Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

Νέοι/ες του ΟΕΝΕΦ σε πρόγραμμα ανταλλαγής νέων στο Βέλγιο…

  Ο Όμιλος Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας - Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας συμμετείχε στο πρόγραμμα Ανταλλαγής Νέων στο πλαίσιο του Erasmus+, με τίτλο: “Studio Star: Art for Equality”, από 1 έως 7 Σεπτεμβρίου 2024, που πραγματοποιήθηκε στο Destelheide, ένα κέντρο για τη νεολαία, την τέχνη και τη δημιουργικότητα και βρίσκεται στη πόλη Dworp του Βελγίου.
  Το πρόγραμμα Ανταλλαγής Νέων (Youth Exchange) δημιουργήθηκε για να φέρει κοντά νέους και νέες από 6 διαφορετικές χώρες (Ελλάδα, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ρουμανία, Λουξεμβούργο και Ιρλανδία), προκειμένου να ανταλλάξουν πρακτικές εμπειρίες, να συμμετέχουν σε μια σειρά καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων με κεντρικές έννοιες τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις διακρίσεις και την ισότητα, να επωφεληθούν με μελλοντικές συνεργασίες αλλά και να καλλιεργήσουν δεξιότητες απαραίτητες στον τομέα της νεανικής κινητικότητας.
 
  Το Σχέδιο Ανταλλαγής διήρκησε επτά ημέρες και περιλάμβανε δραστηριότητες μη τυπικής μάθησης, workshops βασισμένα στη θεματολογία του project με στόχο τη συμπερίληψη, την άρση των ανισοτήτων, τα ανθρώπινα δικαιώματα και άλλες κεντρικές έννοιες. Πραγματοποιήθηκε ημερήσια εκδρομή στην πόλη των Βρυξελλών, επίσκεψη στο Μουσείο της Ιστορίας της Ευρώπης ενώ παράλληλα οι νέοι/ες συμμετείχαν σε  εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές δράσεις καθώς και σε πολλά ομαδοσυνεργατικά παιχνίδια με απώτερο σκοπό να προσεγγίσουν μέσω της τέχνης τις παραπάνω έννοιες.
   Επιπλέον, συμμετείχαν σε διάφορα workshops όπως παραγωγή  video και podcasts, performance και visual arts, τα αποτελέσματα των οποίων αναδείχθηκαν σε τελική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την τελευταία μέρα του προγράμματος.  Μέσα από τη συμμετοχικότητα, τη συνεργασία και τη συμπερίληψη, οι συμμετέχοντες/ουσες κατάφεραν να αποκομίσουν πρωτόγνωρες εμπειρίες και αξέχαστες στιγμές.
 
  Το «Studio Star» Youth Exchange θα πραγματοποιηθεί και σε επόμενα χρόνια και ο Όμιλος Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας θα συνεχίσει τη συγκεκριμένη συνεργασία προκειμένου να δίνονται ακόμα περισσότερες ευκαιρίες κινητικότητας σε νέους και νέες τόσο της Φλώρινας όσο και της Δυτικής Μακεδονίας.
   Οι νέοι και νέες που εκπροσώπησαν τον Όμιλο Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας, μας μιλούν για τις εμπειρίες και γνώσεις που αποκόμισαν, συμμετέχοντας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανταλλαγής.
 Ενδεικτικά, παρατίθενται δηλώσεις των συμμετεχόντων/ουσών του ΟΕΝΕΦ με αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό:
 Αλεξάνδρα,  20 χρονών
   Πρόσφατα είχα την ευκαιρία να ταξιδέψω με τον ΟΕΝΕΦ στο Βέλγιο για ένα πρόγραμμα ανταλλαγής νέων με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος ανταλλάξαμε απόψεις με παιδιά από άλλες χώρες σχετικά με την ισότητα και τις διακρίσεις και μέσα από διάφορα workshops ανακαλύψαμε την καλλιτεχνική μας πλευρά και δημιουργήσαμε ένα όμορφο αποτέλεσμα. Ακόμη, δημιούργησα φιλίες με παιδιά από άλλες χώρες, δοκίμασα τοπικά φαγητά όπως τις διάσημες βέλγικες βάφλες και σοκολάτες, και επισκέφτηκα μουσεία και αξιοθέατα που διεύρυναν την κατανόησή μου για την ευρωπαϊκή κουλτούρα. Το ταξίδι αυτό θα μου μείνει σίγουρα αξέχαστο!
 Κωνσταντίνος, 22 χρονών
   Η εμπειρία μου στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ανταλλαγής νέων στις Βρυξέλλες ήταν μαγική και ξεχωριστή. Είχαμε την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με καινούρια άτομα από διαφορετικές χώρες και να συζητήσουμε μαζί τους θέματα σχετικά με την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι καλλιτεχνικές δράσεις αλλά και όλες οι δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχαμε ήταν αρκετά ενδιαφέρουσες και μας επέτρεψαν να προσεγγίσουμε την έννοια της διαπολιτισμικότητας από αρκετές διαστάσεις. Όσο για την ελληνική ομάδα έχω να αναφέρω ότι ήταν εξαιρετική και χάρη στους leaders μας η εμπειρία ήταν ακόμα πιο ωραία. Ελπίζω να ξανά συμμετέχω σε παρόμοια προγράμματα στο μέλλον!
  Μείνετε Συντονισμένοι!  Follow us on social media!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.