Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

Με θετικά αποτελέσματα η επίσκεψη στη Φλώρινα του Υφυπουργού Ενέργειας Γιώργου Αμυρά… (ΒΙΝΤΕΟ)

   Ξεκάθαρες λύσεις έδωσε σε προβλήματα που ταλαιπωρούν για πολλά χρόνια ένα μέρος των συμπολιτών μας ο Υφυπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Αμυράς, κατά την παρουσία του στη Φλώρινα και την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας στις 19 Ιανουαρίου 2023.
  Ξετύλιξε το σχέδιο του ΥΠΕΝ για την περιοχή μας, για τα δάση και τις γυμνές εκτάσεις, αλλά και με έτοιμη την χρηματοδότηση του Δήμου για την αξιοποίηση περιαστικών δασών στην πόλη και τα χωριά. Κι αυτό πιστώνεται στον βουλευτή Γιάννη Αντωνιάδη, που φαίνεται να γνωρίζει πολύ καλά τόσο τα μεγάλα όσο και τα καθημερινά προβλήματα των συμπολιτών μας.
 
Με νομοθετική ρύθμιση και απλούστευση των διαδικασιών έλυσε το πρόβλημα των ιδιοκτησιών που χαρακτηρίστηκαν δασικές εκτάσεις, ώστε οι ιδιοκτησίες να επανέλθουν στην «αρχική χρήση» και να μπορούν οι ιδιοκτήτες τους να τις αξιοποιήσουν κατά δοκούν.
  «Τα έχουμε αποσυνδέσει από τη δασική νομοθεσία και μάλιστα η διαδικασία είναι πάρα μα πάρα πολύ απλή. Εγώ που έχω ένα χωράφι και μου έχει βγει δασωμένος αγρός, πηγαίνω στο δασαρχείο και λέω παρακαλώ θέλω να το αξιοποιήσω, άρα το δασαρχείο, αφού το βλέπει στον δασικό χάρτη ότι είναι Α.Δ. (δασωμένος αγρός), σου δίνει τη δυνατότητα, σου δίνει τη βεβαίωση, την έγκριση να το αξιοποιήσεις, να κόψεις αυτά τα δέντρα που υπήρχανε και να το αξιοποιήσεις με τον τρόπο που θέλεις. Εδώ δείχνει πόσο σημαντικό ήταν το ότι έχει η Ελλάδα επιτέλους δασικούς χάρτες», τόνισε στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.
  Εκτός αυτού, ο κ. Αμυράς μας έδωσε χρηστικές ειδήσεις για προβλήματα που χρόνια δεν αντιμετωπίστηκαν.
- Ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε ώστε με νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει στη βουλή να λυθεί και το πρόβλημα της ξύλευσης για την κάλυψη των ατομικών αναγκών, δίνοντας  προτεραιότητα στους πολίτες των οικισμών, έναντι των εμπόρων όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.
- Αποφασίστηκε να ενταχθούν εκτάσεις στο πρόγραμμα «Antinero», «…για καθαρισμούς, για διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, για διάνοιξη δασικών δρόμων καθώς επίσης και για εργασίες διαχείρισης του δάσους, ώστε να το έχουμε προστατευμένο από κινδύνους πυρκαγιάς…».
 
Μεγάλες εκτάσεις της Δυτικής Μακεδονίας εντάσσονται στο Εθνικό σχέδιο αναδασώσεων,   με χρηματοδότηση πάλι από το ταμείο ανάκαμψης που είναι άλλα 200 εκατομμύρια ευρώ.
  Συνολικά θα φυτευτούν στην περιοχή μας 20 εκατομμύρια δέντρα τα οποία θα είναι πλατύφυλλα, αειθαλή, βραδύκαυστα και θα παίζουν τον ρόλο και της πυρασφάλειας στις μικτές ζώνες αλλά και των δεσμευτών του διοξειδίου του άνθρακα.
- Στις επόμενες βδομάδες  ξεκινάει η  χρηματοδότηση αξιοποίησης των ιδιωτικών δασών… «Θα χρηματοδοτήσουμε επίσης κοινότητες, χωριά και ιδιώτες που κατέχουν ιδιωτικά δάση ή έχουμε τα δάση τα διακατεχόμενα. Αλλάζουμε τους όρους της δασοπονίας και επιτρέπουμε πλέον και στην ιδιωτική δασοπονία να έχει μέρος, να αντλεί πόρους από ευρωπαϊκά και άλλα προγράμματα που τρέχει το υπουργείο περιβάλλοντος».
- Στο πλαίσιο δημιουργίας εθνικού δικτύου μονοπατιών, το Υπουργείο… «προσκαλεί τους δήμους και τις περιφέρειες να μας φέρουν προτάσεις για μονοπάτια, για πεζοπορικές διαδρομές, για διαδρομές θρησκευτικού χαρακτήρα, φυσιολατρικού, ιστορικού, διαδρομές για άτομα που κινούνται σε αμαξίδιο όπως επίσης και για ορεινή ποδηλασία. Πρόκειται για ένα τεράστιο πρόγραμμα 30 εκατομμυρίων ευρώ με χρηματοδότηση από το ταμείο ανάκαμψης, 100% η χρηματοδότηση προς τους δήμους και τις περιφέρειες για να φτιάξουμε ένα εθνικό δίκτυο μονοπατιών…». Μάλιστα για το πρόγραμμα αυτό ο κ. Αμυράς αναφέρθηκε και στην στενή συνεργασία που έχει με τον Δήμαρχο Φλώρινας Βασίλη Γιαννάκη.
  Για την εισαγόμενη μόλυνση από την λιγνιτική ενεργειακή μονάδα της Βόρειας Μακεδονίας που λειτουργεί κοντά στα σύνορα μας, ο κ. Αμυράς θα μας στείλει τα στοιχεία αν υπάρχει μόλυνση και πόση. 

  

1 σχόλιο:

  1. ..Ολα καλα κι ολα λαμπρα, μας τα λεει, ο κυριος Αμυρας!!!Ε,τοτε απλα..ψηφιζουμε ολοι..Αμυρα!!!Αφου ηταν, τοσο ευκολα στη λυση τους ολ αυτα, τα..δασικα,γιατι επρεπε,να υποσχετηθει η λυση τους,λιγο πριν τις εκλογες;;;;Οταν στα παγωμενα,βουνα της Αλβανιας,(το 40/41),καθυστερουσαν,οι ζωοτροες,για τα αλογα του ιππικου,και γινονταν αυτα, ατιθασα και ανυπακουα...διεταζε ο ιλαρχος τον σαλπικτη....Παιξε συσιτιο,σαλπιγκτη!!!Κι αυτα τα ερμα..ησυχαζαν για καποια ωρα... Α.Θ.Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.