Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024

Ενημέρωση για πιθανό κίνδυνο ισχυρών βροχών και καταιγίδων από το βράδυ της Δευτέρας…

  Σύμφωνα με την ανακοίνωση του από 8/9/2024 Δελτίου Τύπου  του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αναμένονται κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ριπαίους ανέμους.
  Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται από τις προμεσημβρινές ώρες της Τρίτης 10.9.2024, μέχρι αργά το απόγευμα στη Δυτική Μακεδονία.
   Ιδιαίτερα εφίσταται η προσοχή σε αγρότες, μελισσοκόμους και κτηνοτρόφους, κατά τη διέλευση ρεμάτων (όπως διάβαση Φαραγγίου), δασικών οδών για πτώσεις δέντρων, διελεύσεις κοντά σε ρέματα ή χειμάρρους.
   Ειδικότερα σε περιοχές που προβλέπεται η εκδήλωση των έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων :
 • Να ασφαλίζονται αντικείμενα που αν παρασυρθούν ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς
 • Τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά
 • Αποφυγή διέλευσης χειμάρρων και ρεμάτων, πεζή ή με όχημα κατά τη διάρκεια καταιγίδας ή έντονης βροχόπτωσης, αλλά και αρκετές ώρες μετά την εκδήλωση των φαινομένων
 • Αποφυγή εργασιών υπαίθρου κατά την εξέλιξη των φαινομένων λόγω κινδύνου πτώσεις κεραυνών
 • Προφύλαξη κατά τη διάρκεια χαλαζόπτωσης, ακόμα και για τα ζώα
 • Αποφυγή διέλευσης κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές όπου ελαφρά αντικείμενα μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος
 • Πιστή εφαρμογή κανόνων και οδηγιών των κατά τόπους αρμόδιων φορέων
   Σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα
 Εντός του σπιτιού: μην έχετε στο χέρι ηλεκτρικές συσκευές ή τηλέφωνο ενώ πρέπει να αποφύγετε το άγγιγμα σωληνώσεων υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο)
 Εντός του αυτοκινήτου : ακινητοποιήστε το όχημα στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα, μείνετε στο όχημα με τα προειδοποιητικά φώτα ανοιχτά, κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε μεταλλικά αντικείμενα, αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.
 Σε εξωτερικό χώρο: καταφύγετε σε κτίριο ή αυτοκίνητο, προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων, μην καταφύγετε κάτω από ψηλό δέντρο, αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας, μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, κολώνες, τηλεφωνικές γραμμές ή φράκτες, μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα, απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού, αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε επίπεδο έδαφος και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιηθεί η επιφάνεια του σώματος και η επαφή με το έδαφος), πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε πάνω σας.
   Σε περίπτωση που οι πολίτες αντιληφθούν κίνδυνο, παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στο 112 Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης.
   Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας, από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://civilprotection.gov.gr
 Αυξημένη προσοχή από όλους μας!
 Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας
 ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.