Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Σταύρος Παπασωτηρίου: «Δάνεια της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για αγρότες και επιχειρήσεις σε περιοχές Δίκαιης Μετάβασης»…

  Ο βουλευτής  Π.Ε Φλώρινας της ΝΔ Σταύρος Παπασωτηρίου συναντήθηκε σήμερα με την Διευθύνουσα Σύμβουλο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) Ισμήνη Παπακυρίλλου, για να συζητήσουν θέματα χρηματοδότησης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) του νομού.
  Ο βουλευτής ενημερώθηκε σχετικά με τη χθεσινή Συμφωνία Χρηματοδότησης για τη σύσταση Ταμείου Χαρτοφυλακίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης από την ΕΑΤ. Πρόκειται για χρηματοδοτικό εργαλείο άμεσου ενδιαφέροντος για τη Φλώρινα, το οποίο ενεργοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος του ΕΣΠΑ «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» (ΔΑΜ) για να χορηγήσει δάνεια και εγγυήσεις σε ΜμΕ, συνολικού ύψους 187 εκατ. ευρώ.
   Πιο συγκεκριμένα, η περίπτωση των δανειοδοτήσεων αφορά δάνεια τόσο για Επενδυτικές Δαπάνες όσο και για Κεφάλαια Κίνησης, με 3ετή επιδότηση επιτοκίου ύψους 3%, για την υλοποίηση επενδύσεων στις περιοχές ΔΑΜ.
   Αντίστοιχα σε περιπτώσεις εγγυοδοσίας, τα καλυπτόμενα δάνεια θα αφορούν αποκλειστικά Επενδυτικές Δαπάνες, με 2ετή επιδότηση επιτοκίου ύψους 3%, για την υλοποίηση επενδύσεων στις περιοχές ΔΑΜ.
   Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τον Σταύρο Παπασωτηρίου στη λειτουργία του Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας της ΕΑΤ.
   Πρόκειται για καινοτόμο χρηματοδοτικό εργαλείο που στηρίζει τη χορήγηση από εμπορικές τράπεζες μικρών δανείων επενδυτικού χαρακτήρα σε πάγια και κεφάλαιο κίνησης γεωργικών εκμεταλλεύσεων αλλά και επιχειρήσεων μεταποίησης γεωργικών προϊόντων.
   Ο στόχος του Ταμείου υλοποιείται μέσω της παροχής δανείων με ευνοϊκούς όρους, αφού το 50% του κεφαλαίου κάθε δανείου είναι άτοκο, καθώς χρηματοδοτείται από την ΕΑΤ. Παράλληλα, από πόρους του Ταμείου επιδοτείται το 100% των τόκων για τα πρώτα δύο έτη κάθε δανείου και παρέχεται η δυνατότητα επιχορήγησης ύψους 300€/Α.Φ.Μ. για λήψη συμβουλευτικής και τεχνικής υποστήριξης (mentoring).
   Τέλος, η Διευθύνουσα Σύμβουλος συμφώνησε με την πρόταση του Σταύρου Παπασωτηρίου να προγραμματιστεί άμεσα επίσκεψη κλιμακίου της Τράπεζας στη Φλώρινα, προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι για τις νέες χρηματοδοτικές δυνατότητες που προσφέρουν τα καινοτόμα προγράμματα της ΕΑΤ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.