Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023

Ανάσα στην αγορά της Φλώρινας η οικονομική ενίσχυση που θα δοθεί άμεσα στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις…

 
Δύο σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν την τελευταία βδομάδα θα τονώσουν την τοπική μας αγορά, που εδώ και χρόνια βαριανασαίνει οικονομικά.
  Επιτέλους, σύντομα πρόκειται να διανεμηθεί το ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ  στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας.
  Στην ανακοίνωση του ο Βουλευτής Φλώρινας Γιάννης Αντωνιάδης, αναφέρει ότι οι προϋποθέσεις θα είναι τέτοιες που η απόφαση να συμπεριλάβει το σύνολο σχεδόν των 8.000 επιχειρήσεων που έμειναν απέξω κατά την πρώτη διανομή που έκανε η ΠΔΜ.
  Εμείς δεν κρύψαμε την αλήθεια ούτε και διστάσαμε ποτέ να την καταγράψουμε.
  Στο πλαίσιο του ελέγχου της τοπικής εξουσίας αναφέρουμε πάντα τόσο τα θετικά όσο και τα
αρνητικά της. Και το γεγονός της οικονομικής ενίσχυσης των επαγγελματιών πιστώνεται στα θετικά του κ. Αντωνιάδη, αφού κρατώντας χαμηλούς τόνους αλλά πιέζοντας ασφυκτικά τους τρεις συναρμόδιους Υπουργούς, κατόρθωσε με την συνέργεια και των άλλων βουλευτών της Δυτικής Μακεδονίας να εξασφαλίσει το ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που είναι περίπου 8.000.
  Όσο για την συμβολή των τοπικών εκπροσώπων των επαγγελματοβιοτεχνών, σύρθηκαν στην κυριολεξία από τον βουλευτή να συμμετάσχουν στην διεκδίκηση.
  Η διαδικασία για τις πληρωμές πρόκειται να ξεκινήσει εντός του Φεβρουαρίου. Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη από τον βουλευτή Γιάννη Αντωνιάδη! 
  Βέβαια το ποσό δεν είναι αυτό που θα ικανοποιούσε τους επαγγελματίες αφού οι ανάγκες τους είναι πολύ μεγάλες. Τα απανωτά χτυπήματα λύγισαν τις επιχειρήσεις που ούτως η άλλως δεν βρίσκονταν και στα καλύτερα τους. Μνημόνια, κλείσιμο τραπεζών, κορωνοϊός, τις έχουν αποδεκατίσει. Ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων βρίσκονται σε πλήρη αδράνεια και πολλές άλλες οδηγήθηκαν στο λουκέτο και μαζί με την νεολαία μας το ενεργό ανθρώπινο δυναμικό στην μετανάστευση είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό. Οι αριθμοί είναι αδιάψευστος μάρτυρας…
  Στη διάρκεια των δέκα χρόνων θητείας αυτής της διοίκησης του ΕΒΕ, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην βιομηχανική ζώνη μόλις φτάνουν σήμερα στα δάχτυλα του ενός χεριού, από τις 20 που λειτουργούσαν.
  Στα χρόνια της προεδρίας Σαπαλίδη, οι επιχειρήσεις μας στην ΠΕ Φλώρινας μειώθηκαν κατά 40% περίπου. Όμως ο λαός μας λέει …«στην αναβροχιά καλό είναι και το χαλάζι»! Η οικονομική ενίσχυση είναι μια ανάσα, θα πληρώσουν το ρεύμα και το νοίκι του μήνα.
  Με την απόφαση αυτή θα ευεργετηθούν όλες αυτές οι επιχειρήσεις που μείναν απ’ έξω κατά την πρώτη διανομή. 
  Η Περιφερειακή αρχή, είχε ή δεν είχε σκοπιμότητα, αποδείχτηκε ότι ήταν ανίκανη να διανείμει το ποσό των 40 εκ. ευρώ ωφελώντας όλες τις επιχειρήσεις μικρές και μεγάλες. Έτσι πήρανε τα 40 εκατ. ευρώ οι ολίγοι, μόλις 1700 επιχειρήσεις και άφησε στα αζήτητα 8.000 επιχειρήσεις. Η οργή όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας μας είναι μεγάλη, γι’ αυτό και τώρα αντιμετωπίζουν με κάποιον σκεπτικισμό την νέα απόφαση.
  Βέβαια, η κατάσταση έγινε χειρότερη εξ αιτίας της παντελούς αδράνειας του ΕΒΕ Φλώρινας, το οποίο βρίσκεται σε μόνιμη χειμερία νάρκη, αφού όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης δεν έχει προτείνει συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, να ανασάνει η τοπική μας αγορά. Έτσι ο κ. Αντωνιάδης αναγκάστηκε να γίνει και πρόεδρος του ΕΒΕ και πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Φλώρινας.
  Όλα αυτά τα χρόνια το ΕΒΕ Φλώρινας έδειξε ασύγγνωστη ανεπάρκεια και δεν μπόρεσε να   λύσει ούτε τα απλά ζητήματα των επαγγελματιών. Ασχολήθηκε όμως επισταμένως με την μετανάστευση συμπολιτών μας στην Κύπρο(!) προκειμένου να εργαστούν, αντί να δημιουργήσει τοπικά θέσεις εργασίας και να δουλέψουν εδώ…
  Βέβαια ανάλωσε χρόνο και με κοινωνικό έργο, όπως η διανομή μήλων και φασολιών στο γηροκομείο!!! Λες και αυτό είναι το έργο του ΕΒΕ.
  Όμως δεν είδαμε καμιά ανακοίνωση του ΕΒΕ για στήριξη των σεισμοπαθών της Τουρκίας και της Συρίας, όπως κάνει και ο μικρότερος σύλλογος και σωματείο της Περιφερειακής μας Ενότητας αναδεικνύοντας το ανθρωπιστικό του χρέος.
  Όμως ο κ. Σαπαλίδης έχει αλλού θαυμαστές επιδόσεις…
  Θεωρεί το ΕΒΕ «βιλαέτι» του και με απολυταρχική νοοτροπία διέκοψε την αποστολή   δελτίων τύπου του ΕΒΕ στα μέσα ενημέρωσης που του ασκούν κριτική. Λες και δεν ζούμε σε δημοκρατικό καθεστώς αλλά σε φασιστικό. Εμείς θα συνεχίσουμε την κριτική μας ποτέ από το χρέος μη κινούντες και δεν πρόκειται να παίξουμε το ρόλο του «χρήσιμου ηλίθιου».
  Η δεύτερη σημαντική κίνηση του τοπικού  βουλευτή της ΝΔ, είναι η χρηματοδότηση των 100 και πλέον Πολιτιστικών μας συλλόγων, ύστερα από αδράνεια δύο χρόνων λόγω κορωνοϊού, για δράσεις που θα πραγματοποιηθούν το 2023. Θα έχουν καλύτερη αξιολόγηση οι συνέργειες μεταξύ των Πολιτιστικών Συλλόγων.
  Να επισημάνουμε ότι, ουδέποτε το Υπουργείο Πολιτισμού τα τελευταία χρόνια χρηματοδότησε δράσεις πολιτιστικών συλλόγων. Είναι μια απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, κομμένη και ραμμένη για τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της Π.Ε. Φλώρινας, που και αυτή φέρει την σφραγίδα Αντωνιάδη! Κι εδώ οι διαδικασίες υποβολής προτάσεων ξεκινάνε άμεσα…
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.