Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

Ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τις κινητοποιήσεις των μελισσοκόμων…

  Η κυβέρνηση των Αρίστων της ΝΔ έχει βαλθεί τα τελευταία σχεδόν 4 χρόνια να εξαφανίσει (και το έχει καταφέρει άριστα μέχρι στιγμής) όλους τους κλάδους του πρωτογενούς τομέα και ένα από τα «θύματά» της είναι και η Μελισσοκομία.
  Ένας κλάδος που δεκαετίες τώρα συμβάλει στην παραγωγή προϊόντων πολύ υψηλής διατροφικής αξίας, ταυτόχρονα με την παροχή βασικού ή και συμπληρωματικού εισοδήματος σε μεγάλο αριθμό αγροτών, επιδρώντας σημαντικά στην εθνική οικονομία, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και έναν από τους σημαντικότερους ρυθμιστές στην προστασία τόσο των αγροτικών όσο και των δασικών οικοσυστημάτων.
  Τα διαχρονικά προβλήματα της ελληνικής μελισσοκομίας έχουν διογκωθεί τα τελευταία χρόνια και οι μελισσοκόμοι μας, με τις κινητοποιήσεις τους, ζητούν από το «απών» Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επαρκείς απαντήσεις και άμεσες λύσεις σε αυτά. Έτσι, εκτός από το μείζον πρόβλημα της νοθείας και των ελληνοποιήσεων του μελιού, σε συνδυασμό με τις πολύ χαμηλές, τις οποίες διαμορφώνουν οι έμποροι-διακινητές και μαζί με την απαγόρευση της κίνησης των μελισσοκομικών φορτηγών αυτοκινήτων στο παράπλευρο οδικό δίκτυο, το προβληματικό εθνικό ηλεκτρονικό μελισσοκομικό μητρώο, την απουσία εθνικού σήματος και τους περιορισμούς της μελισσοκομίας στο δάσος, το τελευταίο διάστημα ήλθε να προστεθεί και η υπέρογκη αύξηση στις μελισσοτροφές, στα μελισσοκομικά εφόδια και βέβαια στην τιμή των καυσίμων που χρησιμοποιούν για να μετακινούν και να πηγαίνουν στα μελίσσια τους, καθώς και οι ζημιές από τις δασικές πυρκαγιές και τις πλημμύρες.
  Και αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι ο μελισσοκομικός τομέας είναι ο «φτωχός συγγενής» των ενωσιακών πόρων και επιδοτήσεων, μπορούμε εύκολα να αντιληφθούμε γιατί η ελληνική μελισσοκομία «πνέει τα λοίσθια» στα χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ.
  Γιατί είναι η διακυβέρνηση της ΝΔ, που απαξίωσε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για τα φαινόμενα νοθείας και ελληνοποιήσεων των μελισσοκομικών προϊόντων, καθώς για την μη πλήρη ιχνηλασιμότητα της πορείας του εισαγόμενου μελιού.
  Είναι η διακυβέρνηση της ΝΔ, που δεν ανέδειξε - στο βαθμό που της αναλογεί - την ελληνική μελισσοκομία στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για ΚΑΠ 2023-2027, για τη βελτίωση υποδομών και τον εκσυγχρονισμό των εκμεταλλεύσεων, μέσω επενδύσεων στους τομείς της τυποποίησης και της συσκευασίας, με απώτερο στόχο την αύξηση της προστιθέμενης αξίας και της ανταγωνιστικότητας των μελισσοκομικών προϊόντων. Είναι η διακυβέρνηση της ΝΔ, που ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή αποζημίωση της εκάστοτε ζημιάς στο μελισσοκομικό κεφάλαιο.
  Είναι η διακυβέρνηση της ΝΔ, που δεν παρεμβαίνει δραστικά για να σταματήσει την «εκτόξευση» του κόστους παραγωγής των μελισσοκομικών προϊόντων. Είναι η διακυβέρνηση της ΝΔ, που δεν λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου «να μειωθεί η ψαλίδα» ανάμεσα στην τιμή που αγοράζουν το μέλι οι έμποροι– διακινητές και τη λιανική τιμή πώλησής του στα σούπερ μάρκετ. Είναι η διακυβέρνηση της ΝΔ, που προωθεί τη χορήγηση του ελληνικού σήματος στους εμπόρους και όχι στους ίδιους τους μελισσοκόμους.
  Είναι η διακυβέρνηση της ΝΔ, που δεν συνέβαλε να συνδεθεί η μελισσοκομία με τον τουρισμό και τη γαστρονομία και δεν προέβη στις αναγκαίες προωθητικές ενεργειών σε χώρες-στόχους έτσι, ώστε το ελληνικό μέλι να αποκτήσει τη θέση που του ανήκει στα ράφια του εξωτερικού. Είναι η διακυβέρνηση της ΝΔ, που δεν αναλαμβάνει να θεσμοθετήσει τα μέτρα που απαιτούνται για την πρόληψη και αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις διάφορες ασθένειας της μέλισσας και για την υπέρβαση των καθημερινών και οξυμένων προβλημάτων της μελισσοκομικής δραστηριότητας.
  Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των μελισσοκόμων, που είναι σε αρκετά μεγάλο βαθμό κοινά με αυτά των υπολοίπων παραγωγών​.
 

1 σχόλιο:

  1. Αρχισατε με τους αγροτες, τωρα ερχονται οι μελισοκομοιμ μετα
    ερχονται οι κοτοπουλαδεσ, οι γουροναδες, γαταδες και ουτω καθεξης
    Μεχρι τις εκλογες θα ανακαλυψεται και αλλα προϊόιντα που
    ανοικουν στην αριστερα .
    ΕΛΕΟΣ ΠΟΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.