ότι ένα ποσό θα καλύπτεται από το κράτος, πάλι δηλαδή από τους φορολογούμενους. Αυτές δεν είναι λύσεις υπέρ της πράσινης μετάβασης, ούτε της κοινωνικής ευημερίας. Δεν θέλω να έχω και πάλι το ρόλο της Κασσάνδρας, αλλά οφείλω να ενημερώσω τους συμπολίτες μου για όλα αυτά που πρόκειται να συμβούν. Υπάρχουν καθαρές εναλλακτικές λύσεις ενάντια στη χρήση φ.α.».
   Σε ό,τι αφορά τη Νέα Αριστερά, η Γραμματέας της Κ.Ο. εμφανίστηκε αισιόδοξη, σημειώνοντας ότι «νιώθουμε δικαιωμένοι, οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν την αρχική μας απόφαση. Όχι τόσο γιατί προβλέψαμε τον εκφυλισμό, αλλά επειδή βλέπουμε ότι μπορούμε να γίνουμε ‘καταλύτης’ στην ανασυγκρότηση και ανασύνθεση της ριζοσπαστικής, σύγχρονης, πράσινης, φεμινιστικής Αριστεράς». 
   «Σ’ αυτή την προσπάθεια, ετοιμάζουμε το Συνέδριό μας, για να κάνουμε σαφείς τις βασικές μας θεσεις, να έχουμε εκλεγμένα Όργανα και να συνεχίσουμε δυναμικά την πορεία μας. Έχει ήδη ξεκινήσει ο προσυνεδριακός διάλογος και είναι πολύ παραγωγικός. Την επόμενη Τρίτη 29 Οκτωβρίου θα έρθω και στη Φλώρινα για τη συνέλευσή μας».
   Ενώ ολοκληρώνοντας, απάντησε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο επιστροφής των Βουλευτών της Νέας Αριστεράς στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υπογραμμίζοντας ότι η εκλογή Κασσελάκη ήταν η αφορμή για την αποχώρησή τους, δεν ήταν όμως ο μόνος λόγος. «Από το 2019 και μετά, ο ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να ‘λοξοκοιτάζει’ το λεγόμενο ‘μεσαίο’ χώρο – ο οποίος δεν ξέρω πραγματικά ποιος είναι και τι ακριβώς σημαίνει. Άρχισε λοιπόν να χάνει ένα κομμάτι του ριζοσπαστισμού του, αλλά κυρίως να χάνει την επαφή του με κοινωνικά στρώματα, τη νεολαία, επισφαλείς εργαζομένους, εργαζομένους στον πολιτισμό, γενικώς τη μισθωτή εργασία. Αυτό αποτυπώθηκε με πολύ τραγικό τρόπο στις εκλογές του 2023. Υπήρχε μια ελπίδα ανάταξης, να ξαναβρούμε δηλαδή το χαρακτήρα που μας έφερε στην κυβέρνηση, που κέρδισε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού σε πολύ δύσκολες συνθήκες, δυστυχώς όμως δεν ήταν αυτές οι επιλογές.
   Και βεβαίως, ως ‘κερασάκι στην τούρτα’ εμφανίστηκε ένας άνθρωπος από το πουθενά, που κανείς δεν τον ήξερε, και βλέπετε τώρα την εξέλιξη. Εμείς το προβλέψαμε, αν είναι κάτι που ο κ. Κασσελάκης έχει κάνει σωστά, είναι ότι από την πρώτη στιγμή μας είπε ποιος είναι και τι θέλει να κάνει. Το Α της Αριστεράς έφυγε και έγινε Ανασυγκρότηση, είπε τις θεωρίες της Αριστεράς «σάλτσες pummaro», μίλησε για 5η φάλαγγα, για διαγραφές συντρόφων – απίστευτο πράγμα για αριστερό κόμμα. Είπε ότι θέλει να αλλάξει το κόμμα και στον ΣΕΒ αναφέρθηκε στα stock options, τη σχέση εργασίας – κεφαλαίου που αποτελεί ταυτοτικό σημείο, η Αριστερά ‘πήγε περίπατο’. Συνέχισε με το ΝΑΤΟ ως «ιερή συμμαχία», με κολυμβήθρες, και σε όλα αυτά δεν υπάρχει τέλος.
   Επομένως, θεωρώ ότι οι εξελίξεις ναι μεν μας δικαιώνουν, αλλά έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε για να μπορέσουμε να αποκτήσουμε ‘ορατότητα’, γιατί δουλεύουμε πάρα πολύ και μέσα και έξω από τη Βουλή».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.