Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022

Η Φλώρινα του Θόδωρου Αγγελόπουλου - Εργαστήρι συλλογικής ιχνηλασίας από τη Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας…

 
Οι κινηματογραφικές επιστροφές του Θόδωρου Αγγελόπουλου στη Φλώρινα, με επτά ταινίες σε ένα βάθος είκοσι δύο χρόνων, οι ιστορίες των γυρισμάτων με τη συμμετοχή πολλών εκατοντάδων κατοίκων σε αυτά, ενέταξαν τα περάσματα του μεγάλου δημιουργού στη συλλογική μνήμη κι αποτελούν μέχρι και σήμερα αναφορά της πόλης. Τα ίχνη των επιστροφών του επιβιώνουν στη μνήμη πολλών ανθρώπων που τα έζησαν ή και συμμετείχαν σε αυτά.
  Το Εργαστήρι συλλογικής ιχνηλασίας, που πραγματοποιείται 15 – 17 Νοεμβρίου 2022, ερευνά τη «Φλώρινα» του Θόδωρου Αγγελόπουλου με τρόπο πολύτροπο. Αφενός εστιάζει στις ίδιες τις σκηνές που γυρίστηκαν στην Φλώρινα και την περιοχή της (κύρια Αμύνταιο, Ξινό Νερό, Πρέσπες, Κέλλη) και τη θέση τους στις αντίστοιχες ταινίες του δημιουργού. Αφετέρου ιχνηλατεί τους χώρους των γυρισμάτων, με μορφή περιήγησης από τη μια και τεκμηρίωσης από την άλλη. Παράλληλα ξανοίγεται στους ανθρώπους της πόλης και της περιοχής, αναζητώντας και καταγράφοντας μνήμες, ιστορίες, σκέψεις για τη σχέση της πόλης με το έργο και τον δημιουργό.
  Φιλοδοξία αποτελεί η κινηματογράφηση της ιχνηλασίας και η δημιουργία, προοπτικά, ταινίας τεκμηρίωσης με θέμα τη Φλώρινα του Θόδωρου Αγγελόπουλου.
  Στο πλαίσιο του Εργαστηρίου γίνεται περιήγηση στο Ξινό Νερό και το Αμύνταιο, στις όχθες του Σακουλέβα, την Αγορά και το «Διεθνές», ενώ το τριήμερο πρόγραμμα ολοκληρώνεται με επίσκεψη στον Άγιο Αχίλλειο, χώρο γυρίσματος μιας εμβληματικής σκηνής στο «Μια Αιωνιότητα και μια μέρα».
  Εκεί παρουσιάζονται κάποιοι από τους καρπούς του Εργαστηρίου σε μορφή αναλογίου και ηχητικής / μουσικής ανάκλησης και αναφοράς στο έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Στο αναλόγιο συμπεριλαμβάνονται αποσπάσματα από τα σενάρια των ταινιών, ανέκδοτα ποιήματά του, ποιητικές ή άλλες αναφορές του, αποσπάσματα από άλλα κείμενα ή συνεντεύξεις του ενώ ακούγονται επιλεγμένα αποσπάσματα από τις σκηνές που γυρίστηκαν στην περιοχή.
  Οδηγός στην ιχνηλασία και υπεύθυνος για το Εργαστήρι είναι  ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Λαμπρίδης, συνεργάτης του Θόδωρου Αγγελόπουλου σε πέντε ταινίες του, τέσσερις εκ των οποίων έχουν γυριστεί και στη Φλώρινα.
Δηλώσεις συμμετοχής: Ολυμπία Χρ. Χατζηχρήστου τηλ. 6937011587

1 σχόλιο:

  1. Στα; γυρισματα εκεινων των εμβληματικων ταινιων,τοτε στη Φλωρινα και τη περιοχη μας,απ τον ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ,δυστυχως,δειξαμε σ ολο το βλακωδες μεγαλειο του,εναν θρησκευτικο Ταλιμπανισμο,κι οχι μονο, απ τη φανατικη μερια,της τοτε κοινωνιας μας..Σκηνες, απειρου μεσαιωνικου καλλους διαδραματιστηκαν,σε μια Φλωρινα,που ζουσε σε καθεστως χριστιανοαγιατολαδων ..Α.Θ.Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.