Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022

Τελική εκδήλωση του έργου NET METERING στις Πρέσπες…

   Με επιτυχία διοργανώθηκε από το Δήμο Πρεσπών στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων “Λάζαρος Ναλπαντίδης” στο Δημαρχείο Πρεσπών, στο Λαιμό, την Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2022, η Τελική εκδήλωση του ευρωπαϊκού συγχρηματοδοτούμενου έργου με τίτλο NET METERING, σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση του έργου αυτού στο οποίο Επικεφαλής Εταίρος και συντονιστής ήταν ο Δήμος Πρεσπών.
  Τα θέματα που ανέπτυξαν κατά τη διάρκεια της ανοικτής για το κοινό εκδήλωσης, στελέχη και ειδικοί συνεργάτες-επιστήμονες του Δήμου Πρεσπών, της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών αλλά και των Δήμων Pustec και Kolonja από την Αλβανία, είχαν να κάνουν με ζητήματα με τα οποία ασχολείται κυρίως το έργο NET METERING, όπως η ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού με σεβασμό στην ιδιαίτερη βιοποικιλότητα της περιοχής, η χρήση
Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) σε δημοτικές εγκαταστάσεις (αντλιοστάσια), η μέθοδος του ενεργειακού συμψηφισμού (net metering), η αντικατάσταση συμβατικών λαμπτήρων με φωτιστικά LED, οι πιλοτικές εγκαταστάσεις και άλλες δράσεις του έργου NET METERING.
  Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν στελέχη του Δήμου Πρεσπών, της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών και άλλων φορέων καθώς και κάτοικοι της περιοχής. Στις εργασίες της εκδήλωσης συμμετείχαν αντιπροσωπείες των Δήμων Pustec και Kolonja που συμμετέχουν στο έργο NET METERING, με επικεφαλής τους δύο Δημάρχους, τον Δήμαρχο Pustec, κ. Pali Kolefski και τον Δήμαρχο Kolonja, κ. Erion Isai, οι οποίοι έκαναν με την σειρά τους σύντομους χαιρετισμούς. Τέλος, στην εκδήλωση παραβρέθηκε και χαιρέτησε η βουλευτής Νομού Φλώρινας, κα Πέτη Πέρκα. 
  Τους παριστάμενους καλωσόρισε ο Δήμαρχος Πρεσπών, κ. Παναγιώτης Πασχαλίδης που τόνισε την κομβική σημασία του έργου στη στρατηγική του Δήμου Πρεσπών για την ενεργειακή μετάβαση, ενώ μετά το πέρας όλων των ομιλιών και παρουσιάσεων, οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν επιτόπου στον φωτοβολταϊκό σταθμό, ισχύος 24,79 KW, στην κοινότητα Ψαράδων Πρεσπών, που έχει ήδη συνδεθεί με το Δίκτυο ΧΤ του ΔΕΔΔΗΕ και λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2022, σύμφωνα με το καθεστώς λειτουργίας του ενεργειακού συμψηφισμού (Net Metering).
  Πρόκειται για ένα μόνο από τα πολλά πιλοτικά έργα που υλοποιήθηκαν από το Δήμο Πρεσπών στο πλαίσιο του έργου NET METERING, όπως η αλλαγή λαμπτήρων του δημόσιου φωτισμού και η αλλαγή των μη αποδοτικών δημοτικών φωτιστικών με φωτιστικά LED στις κοινότητες του Δήμου Πρεσπών, η εγκατάσταση 2 φωτοβολταϊκών σταθμών στις κοινότητες Ψαράδων και Πλατέως, ισχύος 24,79 KW και 12,95 KW αντίστοιχα, που συνδέονται στα αντλιοστάσια ύδρευσης των 2 κοινοτήτων του Δήμου και είναι κατάλληλα διαστασιολογημένοι ώστε να παράγουν την ενέργεια που καταναλώνεται, καθιστώντας τα αντλιοστάσια αυτά εγκαταστάσεις μηδενικού καθαρού αποτυπώματος, ενώ παράλληλα εξασφαλίζουν αξιόλογες οικονομίες στις δαπάνες ηλεκτρικής ενέργειας του Δήμου Πρεσπών.
  Το έργο με ακρωνύμιο NET METERING και πλήρη τίτλο: “Ενσωμάτωση Φωτοβολταϊκών Σταθμών για Ιδιοκατανάλωση με τη Μέθοδο του Ενεργειακού Συμψηφισμού σε Δημοτικά Κτίρια/Εγκαταστάσεις Αντλιοστασίων και Ενεργειακή Αναβάθμιση Οδοφωτισμού & Δημοτικών Υποδομών μέσω Αντικατάστασης Συμβατικών Λαμπτήρων με φωτιστικά LED”, είχε ως βασικούς στόχους την εξοικονόμηση ενέργειας, την αυτοπαραγωγή με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων του δημόσιου φωτισμού στο περιβάλλον, με το σχεδιασμό και κατασκευή -μεταξύ άλλων- πιλοτικών εγκαταστάσεων και στις δύο συμμετέχουσες χώρες (Ελλάδα και Αλβανία). Πρόκειται για έργο που συγχρηματοδοτείται από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των συμμετεχουσών χωρών, μέσω του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg IPA CBC Ελλάδα-Αλβανία 2014-2020. 
  Για τον Δήμο Πρεσπών, το έργο NET METERING αποτελεί μέρος του συνολικού σχεδιασμού του Δήμου για την βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και τον μηδενισμό του ανθρακικού αποτυπώματος του Δήμου, υλοποιώντας έργα & δράσεις, όπως η ενεργειακή αναβάθμιση όλων των σχολείων, η μετατροπή του δημαρχείου και του παιδικού σταθμού σε κτίρια μηδενικής κατανάλωσης, η υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης μέσω εγκατάστασης σταθμών φόρτισης και προμήθειας ηλεκτροκίνητων οχημάτων για τις ανάγκες των δημοτικών υπηρεσιών, η ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού, η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε δημοτικές εγκαταστάσεις, κ.α. 
  Όλα αυτά με γνώμονα πάντα την προστασία του περιβάλλοντος, μειώνοντας ταυτόχρονα το οικονομικό κόστος του Δήμου αλλά και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ιδίως τις επιπτώσεις στα ευαίσθητα οικοσυστήματα των Πρεσπών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.