Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022

Πολλές και θετικές ειδήσεις έδωσε ο βουλευτής ΝΔ Φλώρινας Γιάννης Αντωνιάδης στην τελευταία του συνέντευξη… (ΒΙΝΤΕΟ)

 - Ανανέωσε τις ελπίδες μας για τον κάθετο άξονα ανακοινώνοντας πως σε ένα τετράμηνο θα ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική μελέτη και θα είναι έτοιμη το σύνολο της μελέτης για το τμήμα του κάθετου άξονα «Αμμοχώρι - Ξινό Νερό», οπότε μπορεί το έργο να δημοπρατηθεί.
  Πρόβλημα χρηματοδότησης δεν υπάρχει αφού ο αρμόδιος Υφυπουργός ο κ. Καραγιάννης του υποσχέθηκε ότι έχει τρεις πηγές χρηματοδότησης, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, το πρόγραμμα   ΕΣΠΑ του Υπουργείου   και το Ταμείο Ανάκαμψης. Σε ένα από τα τρία θα ενταχθεί και θα χρηματοδοτηθεί.
- Χρηματοδοτείται με 1.900.000 ευρώ η ενεργειακή αναβάθμιση του κολυμβητηρίου Φλώρινας, για να μειωθούν δραστικά οι ενεργειακές δαπάνες του και επιτέλους να καταστεί λειτουργικό. Να θυμίσουμε ότι το κολυμβητήριο μια δεκαετία δεν λειτουργεί και είναι ένα έργο που το έχει ανάγκη η τοπική κοινωνία.
- Από τον Δήμο Φλώρινας εκπονείται η μελέτη κατασκευής ανοιχτού υπαίθριου θεάτρου δίπλα στο ποτάμι στη Φλώρινα.  Εκτιμάται ότι αυτή θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, οπότε και η Υπουργός Πολιτισμού θα το εντάξει και θα το χρηματοδοτήσει, σύμφωνα με όσα
είχε υποσχεθεί κατά την επίσκεψη της στη Φλώρινα επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου.
- Κάνοντας την αυτοκριτική του ο κ. Αντωνιάδης παραδέχτηκε ότι φέτος υπήρξε πρόβλημα στα καυσόξυλα, κυρίως στην κοινότητα Τριανταφυλλιάς.
- Εγκρίθηκε το ποσό των 200.000 ευρώ ως αμοιβή του τεχνικού συμβούλου, ο οποίος θα παρακολουθεί τις μελέτες των αρδευτικών δικτύων της Βεγορίτιδας και της Χειμαδίτιδας  και θα δημοπρατήσει  τα έργα.
- Ο Δήμος Αμυνταίου έχει αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης του «πολυχώρου» ο οποίος θα περιλαμβάνει επισκέψιμο χώρο-μουσείο, εργαστήριο και αποθήκη. Το έργο θα κατασκευαστεί στην είσοδο της πόλης και εφόσον η μελέτη είναι έτοιμη τον Μάρτιο του 2023 θα ενταχθεί και θα χρηματοδοτηθεί από την Υπουργό Πολιτισμού.
- Εγκρίθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο με το ποσό των 900.000 ευρώ η ίδρυση κέντρου καινοτομίας και εκπαίδευσης στο Φιλώτα. Μάλιστα εγκαινιάστηκε πριν από λίγες μέρες στο  πρώην Δημαρχείο του Φιλώτα.
  Μένει τώρα να δούμε μέχρι τις εκλογές τι απ’ όλα αυτά θα μπει σε φάση κατασκευής και τι θα παραμείνει ως εξαγγελία…
Η συνέντευξη…
  Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του βουλευτή Γιάννη Αντωνιάδη που δόθηκε στο γραφείο του την Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022 έχει ως εξής:
Τεχνικός σύμβουλος για τα αρδευτικά Βεγορίτιδας - Χειναδίτιδας
  Υπογράφηκε από τον Υπουργό τον κ. Σκρέκα το ποσό των 200 χιλ. € για την αμοιβή του τεχνικού συμβούλου, ο οποίος θα δημοπρατήσει και θα παρακολουθεί τις μελέτες των αρδευτικών δικτύων της Βεγορίτιδας και Χειμαδίτιδας.
  Το είχε ζητήσει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο Αντιπεριφερειάρχης ο κ. Βόσδου, για να γίνουν πιο γρήγορα οι μελέτες. Τελικά τα καταφέραμε, εγκρίθηκαν τα χρήματα και άρα θα είναι ένας τεχνικός σύμβουλος ο οποίος θα βοηθήσει την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στην υλοποίηση και στην εκπόνηση όλων αυτών των μελετών.
Ίδρυση Κέντρου Καινοτομίας και Εκπαίδευσης στον Φιλώτα
  Το δεύτερο θετικό, είναι η έγκριση υπογραφή πάλι από το πράσινο ταμείο 900 χιλιάδων για την ίδρυση Κέντρου Καινοτομίας και Εκπαίδευσης στη Φλώρινα. Είχαμε τα εγκαίνια την προηγούμενη εβδομάδα για το Εκπαιδευτικό Κέντρο για τις ανανεώσιμες πηγές στο Αμύνταιο στο Δημαρχείο του Φιλώτα και τώρα έχουμε την έγκριση που είναι πολύ σημαντικό. Θα το υλοποιήσει και θα το διαχειρίζεται ο Όμιλος Ενεργών Νέων.
Ενεργειακή αναβάθμιση Κολυμβητηρίου Φλώρινας
  Και το τελευταίο, υπόγραψε ο κ. Σκρέκας το ποσό των 1.900.000 ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση του κολυμβητήριου Φλώρινας. Πλέον το κολυμβητήριο θα είναι λειτουργικό και θα μπορεί ο Δήμος να το λειτουργήσει, γιατί είναι γεγονός ότι είναι ένας βραχνάς, είναι ένα έργο πολύ σημαντικό αλλά δεν μπορέσαμε να το λειτουργήσουμε.
Κάθετος άξονας
  Είχα επισκεφτεί τον αρμόδιο υφυπουργό  τον κο Καραγιάννη ο οποίος ενδέχεται να μας επισκεφτεί μέχρι τα Χριστούγεννα.  Έχουμε δύο θετικές εξελίξεις. Η μία είναι, ότι όλο το κομμάτι του άξονα Φλώρινα - Πτολεμαΐδα μπαίνει στο έργο μελέτης κατασκευής για το κομμάτι το οποίο φτάνει μέχρι τον Αμύνταιο, «Αμμοχώρι - Αμύνταιο», που ήδη η μελέτη ολοκληρώνεται. Απομένει το περιβαλλοντικό. Την εβδομάδα αυτή θα συναντήσω τον κ. Ταβαρά για να το βάλει σε προτεραιότητα και εφόσον λοιπόν και το θέμα της περιβαλλοντικής αδειοδότησης τελειώσει, μέσα στο επόμενο τρίμηνο - τετράμηνο υπολογίζουμε και δεσμεύτηκε ο υπουργός να δημοπρατήσει το συγκεκριμένο κομμάτι και το υπόλοιπο θα ακολουθήσει την κανονική ροή του.
Εργατικές κατοικίες Αμυνταίου
  Είχαμε προβλήματα με τις εργατικές κατοικίες Αμυνταίου. Ένα μέρος των εργατικών κατοικιών δεν μπορούν οι άνθρωποι να τις πουλήσουν, να πάρουν τίτλους και όλα αυτά. Παρακολουθώ το θέμα περίπου 8 μήνες, έχει πάρα πολλά προβλήματα, τα έχουμε βάλει σε μία σειρά χωροθέτησης, πολεοδόμησης και οτιδήποτε χρειάζεται.  Έχουμε κανονίσει να κλείσουμε ραντεβού και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου θα έρθει κλιμάκιο υπηρεσιακών παραγόντων από την Αθήνα για να ενημερώσει όλους τους ιδιοκτήτες για το τι κάνουμε και πότε θα ολοκληρωθεί.
Καυσόξυλα Κοινοτήτων
  Στο θέμα των ξύλων υπάρχει φέτος μία καθυστέρηση, ενώ τα προηγούμενα χρόνια, ερχότανε εγκαίρως τα χρήματα. Φέτος καθυστέρησε η χρηματοδότηση, είμαστε λίγο πάνω το 50% των Κοινοτήτων. Πριν λίγο είχαμε μία συνάντηση με την κα Γλούφτση για να ενημερωθώ αν είναι η ροή ικανοποιητική. Φέτος έχουμε καθυστέρηση, το ομολογώ και κάνουμε και την αυτοκριτική.
 Κατασκευή «Πολυχώρου» στο Αμύνταιο
  Είχαμε χθες συνάντηση με τον Δήμαρχο Αμυνταίου και την κα Ζιώτα για να δούμε πώς προχωράει η υλοποίηση της δέσμευσης της κας Μενδώνη για την κατασκευή ενός πολυχώρου, το οποίο θα περιλαμβάνει μουσείο, δηλαδή επισκέψιμος χώρος, εργαστήριο και αποθηκευτικό χώρο. Θα είναι στην είσοδο του Αμυνταίου. Είδαμε λοιπόν τι γίνεται, αναλαμβάνει ο δήμαρχος την μελέτη και εφόσον η μελέτη είναι έτοιμη μέχρι την άνοιξη, Φεβρουάριο με  Μάρτιο, η κα Υπουργός δεσμεύτηκε να το εντάξει.
 Ανοιχτό θέατρο στη Φλώρινα
  Σήμερα είχαμε την ίδια σύσκεψη και με το Δήμαρχο Φλώρινας για το ανοιχτό θέατρο, που θέλει να κάνει στο ποτάμι. Έχει ήδη κάνει την ανάθεση για τη μελέτη, δεσμεύτηκε όπως τον διαβεβαίωσαν μέχρι τέλη του έτους το αργότερο τέλη Ιανουαρίου να είναι έτοιμη και η κα Μενδώνη υποσχέθηκε ότι θα μπει και αυτό το έργο για να κατασκευάσουμε ένα υπαίθριο ανοιχτό θέατρο.
Αναβάθμιση ΚΕΦΙΑΠ
  Για το ΚΕΦΙΑΠ είχαμε τη συνάντηση με τον Υπουργό και προχωράμε τώρα στην αναβάθμιση του ως ένα κέντρο για όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Έχει τον δρόμο του, θα ακολουθήσει σύσκεψη  στην Αθήνα πάλι που θα ξαναπάω για να δούμε πως συνεχίζεται η υλοποίηση αυτής της υπόσχεσης.
Αποζημίωση προανθικών
  Είχα μία σύσκεψη χθες στο γραφείο μου, με τους παραγωγούς μήλων στην οποία ανακοίνωσα την αποζημίωση τους στο προανθικό στάδιο και καταστροφές του ‘21. Τα κεράσια και τα ροδάκινα πήραν την αποζημίωση, τα μήλα της Φλώρινας όχι. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα τα πάρουν. Υπολογίζουμε τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου να έχουν δοθεί. Απομένουν πολύ λίγοι παραγωγοί για τα φουντούκια για τα αμύγδαλα, τα μύρτιλλα και ένας που έχει Ιπποφαές να μπούνε και αυτοί για να κλείσει και αυτή η πληγή. Είναι κάτι το οποίο το δικαιούνται οι αγρότες μας, οι δενδροκαλλιεργητές για να μπορέσουν να πάρουν την αποζημίωσή και τελευταία περιμένουμε το ραντεβού για τη ζημιά που είχαμε στις Πρέσπες. Σε συνεννόηση με την προϊσταμένη του ΕΛΓΑ έχουν γίνει επιτόπιες επισκέψεις. Ο ΕΛΓΑ αναγνώρισε ότι έχουμε το 100% της καταστροφής θα πάρουν το μάξιμουμ, που είναι περίπου  600 ευρώ ανά στρέμμα, απλώς το πρόβλημά μας είναι ότι έχουμε καταστροφή και στα καλάμια και τώρα επίκειται μία συνάντηση η οποία μάλλον θα γίνει στο τέλος της άλλης εβδομάδος, γιατί ο κ. Γεωργαντάς θα λείπει εκτός Ελλάδος, στις αρχές, για να βρούμε ένα τρόπο να αποζημιωθούν οι άνθρωποι για τα καλάμια.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ (Τριανταφυλλίδης): Κε Αντωνιάδη  είπατε ότι σε ένα τετράμηνο πεντάμηνο θα δημοπρατηθεί το τμήμα του κάθετου άξονα «Αμμοχώρι-Ξινό Νερό», σε ποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα έχει ενταχτεί.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Αντωνιάδης): Αυτή ήταν η πρώτη ερώτηση που έκανα στον υπουργό. Ο υπουργός μου είπε ότι έχει τρεις εναλλακτικές λύσεις.   Μέσα στις εναλλακτικές είναι το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ του υπουργείου το δικό του και νομίζω αν κατάλαβα καλά ενδεχομένως να είναι από το Ταμείο Ανάκαμψης. Δεν ξέρει σε ποιο από τα τρία δεσμεύτηκε όμως ότι σε ένα από τα τρία θα μπει.
  Γιατί ήταν αυτή η πρώτη ερώτηση. Εντάξει η μελέτη θα τελειώσει, αν υπάρχουν τα χρήματα, μου λέει τα χρήματα υπάρχουν, έχω τρεις εναλλακτικές λύσεις σε μία από τις τρεις θα μπει οπωσδήποτε. Μιλάμε για την κατασκευή. Μόνο για την κατασκευή γιατί την μελέτη είναι επαρκής η χρηματοδότηση και θα τελειώσει όλα αυτά με την προϋπόθεση, γιατί βιάζομαι και εγώ, κι εγώ θέλω να το παρουσιάσω γιατί είναι μία από τις δεσμεύσεις μου. Τουλάχιστον αυτό το κομμάτι το οποίο έχει καθυστερήσει πάρα πολύ. Και εξαιτίας αυτής της καθυστέρησης με την Εγνατία ο υπουργός παίρνει αυτό το κομμάτι το κάνει μελέτη-κατασκευή.
  Η μελέτη κατασκευή έχει ένα θετικό και ένα αρνητικό το θετικό είναι ότι εκ των προτέρων είναι δεσμευμένα τα χρήματα για την κατασκευή. Και εφόσον τελειώσει η Μελέτη δεν θα ψάχνουμε λεφτά. Όπως γίνεται τώρα, πάντως τον ρώτησα μπορώ να ανακοινώσω ότι τα χρήματα υπάρχουν και μου είπε μπορείς να το ανακοινώσεις δεν δεσμεύομαι από τώρα ποιο πρόγραμμα θα είναι αλλά έχουμε τις τρεις λύσεις μία από τις τρεις λύσεις θα επιλεγεί. Και θα το πει και ο ίδιος για αυτό τον κάλεσα επειδή το κομμάτι το αρδευτικό της Τριανταφυλλιάς το παρακολουθεί το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών που είναι εκεί ο κος Καραγιάννης τον κάλεσα λοιπόν να έρθει να εγκαινιάσει το αρδευτικό και να είναι μας μιλήσει για το συγκεκριμένο έργο, να το αναφέρει και ο ίδιος. Και μάλλον θα έρθει.
ΕΡΩΤΗΣΗ (Τριανταφυλλίδης): Και μία δεύτερη ερώτηση συνήθως αυτά τα κέντρα όπως το ΚΕΦΙΑΠ είναι εξειδικευμένα. Εδώ έχουμε ένα κέντρο αποθεραπείας το οποίο θα είναι για πάσαν νόσον. Μπορεί να λειτουργήσει; Θα χρειαστεί να γίνει ένα νέο νοσοκομείο.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Αντωνιάδης):   Για το συγκεκριμένο ο υπουργός είπε ότι θα αλλάξει τελείως η φιλοσοφία από αυτή που είναι τώρα. Εάν θα πάμε στην αναβάθμιση που σημαίνει ότι θα προσληφθούν άλλοι τόσοι και περισσότεροι πολύ περισσότεροι από αυτούς που είναι τώρα και νοσοκόμοι και γιατροί και οι πάντες. Θα αλλάξουν τα πάντα και θα δούμε αν θα είναι δύο κατευθύνσεων. Για αυτούς που έχουν την αποκατάσταση από κάποια ασθένεια ή για αυτούς που έχουν την αποκατάσταση από κάποιο ατύχημα ή μπορεί και τα δύο. Αυτό θα το δούμε. Προχωράμε τώρα στην πορεία να διευκρινιστούν για να δούμε τι έχει υπόψη του το Υπουργείο και τι μπορεί να γίνει. Θα δούμε τι έγινε σε άλλα μέρη και θα ακολουθήσουμε το πιο επιτυχημένο παράδειγμα.
ΕΡΩΤΗΣΗ (Ηλιάδης): Κε Αντωνιάδη το ερώτημά μου έχει σχέση με το κλειστό κολυμβητήριο. Εδώ και μία 20ετία η τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να το λειτουργήσει είναι μεγάλο βήμα που επιλύθηκε τελικά αυτό το πρόβλημα όταν θα δοθεί σε χρήση θα γίνουν εγκαίνια εκ νέου με τη δέουσα λαμπρότητα που αρμόζει σε ένα έργο που κόλλησε 20 χρόνια ή θα συνεχίσει απλά τη λειτουργία του;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Αντωνιάδης): Το θέμα είναι ότι ενεργειακή αναβάθμιση νομίζω θα προχωρήσει γρήγορα και εναπόκειται τώρα στο Δήμαρχο να δει και πως θα το λειτουργήσει, να δει αν θα το λειτουργήσει ο ίδιος ή αν θα το μισθώσει σε κάποιον ιδιώτη. Αυτό θα το αποφασίσει ο Δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο και αναλόγως φαντάζομαι θα είναι σημαντικό γεγονός η λειτουργία του κολυμβητηρίου και νομίζω ότι θα γίνουν και εγκαίνια είναι πολύ σημαντικό. Βλέπω ότι το χρειαζόμαστε καθημερινά και το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν το ενεργειακό, κανείς δεν μπορούσε να αντέξει το ενεργειακό κόστος για τη λειτουργία του. Και βέβαια θα πάει και το αέριο εκεί, θα γίνει και αυτή η ενεργειακή αναβάθμιση και όλα μαζί νομίζω θα συντελέσουν στην ομαλή λειτουργία.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.