Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο ετήσιος χορός του Συλλόγου Αμυνταιωτών Θεσσαλονίκης «Ο Αμύντας»…

   Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πολλών φίλων και μελών του Συλλόγου, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12/2/23 ο ετήσιος χορός και η κοπή Βασιλόπιτας του Συλλόγου Αμυνταιωτών & περιχώρων Θεσσαλονίκης «Ο Αμύντας».
  Στην χοροεσπερίδα, το νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο ανακοίνωσε τη χορηγία μιας υποτροφίας, εκ μέρους του Θεόδωρου Δαρδαβέση σε έναν πρωτοετή Αμυνταιώτη φοιτητή, την επίδοση της οποίας έκανε η Αντιπεριφερειάρχης Μ.Ε. Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου.


 
Για τον δωρητή μίλησε η Ειδική Γραμματέας του Συλλόγου, Μαρίνα Κάγκα, η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά:
  «Καλησπέρα και καλώς ήρθατε στην εκδήλωση του Συλλόγου μας.
  Η ανταπόκριση στο κάλεσμα της ψυχής σας ήταν πολύ συγκινητική και σας ευχαριστώ θερμά. Εύχομαι στον καθένα χωριστά, Καλή Χρονιά με Υγεία και Ευλογία.
  Αποτελεί για τον Σύλλογο «Ο ΑΜΥΝΤΑΣ», μεγάλη τιμή και χαρά να επιβραβεύσουμε τον πρωτοετή φοιτητή Γεώργιο Νταφέτσιο, ορμώμενο εξ Αμυνταίου Φλώρινας, εκ μέρους του κ. Θεόδωρου Δαρδαβέση, Καθηγητού Τμήματος Ιατρικής και Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο Καθηγητής δεν μπόρεσε να είναι μαζί μας, καθώς προεδρεύει σήμερα σ’ ένα ιατρικό συνέδριο.
  Η εν λόγω επιβράβευση περιλαμβάνει:
1) εφάπαξ υποτροφία ύψους 500 €,
2) δίπλωμα όπου αναγράφεται η επιβράβευση, και
3) το δίτομο έργο του Καθηγητού κ. Θεόδωρου Δαρδαβέση, με τίτλο: «Η ιστορική πορεία του Τμήματος Ιατρικής, Α’ τόμος 1942-1982 και Β’ τόμος 1982-2020».
  Η χρηματική υποτροφία δίνεται στη μνήμη της μητέρας του καθηγητού, Άννας Κατσούλη - Δαρδαβέση, που υπηρέτησε ως οδοντίατρος στο Αμύνταιο μέχρι το 1962.
  Η Άννα Κατσούλη, δυναμική και καλλιεργημένη γυναίκα, συνέβαλλε τα μέγιστα με τη συμπαράσταση του συζύγου της, νομιάτρου Ιωάννη Δαρδαβέση, στη στήριξη απόρων και αδυνάτων, αφήνοντας στον νομό μας έντονο το αποτύπωμα της κοινωνικής αλληλεγγύης.
  Ο γιος τους Θεόδωρος, αποτελεί πλέον συνεχιστή της φιλανθρωπικής τους δράσης και της έγνοιας για τον συνάνθρωπο.
  Στο σημείο αυτό, επιτρέψτε μου να πω λίγα λόγια για την οικογένεια του Καθηγητού στην περιοχή του Αμυνταίου.
  Ο παππούς Θεόδωρος Δαρδαβέσης, πολέμησε το 1912 ως έφεδρος αξιωματικός για την απελευθέρωση του Νομού Φλώρινας από τους Τούρκους. Ακολούθως, άνοιξε φαρμακείο στο Αμύνταιο, όπου και διακρίθηκε σε έργα κοινωνικής αλληλεγγύης.
  Αναφέρω χαρακτηριστικά ότι τη δεκαετία του 1930 διέθετε κινίνη για την ελονοσία σε τιμή κάτω του κόστους, κατασκεύασε δύο βρύσες -τις πρώτες- στο Λιμνοχώρι, για την αντιμετώπιση του τυφοειδούς πυρετού και το 1944 διέθεσε 10.000 οκάδες σιτάρι από το κτήμα του σε αναξιοπαθούντες της περιοχής μας.
  Τέλος, η θεία Ελένη Κατσούλη, φαρμακοποιός στο Αμύνταιο μέχρι το 1976 και ο σύζυγός της Αντώνης Λοϊζίδης με την γνωστή κλινική στην Κοζάνη, στήριξαν ποικιλοτρόπως εκατοντάδες συντοπίτες μας. Ευχαριστούμε».

11 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια,Μαρίνα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θερμά συγχαρητήρια στον κ. Νταφέτσιο, στον Καθ. κ. Δαρδαβέση για την ευγενική χειρονομία του και σε σένα Μαρίνα, που ανέδειξες το φιλάνθρωπον και φιλόκαλον της προσφοράς της οικογένειας Δαρβαβέση στην ευρύτερη περιοχή Αμυνταίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θερμά συγχαρητήρια για την αξιέπαινη πρωτοβουλία, που αναδεικνύει ΑΞΙΕΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολλά συγχαρητήρια! Αξιέπαινες τέτοιες δράσεις που προάγουν το ΗΘΟΣ, την ΠΟΙΟΤΗΤΑ, την ΑΡΙΣΤΕΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συγ χαρητηρια στον σπουδαστή,στον δωρητή της υποτροφιας καθηγητή κ Δαρδαβέση καθως και στην αγαπητή κ Καγκα για την ομιλια της και την αναδειξη της προσφορας της οικ. Δαρδαβεση στην περιοχή του Αμυνταίου., Παντα θυμαμαι με αγαπη το ομορφο Αμυνταιο,απο τις εκδρομες της οικογενειας μου στην περιοχή!
    Παρουλα Νασκου Περρακη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ελένη Καρακίτσου6 Μαρτίου 2023 στις 5:58 μ.μ.

    Θερμά συγχαρητήρια, Μαρίνα μου! Εξαιρετική η χειρονομία του κοσμήτορα της Ιατρικής και συντοπίτη σας κ.Θεόδωρου Δαρδαβέση!
    Και του χρόνου με υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θερμα συγχαρητηρια..Μαρινα μου να αναδειχθει το εργο της οικογενειας Δαρδαβεση και να απονομηθει βραβειο κ υποτροφια στον πρωτοετη φοιτητη. ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΘΕΣΜΟΣ κ παντα να γινονται τετοιες αξιεπαινες πραξεις που προαγουν το
    ΗΘΟΣ Κ ΤΙΣ ΑΞΙΕΣ... Αλλωστε η προσωπικοτα σου παντα ειναι παραδειγμα προς μιμηση για την προσφορα σου στο κοινο καλο... ΚΑΙ του χρονου με υγεια!!! ΚΟΥΓΙΩΝΗ ΡΙΤΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μαρινα τα συγχαρητήρια μου στο νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου «Ο Αμύντας» και κάθε επιτυχία στο έργο σας. Συγχαρητηρια στον πρωτοετή φοιτητή Γ.Νταφετσιο, όπως και στον καθηγητη κ. Δαρδαβεση για την ευγενική χειρονομία-δωρεά που σκοπό έχει την επιβραβεύσει των αξίων. Τέτοιες εκδηλώσεις αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση καθώς προβάλουν αξίες όπως η φιλομάθεια, η προσφορά, η φιλανθρωπία, το ήθος και τέλος η διατηρηση της μνήμης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τα θερμά μου συγχαρητήρια στο νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου "Ο Αμύντας" και ευχές για κάθε επιτυχία στο έργο του. Άξιοι συγχαρητηρίων είναι επίσης και ο πρωτοετής φοιτητής αποδέκτης της υποτροφίας Γ. Νταφέτσιος, στον οποίο εύχομαι κάθε επιτυχία στις σπουδές του. Ένα μεγάλο μπράβο στον εξαίρετο δωρητή της υποτροφίας και όχι μόνο - που πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση - καθηγητή Θ. Δαρδαβέση. Τέτοιες εκδηλώσεις προάγουν το ήθος, την μνήμη, την φιλομάθεια, την προσφορά, την φιλανθρωπία αλλά και την επιβράβευση. Συγχαρητήρια σε όλους Μαρίνα! και εις άλλα με υγεία! Γ. Μιχαήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συγχαρητήρια στον φοιτητή Γ. Νταφέτσιο όπως και στον καθηγητή Κ. Δαρδαβέση για την δωρεά του σε αναγνώριση του αγώνα για την κατάκτηση της γνώσης. Μαρίνα συγχαρητήρια στο σύλλογο ‘’Αμύντας’’ που συντελεί στην ζωντάνια του τόπου σας, όπου ευτύχησα να υπηρετήσω ως εκπαιδευτικός, στο δε νεοεκλεγέν συμβούλιο κάθε επιτυχία στο έργο του. Θ. Κωνσταντής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μέσα από το άρθρο αυτό έμαθα ένα μέρος της πρόσφατης ιστορίας του τόπου μας, που έχει να κάνει με την γνωριμία με ανθρώπους που στήριξαν τον τόπο τους-μας.
    Έμαθα επίσης ότι απόγονοι αυτών συνεχίζουν την προσπάθεια για τον τόπο τους-μας, στηρίζοντας τις μελλοντικές γενεές του τόπου τους-μας.
    Από τα παραπάνω, το μόνο που ήξερα, ήταν η σημαντικότητα της υπόστασης του Συλλόγου "Ο ΑΜΥΝΤΑΣ", που δεν αποτελεί μόνο τον σύνδεσμο της Θεσσαλονίκης με το Αμύνταιο, αλλά τον σύνδεσμο της ιστορίας μας!
    Μας τιμάει όλους η δράση σας!
    Δυστυχώς δεν κατάφερα να παρευρεθώ για να χαρώ από κοντά την εκδήλωση αλλά και την θεία μου την Μαρίνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.