Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024

Η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δ.Μ για το ΚΕ.ΦΙ.ΑΠ. Αμυνταίου/Φλώρινας Δυτικής Μακεδονίας….

 
  Η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (ΠΟΑμεΑ), μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ)   αγωνίζεται για την ποιοτική αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης, εκπ/σης και κατάρτισης, εργασίας, υγείας, κοινωνικής φροντίδας και αποκατάστασης και γενικότερα διεκδικεί  την κοινωνική ένταξη των Ατόμων με Αναπηρία, Χρόνιες Παθήσεις και των οικογενειών τους σύμφωνα με όσα επιτάσσει τόσο το Εθνικό και Ευρωπαϊκό Θεσμικό πλαίσιο όσο και η  Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία που υπεγράφη από τη χώρα μας και κυρώθηκε με την ψήφιση του ν. 4074/2012.
  Η αποκατάσταση, αδιαμφισβήτητα αποτελεί το θεμέλιο λίθο για την αύξηση της λειτουργικότητας των ατόμων με αναπηρία και ως εκ τούτου το βασικό κλειδί για την ένταξή τους στους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.
   Με αφορμή τις πρόσφατες δυσάρεστες εξελίξεις που αφορά το ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ. Αμυνταίου Δυτικής Μακεδονίας, το αναπηρικό κίνημα – Π.Ο.ΑμεΑ Δ.Μ. εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για το διαχρονικό έλλειμμα κεντρικής πολιτικής για την αποκατάσταση των ατόμων με αναπηρία.
   Δυστυχώς η μικροπολιτική αντίληψη, ο βραχυπρόθεσμος σχεδιασμός, η παρούσα διοικητική θεσμική πλαισίωση αλλά και η απραξία της οικονομικής αυτοτέλειας οδηγεί σε μαράζωμα και εκφυλισμό της μονάδας αποκατάστασης.
   Οι προτάσεις μας είναι συγκεκριμένες και αδιαπραγμάτευτες όπως έχουν κατατεθεί αναλυτικά κατά το παρελθόν και από την Ε.Σ.ΑμΕΑ στην Κεντρική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, στα πλαίσια της: «Αναμόρφωσης του Θεσμικού Πλαισίου που αφορά τη λειτουργία του ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ (πρώην ΚΑΦΚΑ) και κατά επέκταση την ίδρυση ενός Δικτύου Μονάδων Αποκατάστασης».
   Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου της  δημιουργίας Δικτύου Μονάδων Αποκατάστασης, αποτελεί η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των ΚΕ.Φ.Ι.Α.Π. (μετονομασία των ΚΑΦΚΑ) τα οποία διασυνδέθηκαν και συγχωνεύθηκαν, σύμφωνα με  σχετική νομοθεσία, με τα νοσοκομεία της χώρας.
 Σε αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε: 
 · Επιτέλεση των αρχικού σκοπού ίδρυσης των ΚΕ.ΦΙ.ΑΠ. (ΚΑΦΚΑ) έτσι ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες αποκατάστασης των τοπικών κοινωνιών.
 · Άμεση στελέχωσή τους με κατάλληλο εξειδικευμένο ιατρικό, παραϊατρικό προσωπικό, ήτοι φυσιάτρους, φυσικοθεραπευτές, ορθοπεδικούς κ.λπ.
 · Θεσμική σύσταση Επιτροπών Διοίκησης και Υποδιοικητή με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ε.Σ.Α.μεΑ. στις Επιτροπές Διοίκησης. Επισημαίνουμε ότι στα Δ.Σ. των  Δημόσιων Νο-σοκομείων που έχουν  ενταχθεί τα ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ. δεν συμμετέχει εκπρόσωπος της Ε.Σ.ΑμεΑ.
 · Να προβλεφθεί ειδικός  ξεχωριστός προϋπολογισμός των ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ.  Εύλογο είναι το ερώτημα που τίθεται για την επαρκή  χρηματοδότηση των ΚΕ.Φ.Ι.Α.Π. από τη στιγμή που δεν έχει προβλεφθεί ξεχωριστός προϋπολογισμός τους.  Είναι βέβαιο ότι εάν τα ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ έχουν  κοινό προϋπολογισμό με τα νοσοκομεία, τότε τα ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ θα παίξουν το ρόλο του “φτωχού συγγενή¨ με ανυπολόγιστες αρνητικές συνέπειες στη λειτουργία τους.
   Το αναπηρικό κίνημα θα συνεχίσει δυναμικά τον αγώνα του για την αξιοπρεπή ζωή των ατόμων με Αναπηρία, Χρόνιες Παθήσεις και των οικογενειών τους.
 Για το ΔΣ
 Πρόεδρος: Γιώτας Ηλίας Π.Ε Κοζάνης
 Α΄Αντιπρόεδρος: Λότσιος Αθανάσιος Π.Ε Κοζάνης
  Β΄Αντιπρόεδρος: Σεμασιώτης Παναγιώτης Π.Ε Καστοριάς
 Γενικός Γραμματέας: Καφτεράνης Ευάγγελος Π.Ε Κοζάνης
 Αναπλ. Γραμματέας: Σιδηροπούλου Αγνή Π.Ε Φλώρινας
 Ταμίας: Συμεωνίδης Μάριος Π.Ε Κοζάνης Π.Ε Κοζάνης
 Αναπλ. Ταμίας: Παπαγιάννης Βασίλειος Π.Ε Φλώρινας
 Οργανωτικός Γραμματέας: Μήγγος Μιχαήλ Π.Ε Κοζάνης
 Αναπλ. Οργαν. Γραμματέας: Κόραβος Νικόλαος Π.Ε Γρεβενών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.