Τρίτη 23 Μαΐου 2023

Πρόσκληση για το Μνημόσυνο του υπέρ Πατρίδος Πεσόντος Οπλαρχηγού Μακεδονομάχου Καπετάν Βαγγέλη στα Ασπρόγεια…

  Σας προσκαλούμε να παραβρεθείτε στις εορταστικές εκδηλώσεις που θα γίνουν στην Τοπική Κοινότητα Ασπρογείων την 28η Μαΐου 2023 ημέρα Κυριακή, για την τέλεση του ετήσιου μνημόσυνου του υπέρ πίστεως και πατρίδος πεσόντος οπλαρχηγού Μακεδονομάχου καπετάν Βαγγέλη και των συμπολεμιστών του.
Με τιμή
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Τ.Κ. ΑΣΠΡΟΓΕΙΩΝ
Σταυρίδης Βασίλειος
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Άνθιμος Μπιτάκης
 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
ΚΥΡΙΑΚΗ 28η Μαΐου 2023
07:30 π.μ: Θεία λειτουργία στον Ι. Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος της Τ.Κ. Ασπρογείων
10:15 π.μ: Δοξολογία
11:00 π.μ:
α) Επίσημη δέηση στο Άγαλμα του Καπετάν Βαγγέλη.
β) Προσκλητήριο των εκτελεσθέντων.
γ) Κατάθεση στεφάνων
δ) Σιγή ενός λεπτού - Εθνικός Ύμνος
12:00 π.μ: Δεξίωση
 
 
Ο  Καπετάν Βαγγέλης Στρεμπενιώτης (1876 - 1904) γεννήθηκε στο Στρέμπενο (Ασπρόγεια) Φλώρινας και το πραγματικό του όνομα ήταν Ευάγγελος Νάτσης Γεωργίου.
  Αργότερα μετέβη στην Κωνσταντινούπολη όπου εργαζόταν ως γαλατάς και κτίστης. Αρχικά ήταν μέλος του βουλγαρικού κομιτάτου, γρήγορα όμως διαφώνησε με τις πρακτικές που αυτό ακολουθούσε εναντίον του ελληνικού στοιχείου της περιοχής με αποτέλεσμα να ακολουθήσει δολοφονική απόπειρα εναντίον του.
  Έπειτα από αυτό ο γεγονός κατέφυγε στον Γερμανό Καραβαγγέλη ο οποίος τον ενίσχυσε με αποτέλεσμα να δημιουργήσει ένα μικρό ένοπλο σώμα με νεαρούς από τα Ασπρόγεια και το Λέχοβο.
  Έπειτα ο Γερμανός Καραβαγγέλης τον έφερε σε επαφή με μακεδονομάχους που κατέφθασαν από την Κρήτη. Σχημάτισε δικό του αντάρτικο σώμα και προξένησε οδυνηρές απώλειες στους κομιτατζήδες με σημαντικότερη την εξόντωση του βοεβόδα Κύρτσεφ.
  Στις 12/5/1904 επιστρέφοντας από το Μοναστήρι όπου αντιμετώπισε τους κομιτατζήδες, σκοτώθηκε σε ενέδρα στον Αετό.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.