Σάββατο 8 Απριλίου 2023

Αρθρίτιδα και διατροφή…

(Γράφει η Ιωάννα Καλυβά
στο ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ που κυκλοφορεί)…
  Ορισμένες τροφές, περιέχουν θρεπτικά συστατικά που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής σε άτομα με αρθρίτιδα. Η αρθρίτιδα αποτελεί μια κατηγορία ασθενειών που προκαλούν πόνο, οίδημα και δυσκαμψία των αρθρώσεων. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας, φύλου και εθνικότητας.
  Υπάρχουν πολλοί τύποι αρθρίτιδας. Η οστεοαρθρίτιδα είναι ένας τύπος που αναπτύσσεται στις αρθρώσεις. Ένας άλλος τύπος είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα (RA), μια αυτοάνοση ασθένεια στην οποία το ανοσοποιητικό μας σύστημα επιτίθεται στις αρθρώσεις μας. Πολλά τρόφιμα μπορούν να ανακουφίσουν τη φλεγμονή και μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου στις αρθρώσεις που σχετίζονται με την αρθρίτιδα.
  Μια έρευνα διαπίστωσε ότι το 24% των ατόμων με ρευματοειδή αρθρίτιδα ανέφεραν ότι η διατροφή τους επηρέασε τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους. Κάποια από τα τρόφιμα που βοηθούν είναι:
Λιπαρά ψάρια
  Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες και η πέστροφα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι έχουν ισχυρά
αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα. Σε μια μελέτη 176 ατόμων, εκείνοι που έτρωγαν ψάρια δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα εμφάνισαν σημαντικά χαμηλότερο βαθμό της ασθένειας από εκείνους που έτρωγαν λιγότερη από 1 μερίδα ψάρι το μήνα. Πολλές μελέτες έχουν βρει ότι τα συμπληρώματα ω-3 λιπαρών οξέων μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της έντασης του πόνου στις αρθρώσεις και της πρωινής δυσκαμψίας.
  Μελέτες δείχνουν επίσης ότι η τακτική κατανάλωση ψαριών και λαχανικών συσχετίζεται με χαμηλότερη δραστηριότητα ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Τα ψάρια είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης D, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ανεπάρκειας. Πολλαπλές μελέτες έχουν βρει ότι η RA μπορεί να σχετίζεται με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, συμβάλλοντας στα συμπτώματα.
  Το Ίδρυμα Αρθρίτιδας συνιστά να συμπεριλάβετε μια μερίδα ψαριού δύο έως τέσσερις φορές την εβδομάδα για να επωφεληθείτε από τις ευεργετικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του.
Σκόρδο
  Το σκόρδο είναι γεμάτο με οφέλη για την υγεία. Μια μελέτη σε 70 γυναίκες με ενεργή ρευματοειδή αρθρίτιδα διαπίστωσε ότι εκείνες που έλαβαν μια δόση 1.000mg ενός
συμπληρώματος σκόρδου για 8 εβδομάδες είδαν τους δείκτες αίματος να μειώνονται. Επίσης, παρουσίασαν μείωση του πόνου στις αρθρώσεις και του δείκτη δραστηριότητας της νόσου.
  Σε άλλη έρευνα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η λήψη 1.000mg σκόρδου σε μορφή δισκίου καθημερινά μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας και στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής. Η προσθήκη ολόκληρου σκόρδου στη διατροφή μπορεί επίσης να ωφελήσει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας, αλλά υπάρχει λιγότερη έρευνα για την αποτελεσματικότητα της κατανάλωσης σκόρδου από τη λήψη συμπληρωμάτων σκόρδου.
Τζίντζερ
  Εκτός από το να προσθέτει μια έκρηξη γεύσης σε τσάι, σούπες και γλυκά, το τζίντζερ μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας. Ωστόσο, όπως και
με το σκόρδο, υπάρχουν λιγότερα στοιχεία για το όφελος του τζίντζερ στα συμπτώματα της αρθρίτιδας σε σύγκριση με τα συμπληρώματα του τζίντζερ.
  Πολλές ερευνητικές μελέτες έχουν διερευνήσει την επίδραση του τζίντζερ στην οστεοαρθρίτιδα, διαπιστώνοντας ότι το συμπλήρωμα τζίντζερ μείωσε τη φλεγμονή και τον πόνο μεταξύ των ατόμων που έλαβαν τα συμπληρώματα. Η σκέψη είναι ότι το τζίντζερ αναστέλλει ορισμένες πρωτεΐνες που μπορεί να ενεργοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιδράσει σε φλεγμονώδεις ασθένειες, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Μπρόκολο
  Δεν είναι μυστικό ότι τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο είναι ένα από τα πιο υγιεινά τρόφιμα. Μπορεί ακόμη και να σχετίζεται με μειωμένη φλεγμονή. Μια μελέτη που εξέτασε τη
διατροφή 1.005 γυναικών βρήκε ότι η πρόσληψη σταυρανθών λαχανικών όπως το μπρόκολο συσχετίστηκε με μειωμένα επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών. Το όφελος μπορεί να οφείλεται στα φυσικά συστατικά αυτών των λαχανικών, γνωστά ως γλυκοσινολικά, τα οποία μπορούν να έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.
  Σε μια μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χορήγηση σε ποντίκια ενός τύπου γλυκοσινολάτης γνωστής ως σουλφοραφάνης βοήθησε στη βελτίωση της αντοχής των οστών τους και στη μείωση των συμπτωμάτων του βαδίσματος που σχετίζεται με την οστεοαρθρίτιδα. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί πώς η σουλφοραφάνη στο μπρόκολο μπορεί να βοηθήσει στη φλεγμονή.
Καρύδια
  Τα καρύδια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και είναι γεμάτα με ενώσεις που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής που σχετίζεται με την αρθρίτιδα. Ορισμένες έρευνες
δείχνουν ότι η κατανάλωση καρυδιών μπορεί να σχετίζεται με μειωμένους δείκτες φλεγμονής.
  Είναι ενδιαφέρον ότι μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 5.013 άτομα έδειξε επίσης ότι η συχνότερη κατανάλωση ξηρών καρπών, συμπεριλαμβανομένων των καρυδιών, συσχετίστηκε με μειωμένους δείκτες φλεγμονής.
  Τα καρύδια έχουν επίσης ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε α-λινολενικό οξύ, ένα είδος ω-3 λιπαρών οξέων που βρίσκεται κυρίως σε φυτικές τροφές. Ενώ τα ω-3 λιπαρά οξέα έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή και ανακουφίζουν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας, οι περισσότερες από τις διαθέσιμες έρευνες έχουν επικεντρωθεί στις επιδράσεις άλλων τύπων ω-3 λιπαρών οξέων, συμπεριλαμβανομένου του δοκοσαεξανοϊκού οξέος (DHA) και του εικοσαπεντανοϊκού οξέος (EPA). Ως εκ τούτου, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για την κατανόηση των πιθανών επιπτώσεων των καρυδιών.
Μούρα
  Μια μερίδα μούρων είναι γεμάτη με αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα, γεγονός που μπορεί εν μέρει να οφείλεται στη μοναδική τους ικανότητα να μειώνουν τη φλεγμονή.
Σύμφωνα με μια μικρή μελέτη, η κατανάλωση 40 γραμμαρίων λυοφιλοποιημένης σκόνης βατόμουρου την ημέρα για 4 μήνες βελτίωσε τον πόνο, τη δυσκαμψία και την απόδοση στο βάδισμα σε 79 άτομα με οστεοαρθρίτιδα γόνατος, σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο.
  Ομοίως, μια άλλη μικρή μελέτη σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα γόνατος και παχυσαρκία έδειξε ότι η κατανάλωση 50 γραμμαρίων λυοφιλοποιημένου ροφήματος φράουλας μείωσε τους δείκτες φλεγμονής και μείωσε τον πόνο και την υποβάθμιση του χόνδρου σε διάστημα 26 εβδομάδων.
  Οι φράουλες, έχει επίσης αποδειχθεί, ότι μειώνουν τους δείκτες φλεγμονής, όπως ο παράγοντας νέκρωσης όγκων α (TNF-α) σε ενήλικες με οστεοαρθρίτιδα γόνατος.
Εάν θέλετε να επωφεληθείτε από αυτά τα εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία, υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από μούρα. Οι φράουλες και τα βατόμουρα είναι μερικές μόνο επιλογές που παρέχουν άφθονα θρεπτικά συστατικά για την καταπολέμηση της αρθρίτιδας.
  Συμπερασματικά, η διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη σοβαρότητα και τα συμπτώματα της αρθρίτιδας. Υπάρχουν, διάφορα τρόφιμα με ισχυρά συστατικά που μπορεί να ανακουφίσουν τη φλεγμονή και την αρθρίτιδα ενώ προάγουν τη συνολική υγεία. Μαζί με τις συμβατικές θεραπείες, η κατανάλωση μιας θρεπτικής διατροφής που περιέχει υγιή λίπη, λιπαρά ψάρια και άλλα τρόφιμα με αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση ορισμένων συμπτωμάτων της αρθρίτιδας.
Ιωάννα Καλυβά
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.