Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024

Δόθηκε λύση στο πρόβλημα του ΚΕΦΙΑπ - Επαναλειτουργεί η κλινική - Σχέδιο ανάπτυξης του ιαματικού τουρισμού στο Δήμο Αμυνταίου… (ΒΙΝΤΕΟ)

  Έστω και την τελευταία στιγμή δόθηκε λύση στο οξύ πρόβλημα των συνανθρώπων μας, που χρειάζονται τις θεραπευτικές υπηρεσίες του μοναδικού του μοναδικού δημόσιου ΚΕΦΙΑπ στη Μακεδονία και Θράκη.
  Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Φλώρινας Γιώργος Μάντσος στις διοικητικές αρμοδιότητες του οποίου υπάγεται η λειτουργία του ΚΕΦΙΑπ, αποφάσισε την διεύρυνση της επιτροπής αξιολόγησης ασθενών ειδοποίησε τα νοσοκομεία που στέλνουν ασθενείς να επανυποβάλλουν αιτήσεις ακόμα και αυτοί των οποίων απορρίφθηκαν πρόσφατα.
 
  Από σήμερα οι αιτήσεις θα εξετάζονται όχι πια μόνο από τους δύο φυσιάτρους του Κέντρου αλλά από τετραμελή επιτροπή γιατρών που θα αποτελείται από τον Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, τον Διευθυντή της Ορθοπεδικής κλινικής και τους δύο φυσιάτρους του Κέντρου Αποκατάστασης. Τέλος το αποφασίζω και διατάσσω.
   Η ευθύνη του κλεισίματος της κλινικής αποκατάστασης, της αναστάτωσης που επήλθε στη λειτουργία του Κέντρου με την κινητοποίηση των εργαζομένων, αλλά κυρίως γιατί τέθηκε σε κίνδυνο η ζωή συνανθρώπων μας που χρειάζονταν τις υπηρεσίες του Κέντρου και του προσωπικού του, είναι των δύο φυσιάτρων. Και αυτό συμπεραίνεται από την δήλωση που μας έκανε ο διοικητής του νοσοκομείου Φλώρινας Γιώργος Μάντσος «δεν έγιναν αποδεκτά αιτήματα ασθενών για εισαγωγή. Αιτήματα υπήρχαν αλλά δυστυχώς όλα βγήκαν μη αποδεκτά. Κάτι το οποίο δεν μπορεί να ισχύει».
   Στην ίδια κατεύθυνση και ο Δήμαρχος Αμυνταίου Γιάννης Λιάσης ο οποίος δήλωσε: «Το ιατρικό προσωπικό είναι το ίδιο, το νοσηλευτικό προσωπικό είναι το ίδιο, δεν άλλαξε στη δομή του ΚΕΦΙΑΠ κάτι. Πώς λοιπόν μπορούσε να έχει έως 30 εσωτερικούς ασθενείς για
αποκατάσταση και σήμερα δεν μπορεί να έχει ούτε έναν; Νομίζω ότι υπάρχουν ευθύνες εδώ…»
. Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση τις συνέπειες της αντιπαράθεσης εργαζομένων και διοίκησης  να την πληρώνουν οι ασθενείς.
   Όμως ευθύνες υπάρχουν και στην διοίκηση του νοσοκομείου που εξαντλεί σωματικά τους γιατρούς. Δεν είναι δικαιολογία ότι προκηρύσσουν τις θέσεις αλλά δεν έρχονται φυσίατροι. Με την σημερινή ακρίβεια οι μισθοί των γιατρών είναι μισθοί πείνας. Ας κάνουν αυξήσεις, να δώσουν κίνητρα, να κάνουν ελκυστική την δημόσια υγεία. Επίσης, τα διοικητικά αντανακλαστικά του διοικητή του νοσοκομείου Φλώρινας έπρεπε να είναι πιο γρήγορα. Γιατί το πρόβλημα δεν προέκυψε ξαφνικά.
   Παρ όλα αυτά  η αξιολόγηση των δύο φυσιάτρων και η απόρριψη όλων των αιτήσεων είναι μια άφρων κίνηση απελπισίας και εκβιασμού, που αγγίζει τα όρια της παράβασης ιατρικής δεοντολογίας, του καθήκοντος τους.  
   Αξίζει να θυμίσουμε ότι ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης κατά την επίσκεψη του στο Κέντρο και την περιοχή μας δήλωσε ότι μέχρι το τέλος Μαΐου 2024 θα δημοσιοποιήσει το σχέδιο του για την αναβάθμιση και ολοκληρωμένη και πλήρη λειτουργία του. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει τίποτα εκτός από υποσχέσεις.
   Πρέπει να πούμε ότι  επισκεφθήκαμε στις 6/9/2024  το Κέντρο Αποκατάστασης για να συζητήσουμε με τους εργαζόμενους και τους φυσιάτρους.
 
  Δυστυχώς δεν δέχτηκαν να μας μιλήσουν. Ας γνωρίζουν όμως  ότι μόνοι τους δεν μπορούν να λύσουν τα λειτουργικά προβλήματα  τους παρά μόνον  κάνοντας σύμμαχο  την κοινωνία.  Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την όσο το δυνατόν πλατύτερη ενημέρωση των πολιτών.
   Να ξέρουμε  όλοι ότι το πρόβλημα ξεπεράστηκε προσωρινά και δεν λύθηκε. Η καταπόνηση των εργαζομένων υπάρχει καθημερινά, η έλλειψη προσωπικού συνεχίζεται. Το ερώτημα είναι μέχρι πότε θα αντέξουν και δεν θα έχουμε επανάληψη της απέλπιδας κίνησης;
   Ο Δήμαρχος Αμυνταίου Γιάννης Λιάσης στη δήλωση του δεν αναφέρθηκε μόνο στην πλήρη ανάπτυξη και των 120 κρεβατιών του Κέντρου Αποκατάστασης για να γίνει σημείο αναφοράς  «για την βόρεια Ελλάδα  και τα νότια Βαλκάνια» αλλά και στην ολοκληρωμένη πρόταση ανάπτυξης του Ιαματικού τουρισμού στην περιοχή του Αμυνταίου με το ΚΕΦΙΑπ, τα ιαματικά λουτρά «Μπάνια», το Λιμνοχώρι. Μάλιστα έχει στη διάθεση του  την πρόταση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων   πώς μπορεί να υλοποιηθεί αυτή.
 «Εμείς απαιτούμε την ολοκληρωμένη λειτουργία, την πλήρη ανάπτυξη του ΚΕΦΙΑΠ με έως 120 κλίνες, κάτι για το οποίο έχει δεσμευτεί ο υπουργός υγείας, μας είπε ότι θα καταθέσει την πρόταση μέχρι τέλος Μαΐου, βέβαια μας είπε ότι πράγματι καθυστέρησε να καταθέσει την πρόταση, περιμένουμε σύντομα την κατάθεση της πρότασης για ολοκληρωμένη λειτουργία του ΚΑΦΚΑ, για πλήρη λειτουργία και ανάπτυξη του ΚΑΦΚΑ που αυτό σημαίνει σοβαρότατες επενδύσεις σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό αλλά και σοβαρότατες, αν θέλετε, επενδύσεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
   Η στόχευσή μας είναι αυτή, ο Δήμος θα αγωνιστεί σε αυτή την κατεύθυνση, διότι έχουμε διασυνδέσει την πλήρη ανάπτυξη του ΚΕΦΙΑΠ με δημόσιο χαρακτήρα,  το επαναλαμβάνω και το τονίζω αυτό, μαζί με τα ιαματικά λουτρά «Μπάνια» και το Λιμνοχώρι που είναι ένα χωριό το οποίο θα γίνει φιλικό χωριό για ΑΜΕΑ και μάλιστα εδώ είστε οι πρώτοι που σας δηλώνω ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μας παρέδωσε την πρότασή της πώς μπορεί να υλοποιηθεί αυτή η ανάπτυξη του οικισμού του Λιμνοχωρίου».
 Εβελίνα Ι. Αριστείδου
 Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης
 




 
 
 

 

1 σχόλιο:

  1. ...Και οταν θα υπαρχει ισοψηφια (2 υπερ, 2 κατα)..στην ορισθεισα νεα ''επιτροπη αξιολογησης'',των περιστατικων, για εισαγωγη στο ΚΕΦΙΑΠ,θα ριχνεται κερμα.. (κορωνα/ γραμματα),στο..''επιτελικο μας κρατιδιο'',και στη..πλατη, του δυστυχου ασθενη!!!!Α.Θ.Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.