Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023

Ίδρυση Πυροσβεστικού Σταθμού στον Δήμο Αμυνταίου!!!

  Μετά από πολλά χρόνια συνεχίζεται η αδιαφορία των αρμοδίων  που αφορά  την ίδρυση Πυροσβεστικού Σταθμού στον Δήμο Αμυνταίου.
  Ακόμα μια Δημοτική Αρχή που δεν πραγματοποίησε το αυτονόητο αν και διαφαινόταν αυτή την φορά ότι ήμασταν κοντά στην έναρξη λειτουργίας του. Δυστυχώς μια από τα ίδια, μείναμε στα λόγια.
  Εδώ θα ήθελα να κάνω μια αναδρομή της υπόθεσης…
  Η προσπάθεια ξεκίνησε το 2000 επί Δημαρχίας κ. Μίγκου με την προμήθεια πυροσβεστικού οχήματος και τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να λειτουργήσει Πυροσβεστική Υπηρεσία στο Δ. Αμύνταιου την ίδια χρονιά με την έναρξη λειτουργίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Δ. Αλεξάνδρειας, αλλά τελικά αυτό δεν κατέστη εφικτό.
  Οι προσπάθειες συνεχίστηκαν και μεμονωμένα από Προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων και της ευρύτερης περιοχής (κ.κ. Σουκουριάδη, Στρατάκη), οι οποίες δεν έφεραν αποτέλεσμα παρά μόνο με την προμήθεια ενός οχήματος στην Τ.Κ Φιλώτα.
  Το έτος 2011 με το Πρόγραμμα Καλλικράτης δημιουργήθηκε ο διευρυμένος Δήμος Αμυνταίου οπού διαπιστώθηκε ακόμα πιο επιτακτικά η ανάγκη λειτουργίας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας λόγω της μεγάλης έκτασης και πληθυσμού του Δήμου.
  Τα επόμενα χρόνια όλοι οι εκλογικοί συνδυασμοί αλλά  και μετέπειτα οι Δημοτικές Αρχές που διετέλεσαν θητεία, αν και επισήμαιναν την αναγκαιότητα της δημιουργίας του Πυροσβεστικού Σταθμού, οι ενέργειές τους ήταν είτε ελλιπής είτε έμειναν στα λόγια!
  Το έτος 2020, με τον Νόμο 4662 (Νόμος Χαρδαλιά) και με την αναβάθμιση  της Πολιτικής Προστασίας, όπου και δημιουργήθηκαν αυτοτελή γραφεία Πολιτικής Προστασίας στους Δήμους, δημιουργήθηκαν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για ίδρυση νέων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στους εναπομείναντες Δήμους που δεν διαθέτουν.
  Δυστυχώς και πάλι ο Δήμος μας δεν κατάφερε την ίδρυση του Σταθμού με αποτέλεσμα μετά και την δημιουργία Πυροσβεστικού Κλιμακίου στον Δήμο Πρεσπών να είναι πλέον ο μοναδικός Δήμος στην Δυτική Μακεδονία που δεν διαθέτει Πυροσβεστική Υπηρεσία.
  Ο Δ. Αμυνταίου καλύπτεται υπηρεσιακά από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Πτολεμαΐδας (ο δικός της χώρος ευθύνης είναι ο Δήμος Εορδαίας) και  παλιότερα από τη Πυροσβεστική Υπηρεσία Φλώρινας.
  Δεν χρειάζονται ειδικές γνώσεις να καταλάβουμε ότι οι αποστάσεις από τις δυο (2) κοντινές Υπηρεσίες είναι μεγάλες όπως και δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχει συμπολίτης μου που να μην συμφωνεί για την αναγκαιότητα της δημιουργίας Πυροσβεστικού Σταθμού.
  Δεν θα ήθελα να αναλύσω περαιτέρω τα θετικά, παρά μόνο να συμπληρώσω και το όφελος στην τοπική κοινωνία με την επάνδρωση του Σταθμού με προσωπικό (Μόνιμοι, Εποχιακοί), οι οποίοι μπορεί να είναι από την περιοχή έτσι ώστε να μειωθεί η αιμορραγία της μετανάστευσης του τόπου μας.
  Με μεγάλη χαρά διαπίστωσα τα τελευταία χρόνια πολλά παιδιά από την ευρύτερη περιοχή Αμυνταίου κατάφεραν μέσω των πανελληνίων εξετάσεων, να βρεθούν στην Πυροσβεστική οικογένεια όπου μετέπειτα και  τα ίδια με λύπη διαπίστωσαν την μη ύπαρξη Πυροσβεστικής στο Δήμο μας.
  Εδώ να υπογραμμίσω ότι το επόμενο διάστημα, λόγω αύξησης της οργανικής δύναμης του Σώματος, θα ακολουθήσουν προκηρύξεις, με προσλήψεις συνολικά 3.630 ατόμων, εκτός πανελληνίων εξετάσεων.
  Δυστυχώς, υπήρξαμε μάρτυρες συμβάντων με θύματα πυρκαγιάς και τροχαίων ατυχημάτων, που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν πιο έγκαιρα με την παρουσία ενός Πυροσβεστικού Σταθμού στο Αμύνταιο.
  Αξίζει να αναφερθώ και σε έναν προβληματισμό ενός συμπολίτη μου που διάβασα τελευταία σχετικά με την έλλειψη ασθενοφόρου και διασωστών. Θα ήταν καλή ιδέα παράλληλα με την Δημιουργία Πυροσβεστικού Σταθμού να συστεγαστεί και ένα παράρτημα ΕΚΑΒ.
  Στην δύσκολη μεταλιγνιτική περίοδο που διανύουμε για την περιοχή μας, ο Δημότης Αμυνταίου δεν πρέπει να θεωρείται πολίτης Β΄ κατηγορίας, και να αποδέχεται εκπτώσεις στην ασφάλεια και την υγεία του.
  Πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας ότι πλέον πρέπει να περάσουμε από τα λόγια στα έργα. Ευχή μου είναι η νέα Δημοτική Αρχή, όποια και εάν προκύψει στις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές, να ασχοληθεί σοβαρά και να υλοποιήσει επιτέλους αυτή την προσπάθεια πολλών ετών.
Γκώτης Αθανάσιος
Δημότης Δ. Αμυνταίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.