Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024

Διαφορετικές οπτικές γωνίες θεώρησης, δίνουν διαφορετικές απόψεις, πολιτικάντικες ή… αιρετικές! Κι όμως, κάπου υπάρχει η αλήθεια! Αυτή αναζητούμε…

(Του Α.Θ.Ρ., από το ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ που κυκλοφορεί)…
  Περίπου συμφώνησαν στα πλείστα, έστω και με διπλωματικές υπεκφυγές, ξεπέρασαν τις πάγιες εκατέρωθεν εθνικές διαφωνίες σε θέματα ουσίας – κυριαρχίας, ο Μητσοτάκης κι ο Ερντογάν, στην πρόσφατη (15/5/24) συνάντηση τους στην Άγκυρα.
   Εκεί που ξεκάθαρα εκφράστηκαν τελείως αντίθετα στις τοποθετήσεις τους ανοιχτά, ήταν στον χαρακτηρισμό σαν οντότητα της Χαμάς!
   Ο Μητσοτάκης, χωρίς περιστροφή, την είπε… «Τρομοκρατική οργάνωση», κι ο Ερντογάν… «Αντιστασιακή οργάνωση»! βέβαια, ο Ερντογάν, που δε θα τον έλεγα «λουλούδι», χαρακτηρίζει (τρομοκρατική οργάνωση» και το ΡΚΚ, το Κουρδικό κόμμα που αγωνίζεται για το Κουρδικό ζήτημα. Το ΡΚΚ, οι Αμερικάνοι δε το λένε «τρομοκρατική οργάνωση» σίγουρα, έτσι συμφωνούμε κι εμείς και πολύ σωστά!
   Δύο οπτικές γωνίες, αντίθετες διαμετρικά. Τώρα, ποια είναι η αλήθεια και ποιός έχει δίκιο, επαφίεται στη κρίση, τη γνώση, την ευαισθησία, την πολιτική οπτική και ταύτιση του καθενός μας. Την ενσυναίσθηση του, ή το… σκατοσυμφέρον!
   Είμαι σίγουρος, ότι η ίδια αντιδιαμετρικά θέση και άποψη θα προέκυπτε αν στην τοποθέτηση των δύο, έμπαινε η θέση τους στην αξιολόγηση του… Θ. Κολοκοτρώνη!
   …«Τρομοκράτη, σφαγέα χιλιάδων αμάχων στην Τριπολιτσά», θα τον έλεγε ο Ερντογάν, σίγουρα…
   …«Κορυφαίο εθνικό μας ήρωα», που μας ελευθέρωσε απ’ τη σκλαβιά του σουλτάνου, σίγουρα θα τον έλεγε ο Μητσοτάκης.
   Φαντάζομαι, έτσι περίπου θα εκφράζονταν στη κρίση του για τον Θοδωρή Κολοκοτρώνη, κι ο μέσος Τούρκος, κι ο μέσος Έλληνας.
   Αν η συνάντηση τους απαιτούσε τη θέση τους για τον Κεμάλ Ατατούρκ, ο Μητσοτάκης (όπως κι ο μέσος Έλληνας), θα τον έλεγε σαν αίτιο του ξεριζωμού του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Αν. Θράκης, κι εξολοθρευτή χιλιάδων Αρμενίων, Ποντίων, αμάχων.
   Ο Ερντογάν απ’ τη μεριά του, περήφανα, θα τον χαρακτήριζε σαν τον κορυφαίο Εθνικό τους ήρωα, που κατατρόπωσε την εισβολή Ελλήνων κι Ευρωπαίων στην Μ. Ασία, κι έφτιαξε το σύγχρονο Τουρκικό συμπαγές κράτος!
   Ο Αυξεντίου, ο Καραολής ο Δημητρίου, ο Παληκαρίδης, ο Μάτσης, ήταν Κύπριοι που αγωνίζονταν με οργάνωση την ΕΟΚΑ, για την ανεξαρτησία της Κύπρου τα ’55-’59 και δικάστηκαν και κρεμάστηκαν σαν «τρομοκράτες» απ’ τους Εγγλέζους αποικιοκράτες της Κύπρου! Για όλους μας είναι παλληκάρια, αγωνιστές για τη λευτεριά και τα δίκαια της πατρίδας τους! Και πολύ σωστά!
   Μέσα στον αγώνα τους, υπήρξαν και νεκροί Εγγλέζοι, αλλά έτσι συνήθως γίνεται στους αγώνες ανεξαρτησίας, δεν μοιράζονται… κουφέτα και ρακές! Και το κεφάλι του ο αγωνιστής το βάζει σε… τορβά!
   Το ίδιο φαντάζομαι πιστεύουν κι οι μαχητές της Χαμάς… όμως, οι αθώοι άμαχοι, τα γυναικόπαιδα, τι φταίνε να γίνονται… «κιμάς»;
   Πάντως οι Εγγλέζοι δεν ισοπέδωσαν με τανκς, αεροπορία, καμία πόλη της Κύπρου. Ακόμα κι οι ναζιστές Γερμανοί δεν ισοπέδωσαν με τανκς, αεροπλάνα, μια πόλη 5 εκατομμυρίων σαν την Γάζα!
   «Τρομοκράτες» λοιπόν οι Κύπριοι αγωνιστές, ή ήρωες αγωνιστές; Αλλά εδώ μας πονάει σαν εθνικό ζήτημα και 100% τους λέμε ήρωες αγωνιστές!
   Φαντάζομαι, κάτι ανάλογο για τους αγωνιστές της Χαμάς θα αισθάνονται οι τσακισμένοι Παλαιστίνιοι, οι ομοεθνείς τους Άραβες, οι μουσουλμάνοι όλου του κόσμου και φυσικά, οι αντικειμενικοί κι αφανάτιστοι πολιτισμένοι άνθρωποι, που έχουν στοιχειώδη ανθρωπιά μέσα τους!
   Και φυσικά νοιάζονται και πονάνε για τα άδικα, άμαχα θύματα των Ισραηλινών πολιτών και για τη λευτεριά των ομήρων της Χαμάς… τα άλλα είναι φανατική φανατίλα, ή συμφεροντολογική Μπερτοδούλικη πολιτική της ξευτίλας (τύπου Κούλη).
   Ατέλειωτα σε αριθμό παραδείγματα τελείως αντίθετης εκτίμησης, κι όχι μόνο σε εθνικά διαφορετικούς Λαούς, αλλά και μέσα σε ομοεθνείς ανθρώπους.
 
  …«Σφαγέα» γυναικόπαιδων στην Πελοπόννησο, θα έλεγε τον Άρη Βελουχιώτη ο δεξιο – ακροδεξιός Έλληνας!
   …Μεγαλειώδη ηγέτη της ΕΑΜικής αντίστασης κατά του κατακτητή, ο κεντρο – αριστερός συνέλληνας!
   …«Τρομοκράτες», «αναρχικοί», που διασαλεύουν τη τάξη και την ειρήνη του φιλήσυχου Ελληνικού Λαού ονομάτιζαν οι δοσιλογικές κατοχικές κυβερνήσεις ‘41-’44, κι ο ελεγχόμενος τύπος της εποχής, τους αγωνιστές της αντίστασης, που παίζαν κορώνα – γράμματα τη ζωή τους! Και γέμιζαν τα μπουντρούμια των φυλακών και έστηνε στον τοίχο χιλιάδες τέτοιους «τρομοκράτες», που δεν καναν την «πάπια», δεν συνεργάζονταν με τον κατακτητή, δεν γίναν μαυραγορίτες να κονομάνε απ’ το ξεπούλημα περιουσιών πεινασμένων πατριωτών τους!
   Τέτοιοι «βλάκες», «απερίσκεπτοι», παράτολμοι, «ζωηρούληδες» ήταν αυτοί που σήκωναν ανάστημα μπροστά στην μπότα του κατακτητή!
   (Ο πατέρας μου έλεγε για την μάνα του κορυφαίου αντιστασιακού του νομού μας, του ΕΑΜίτη νεολαίου Πέτρου Κορίνα, ότι όταν το βράδυ, μπρός στο φέρετρο του σκοτωμένου, στο σπιτικό τους στο Αμύνταιο, τον μοιρολογούσε η μάνα του, του ‘λεγε μέσα στα αναφιλητά της… «Α! αχ!, ήσουν ζωηρούλης Πετρούλη μου!»).
 
  Όταν οι δύο νέοι τότε φοιτητές, Μανώλης Γλέζος και Λάκης Σάντας, στο άκουσμα της κατάληψης της Κρήτης απ’ τους Γερμανούς και σε ένδειξη, ότι ο αγώνας της Ελλάδας συνεχίζεται, με σχέδιο και αποφασιστικότητα, κατέβασαν απ’ τον ιστό την τεράστια Γερμανική σημαία με τη σβάστικα που φαινόταν σε όλη την Αθήνα και φυλάσσονταν από την φρουρά της Ακρόπολης.
   Ο δοσίλογος Τσολάκογλου, έλεγε μέσω των εφημερίδων της εποχής… «Η κυβέρνηση δε θα ανεχτεί να υφίσταται κολάφους ο λαός, εξαιτίας μερικών ανόητων, οργάνων ξένης προπαγάνδας». (Ελεύθερον Βήμα 1/6/1941)! Βραδινή, Βήμα, Αθηναϊκά Νέα, Καθημερινή, σε μια γραμμή στηλιτεύουν και λοιδορούν την ηρωική πράξη, που θεωρήθηκε η πρώτη αντιστασιακή ενέργεια στην κατεχόμενη Ευρώπη!
 …«Τρομοκράτες» λοιπόν οι ΓλέζοςΣάντας; Ναι για τους Γερμανούς ναζί και τους υπηρέτες τους!
 … Ήρωες για τον μέσο Αθηναίο, που το πρωί είδε την Ακρόπολη φωτεινή, χωρίς την τεράστια σβάστικα να την λερώνει!
 …Ήρωες σήμερα, για το 99% των Ελλήνων και των δημοκρατών όλου του κόσμου!
   Τέτοιοι… βλάκες, απερίσκεπτοι, παράτολμοι, ζωηρούληδες(!) «Τρομοκράτες», πολέμησαν τον κατακτητή, κι αργότερα, με την απελευθέρωση, όσους γλύτωσαν, αντί να τους πούμε ένα μυριόστομο «Μπράβο σας λεβέντες», πάλι «τρομοκράτες», «συμμορίτες», «ξενοκίνητους», «σφαγείς», «αναρχικούς», «βουλγάρους» είπαν στους πλείστους το ’46-’49, τους κάναν «κιμά», κανόνια, τανκς, αεροπλάνα, Ναπάλμ, στρατοδίκες, κολαστήρια, εξορίες! Και «κυνηγητά» μέχρι και μετά 40 χρόνια, απ’ την κατοχή του ’41!
 
  Το τραγικό είναι, ότι τους κυνηγούσαν και τους πετσόκοβαν αυτοί που λοιδορούσαν τους Γλέζους και Σάντα, όταν ξεβρόμιζαν τη φωτεινή Ακρόπολη απ’ το κατοχικό ναζιστικό σύμβολο!
 … «Τρομοκράτης» ο αγωνιστής της λευτεριάς, ο παρ’ ολίγον τυραννοκτόνος Αλέκος Παναγούλης;
 … Εκείνοι οι καθηγητές Παν/μίου, ο Σάκης Καράγιωργας, ο Μαρωνίτης, ο Γιώργος Σαββίδης, ο Τσάτσος, ο Λιάκος, ο Ζάννας, κάποιοι τους γίναν «βομβιστές», «συμμορίτες», που σήκωσαν όμως τη τιμή της Δημοκρατίας, σε αντίθεση με τους γυμνοσάλιαγκες συναδέλφους τους, που χειροκροτούσαν το παραλήρημα ενός μισότρελου φασίστα Παπαδόπουλου;
   «Τρομοκράτες» κι αυτοί; Που σύρθηκαν σε φυλακές κι εξορίες; Φυσικά τώρα, το 99% του Λαού μας θεωρεί ότι κάναν το σωστό, το δίκαιο, το πρέπον για όλους μας και την πατρίδα, τη τιμή!
 …«Τρομοκράτες»; Όσοι βγήκαν στο βουνό το ’46-’49, ύστερα από τον συμφωνηθέντα στη Βάρκιζα το ’45, αφοπλισμό των ένοπλων οργανώσεων; Μόνο που χωρίς την ισχύ του όπλου, μείναν μόνο οι ΕΑΜίτες, που τους βάλαν τώρα στο στόχο, το κυνηγητό, τα στρατοδικεία οι άλλοι, που αν όχι όλοι, οι πλείστοι είχαν κάνει τον «ψόφιο κοριό» αν όχι τον συνεργάτη, τα χρόνια του κατακτητή…
   Έτσι  γέμισαν τα βουνά από «τρομοκράτες», «ξενοκίνητους», «συμμορίτες»… Σίγουρα, ανάμεσα τους υπήρξαν και τέτοιοι. Επαναστάτες επαγγελματίες, ιδεολόγοι της ανατροπής του αστισμού, λούμπεν, που δεν είχαν να χάσουν τίποτε, στα άγρια βουνά. Οι πλείστοι όμως, ήταν οι κυνηγημένοι, οι φοβισμένοι, κι αυτοί που βρέθηκαν στην άτυχη περιοχή, την άτυχη εποχή…
   Είναι πανδύσκολο, επικίνδυνο έως θανατερό το να ‘σαι «τρομοκράτης», εκτός αν είσαι θεόμουρλος, ή άρρωστα φανατικός. Και εύκολα κατανοείς, να υπάρχει ένας, δύο, τρείς, δέκα, είκοσι τρομοκράτες, σε μια τραγική, εγκληματική επιχείρηση τους.
   Δύσκολα να πιστέψεις όμως, ότι μπορεί να υπάρχουν χιλιάδες, οργανωμένοι σε στρατό που μάχεται μήνες σε άνιση μάχη, με έναν πανίσχυρο φονικό στρατό του Ισραήλ, που έχει κι όλη την Αμερικανο – Δύση να τον ενισχύει…
  Τότε σκέφτεσαι μήπως αυτοί οι «τρομοκράτες» είναι απελπισμένοι, αποφασισμένοι, φαρμακωμένοι στη ζωή τους μαχητές, αντάρτες, επαναστάτες, ελευθερωτές μιας πατρίδας ανύπαρκτης, κατεχόμενης, βιασμένης, δεκάδες χρόνια από αλλοφύλους, αλλόθρησκους, νεόφερτους, φανατικούς!
   Το αίσθημα αδικίας, καταπίεσης, ανελευθερίας, αδιεξόδου, γίνεται συνήθως εκρηκτικό μείγμα νιτρογλυκερίνης πολλών μεγατόνων… Έτσι προκύπτουν, ακατανόητες για όλους μας πράξεις βίας, ηρωισμού, ακραίων συμπεριφορών, φαινομενικά αδύναμων ανθρώπων.
   Έχει ξεφύγει τόσο, από κάθε μέτρο, η κατάσταση στην επίθεση του Νετανιάχου στην Γάζα – Ράφα, που κάνει ακόμα και τον Μπάϊντεν να αρνείται να τους εφοδιάσει πλέον με εκείνες τις φοβερές βόμβες, που μια τους έκρηξη ισοπεδώνει ολόκληρη πολυκατοικία! Και ζητάει, να μην εισβάλουν στη μόνη πόλη (Ράφα) που έχουν καταφύγει οι ξεσπιτωμένοι, πεινασμένοι, αποδεκατισμένοι πρόσφυγες της Γάζας.
 
  35.000 νεκροί άμαχοι ως τα τώρα Παλαιστίνιοι και τελειωμό, με ανακωχή, δεν φαίνεται (16/5/24) στο έγκλημα πολέμου που γίνεται το 2024 στη Παλαιστίνη!
   Εκτός, αν δε θεωρείται «έγκλημα πολέμου», να βομβαρδίζεις στα τυφλά αμάχους πόλεων, όπως είχε γίνει κι άλλες φορές από «δημοκρατικά» εκλεγμένες κυβερνήσεις ισχυρών, που η ιστορία δυστυχώς ξεπλένει τα εγκλήματα τους. Κι η ιστορική μνήμη, δυστυχώς τα προσπερνά!
   Η αποικιοκρατία της λευκής Ευρώπης των τότε ισχυρών, εγκλιμάτισε απάνθρωπα σε Αφρική, Ασία, Αμερική, Αυστραλία! Έπνιξε στο αίμα, ξεζούμισε για αιώνες, κι ακόμα και σήμερα ξεζουμίζει τον πλούτο χωρών και λαών, που ούτε κατά διάνοια ενόχλησαν ποτέ την αφεντιά τους!
   Έτσι τραμπούκικα, αναίσχυντα, ξεφτιλισμένα… και φυσικά, ποτέ δε θεωρήθηκε «έγκλημα πολέμου» αυτό!
   Το «ολοκαύτωμα» των εκατομμυρίων αμάχων Εβραίων απ’ το ναζιστικό τέρας, πιθανόν να ‘ναι το μεγαλύτερο «έγκλημα πολέμου» που συντελέστηκε, περίπου στη νεότερη εποχή της ανθρωπότητας. Και σωστά, στη «Δίκη της Νυρεμβέργης» καταδικάστηκαν οι πρωταίτιοι ναζί που συνελήφθηκαν.
   Και αυτό που κάνουν σήμερα οι ομοεθνείς τους Ισραηλινοί στους Παλαιστίνιους, δεν πρόκειται να μας κάνει να μην «γονατίσουμε» μπροστά στη τραγωδία της γενοκτονίας που υπέστη ο Εβραϊκός  τότε λαός, αλλά και να καταδικάζουμε την σημερινή πρακτική του Ισραηλινού κράτους!
   Η Χιροσίμα, το Ναγκασάκι, με 200.000 νεκρού αμάχους το ’45, πλήρωσαν τη νίκη των… καουμπόηδων, στον Αμερικανο – Ιαπωνικό πόλεμο του… Δημοκρατικά εκλεγμένου Τρούμαν!
   Πόλη – πόλη, στην πορεία του Ρήνου, στη κοιλάδα Ρουρ της Γερμανίας, το ’44-’45, στόλος από σμήνη Βρετανο – Αμερικανικών βομβαρδιστικών, γκρέμιζαν και κατέκαιγαν συστηματικά, με βόμβες φωσφόρου, βενζίνης, κάθε κτίριο, κατοικία των Γερμανών κατοίκων, με χιλιάδες αμάχους που πέθαιναν από ασφυξία, ακόμα και μέσα στα καταφύγια!
   Η Δρέσδη, μόνο σ’ ένα τριήμερο βομβαρδισμό, έχασε 30.000 αμάχους κατοίκους της, κι ισοπεδώθηκε απ’ άκρου σ’ άκρον.
   Σήμερα, οι ακροδεξιοί – ναζιστές, που σηκώνουν δυστυχώς κεφάλι στην Γερμανία, θυμίζουν αυτούς τους βομβαρδισμούς εναντίον αμάχων πατριωτών τους και κερδίζουν οπαδούς!
   Ακόμη κι ο Τσόρτσιλ αποστασιοποιήθηκε απ’ την ευθύνη αυτών των βομβαρδισμών, ρίχνοντας την ευθύνη στον σερ Harris επικεφαλή της Βρετανικής RAF (πολεμικής αεροπορίας).
   Η Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, η Λιβύη, η Συρία, γεύτηκαν τους… «δημοκρατικούς» βομβαρδισμούς και τις εισβολές τον 20ο αιώνα, των ευαίσθητων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία, των Ράμπο Αμερικανο – Ευρωπαίων, που κάνουν τον Βελιγκέκα εκεί που τους παίρνει…
   Στην περίπτωση της Ουκρανίας, πολεμούν εναντίον των Ρώσων, με… Ουκρανικό στρατό και θύματα!
   Τελικά, πως ορίζεται ο «τρομοκράτης»;
   Μάλλον, την σφραγίδα για τον ορισμό του την έχει η Ουάσιγκτον… είμαι ξεκάθαρα με τους Εβραίους, όταν τους δίωκαν, τους εξολόθρευαν στα Άουσβιτς, τους μετοχοποιούσαν σχεδόν όλα τα Χριστιανικά έθνη, μέχρι το 1945.
   Είμαι θαυμαστής των εξαιρετικών φωτεινών μυαλών τους σε επιστήμονες, παγκόσμια, και στο ότι στήσαν ένα κράτος ανεπτυγμένο, μέσα σε 80 χρόνια.
   Είμαι ξεκάθαρα με τους Παλαιστίνιους, που 80 χρόνια, κι ιδίως σήμερα, αλέθονται σε Ισραηλινή μηχανή κιμά απ’ το (Δημοκρατικό(!) καθεστώς, ενός φασίστα Ηρώδη – Νετανιάχου, συμμάχου του δικού μας Κούλη!
   Σίγουρα, μόλις πάρουμε γραμμή απ’ την Αμερικάνικη Πρεσβεία, θα πούμε… και μια καλή κουβέντα για τους αλλοτινούς (επί Ανδρέα), φίλους μας Παλαιστίνιους! (Έχω χειροκροτήσει τον Αραφάτ σε 2 συνέδρια του ΠΑΣΟΚ).
   Η πολιτική, χωρίς στοιχειώδη ηθική κι αξιοπρέπεια λογική, λέγεται ξευτίλα, μικροπρέπεια, φτήνια, ανανδρία!
   Αυτόματα, μ’ αυτά που γίνονται σήμερα στη Γάζα, με τον ορυμαγδό των βομβαρδισμών από τανκς και αεροπλάνα ενός πανίσχυρα εξοπλισμένου Ισραηλινού στρατού και μια Χαμάς, που δεν υποκύπτει εδώ και 7 μήνες, δεν πεθαίνει, δεν παραδίνεται, έρχεται στα χείλη μου, εκείνο το πανέμορφο αντάρτικο, σε μελωδία, κάποιου αντίστοιχου Ρώσικου σίγουρα…
 «Σαν ατσάλινο τείχος»
 …Δίχως τανκς, αεροπλάνα,
 Μόνο όλμους πολυβόλα
 Και ψυχή σαν του λαϊκού στρατού,
 Μ’ αρχηγούς Σαμαρινιώτη, τον Σαράφη και τον Άρη,
 Που είναι οι μάνες του λαϊκού στρατού,
 Καθοδήγηση λαμπρή του αρχηγού μας Βελουχιώτη,
 Ξεψυχάει ο αγκυλωτός του φασισμού!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.