Παρασκευή 28 Απριλίου 2023

Αυλαία για την «Ποιητική των εικόνων» του εικαστικού Γιάννη Πρώιου στη Θεσσαλονίκη…

  Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στα εγκαίνια της έκθεσης έργων ζωγραφικής του συντοπίτη μας Γιάννη Πρώιου, με τίτλο «Ποιητική των εικόνων», που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο εικαστικό κέντρο «Ήλιος» του Δήμου Νεάπολης - Συκεών, στη Θεσσαλονίκη.
  Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 17 Μαΐου και θα λειτουργεί καθημερινά, Δευτέρα έως Παρασκευή 2.30 μ.μ. με 9 μ.μ. και το Σάββατο 11 π.μ. με 1 μ.μ.
  Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν μέλη της ομάδας «FIREART» στην οποία συμμετέχει ο Γιάννης Πρώιος. Επίσης η Σίσσυ Πολυκάρπου, υποψήφια βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και ο Μπάμπης Βέλλης, Δημοτικός Σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Δήμο Νεάπολης - Συκεών.
  Στην «Ποιητική των εικόνων», ο Γιάννης Πρώιος, -με καταγωγή από τον Άγιο Παντελεήμονα του Δ. Αμυνταίου-, αναζητά την πηγή των εικόνων του στη φύση και στην ποίηση.
  Χωρίς να εικονογραφεί, εμπνέεται από τη διαχρονική δύναμη της ποιητικής γλώσσας, που, ξεκινώντας από τους ορφικούς ύμνους και τη νεκρώσιμη ακολουθία, φτάνει μέχρι τους σύγχρονους ποιητές.
  Και οι δύο μορφές τέχνης - ζωγραφική και ποίηση - υπηρετούν γι' αυτόν την κατανόηση και την απόδοση της πραγματικότητας, αλλά φέρουν και το βάρος της ευθύνης για την καταγραφή της ιστορικής συνείδησης του λαού.
  Οι ποιητές είναι παρόντες με τα πορτρέτα τους, αλλά και με τον απόηχο του λόγου τους.
  Για τον Γιάννη Πρώιο, μίλησαν ο ποιητής Βαγγέλης Τασιόπουλος και ο Οδυσσέας Μαάϊτα, υπεύθυνος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής στη Β' Θεσσαλονίκης.
Περισσότερα, ΕΔΩ
 

1 σχόλιο:

  1. Τον Γιάννη πάντα τον θαύμαζα… καθώς μεγαλώσαμε στο ίδιο χωριό.
    Είναι ένας άνθρωπος βαθιά ευαισθητοποιημένος, πολιτικοποιημένος, οραματιστής και ανθρωπιστής. Είναι ένας καλλιτέχνης που υπηρετεί το κάλλος και την ομορφιά των πραγμάτων. Μέσα από την τέχνη του, εξωτερικεύει τα συναισθήματά του, τις ιδέες του και τα βιώματά του (Η τέχνη του είναι οι συλλογικές μνήμες, τα συλλογικά τραύματα).
    Στα έργα του αποτυπώνονται εικόνες και χρώματα που προέρχονται από την ίδια του τη ζωή. Πηγές έμπνευσής του είναι η φύση, το χωριό, η πόλη όπου ζει, αλλά κυρίως ο άνθρωπος ως θεατής και αποδέκτης.
    Η ζωγραφική του Γιάννη είναι ΠΟΙΗΣΗ. Στην «Ποιητική των εικόνων» οι ποιητές Τ. Λειβαδίτης και Μάρκος Μέσκος είναι παρόντες. Ο Τ. Λειβαδίτης με τις «Σημαίες» (Πάνω στα ματωμένα πουκάμισα των σκοτωμένων / Εμείς καθόμασταν τα βράδια και ζωγραφίζαμε σκηνές απ’ την αυριανή ευτυχία του κόσμου / Έτσι γεννήθηκαν οι σημαίες μας) και ο Μάρκος Μέσκος με τα «Πουλιά μακεδονίτικα, λαλούν μακεδονίτικα» που θυμίζουν στον καλλιτέχνη την παιδική του ηλικία.
    Τα έργα του Γιάννη Πρώιου συνομιλούν με τους ποιητές για να μας ταξιδέψουν στον χρόνο και στον τόπο, όπου παγώνουν οι στιγμές για να ξεχειλίσει το συναίσθημα ...

    Καλή επιτυχία Γιάννη. Εύχομαι από καρδιάς, οι πινελιές της ζωγραφικής σου να χρωματίζουν και να αναδεικνύουν τις μεγάλες διαχρονικές ΑΞΙΕΣ.

    ΜΑΡΙΝΑ ΚΑΓΚΑ
    Επιμελήτρια Πανεπιστημιακών Συγγραμμάτων

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.